Για τις συνθήκες θανάτου των δύο μικρότερων κοριτσιών της Ρούλας Πισπιρίγκου, Μαλένας και Ίριδας καταθέτει σήμερα, Τετάρτη 09/10 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η ιατροδικαστής, Χριστίνα Τσάκωνα.
Η μάρτυρας, η οποία διενήργησε την ιατροδικαστική εξέταση στη Μαλένα έθεσε ως αιτία θανάτου της, την ηπατική ανεπάρκεια, συνέπεια υποξίας και επέμεινε ότι στο μάγουλο της μικρής, «δεν υπάρχει κάκωση», καθώς κι ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει ασφυξία, γιατί δεν υπήρχαν σχετικά ευρήματα.
Μάλιστα στη μάρτυρα επιδείχθηκαν από την έδρα φωτογραφίες της Μαλένας.
Μάρτυρας : Η φωτογραφία είναι πιο έντονη από πραγματικότητα. Στο συγκεκριμένο παιδί φαίνονται υποστάσεις. Όπως λιμνάζει το αίμα είναι προς τα πίσω.
Πρόεδρος : Αυτό που είδατε ως εικόνα δεν ήταν τόσο έντονο;
Μάρτυρας : Μάλιστα.
Σχετικά με το εύρημα της κυάνωσης ονύχων χειρών, η μάρτυρας είπε πως πρόκειται για εύρημα που αποκλείει τον στιγμιαίο θάνατο.
Πρόεδρος : Η κυάνωση μας αποκλείει στιγμιαίο, ακαριαίο θάνατο;
Μάρτυρας : Ακριβώς.
Πρόεδρος : Γνωρίζατε πως είχε γίνει ΚΑΡΠΑ;
Μάρτυρας : Το ότι προηγήθηκε ΚΑΡΠΑ είναι απολύτως φυσιολογικό στο θάνατο στο νοσοκομείο. Η εμπειρία μου λέει ότι και από τροχαίο όταν τους φέρνουνε γίνεται ΚΑΡΠΑ.
Πρόεδρος : Το τι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει παίζει ρόλο για εσάς;
Μάρτυρας : Όχι. Εγώ είχα να απαντήσω στα ερωτήματα που μου είχαν τεθεί από τις αρχές, εάν ήταν βίαιος θάνατος και ποιες οι αιτίες του θανάτου…Δεν υπήρχαν στίγματα στο στήθος ότι έγινε απιδίνωση. Ούτε τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα υπήρχαν επάνω σαν σημάδια. Υπήρχε αποτύπωμα κολλητικής ταινίας που έδειχνε ότι κάτι είχε γίνει, στο πρόσωπο.
Η μάρτυρας κλήθηκε με την επίδειξη φωτογραφίας να εξηγήσει στο δικαστήριο, ένα εντύπωμα στο πρόσωπο της Μαλένας εξηγώντας πως «Είναι ίχνος ιατροφαρμακευτικού χειρισμού, δεν είναι κάκωση και το σχήμα του προσιδιάζει με αυτοκόλλητη ταινία για να τοποθετηθεί ο τραχειοσωλήνας…Έχει τετράγωνο σχήμα.»
Πρόεδρος : Που θα δούμε εντυπώματα από τραχειοσωλήνα;
Μάρτυρας : Δεν ξέρω θα σας τα πούνε οι ειδικοί. Αυτό είναι όμως εντύπωμα από αυτοκόλλητη ταινία.
Η μάρτυρας προσκόμισε επίσης και φωτογραφίες από ένα παιδί με τραχειοσωλήνα, όπου άφησε εντυπώματα σε μερικά σημεία.
Πρόεδρος : Υπήρξε κάτι άλλο που να σας προσδίδει έναρξη ενεργειών κοντά στο στόμα;
Μάρτυρας : Όχι δεν υπάρχει. Είναι καθαρά πως αντιδρά το δέρμα.
Η μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την πρόεδρο και σχετικά με τους όρους της ασφυξίας και της υποξίας και πότε παρουσιάζονται.
Πρόεδρος: Πείτε μου λιγάκι τι εννοούμε με τους όρους ασφυξία, ανοξία και υποξία;
Μάρτυρας: Η ασφυξία είναι όταν σταματάει τελείως το οξυγόνο, όπως και η ανοξία. Περίπου 3-4 λεπτά έχει οξυγόνο ο οργανισμός μετά αρχίζουν βλάβες. Στα 5 λεπτά υπολογίζουμε την ανοξία.
Πρόεδρος: Για να επέλθει ο θάνατος όπως κατηγορείται η κατηγορούμενη θέλουμε 5 λεπτά.
Μάρτυρας: Ναι.
Πρόεδρος: Υποξία;
Μάρτυρας: Ο κορεσμός του οξυγόνου. Όταν μειώνεται από 85% και κάτω.
«Ασφυξία μπορεί να προκληθεί από απόφραξη μύτης και στόματος και σε 5 λεπτά έρχεται ο θάνατος. Υποξία μπορεί να προκληθεί από φάρμακα και νοσήματα. Η υποξία μπορεί να διαρκέσει πολλή ώρα. Σε μελέτη λέει για 50 λεπτά για να προκληθεί βλάβη στο ήπαρ» τόνισε η μάρτυρας.
«Νέκρωση στη ζώνη τρία βλέπουμε μόνο στην ασφυξία για όλους!» επέμεινε η μάρτυρας στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου σχετικά με τα ευρήματα στο ήπαρ.
Πρόεδρος : Για εσάς υποξία σημαίνει ανοξία…
Μάρτυρας : Η έλλειψη οξυγόνου, σημαίνει ότι δεν υπάρχει οξυγόνο, τέλος και οδηγεί σε νέκρωση. Οπότε τα ηπατοκύταρα που νεκρώνονται στην έλλειψη οξυγόνου είναι στη ζώνη 3. Στην έλλειψη οξυγόνου λέει ξεκάθαρα στη νέκρωση.
Η μάρτυρας είπε μάλιστα πως ο αρμόδιος παθολογοανατόμος Εμμ. Αγαπητό, ήταν ο άνθρωπος που της επιβεβαίωσε τα περί ηπατικής ανεπάρκειας γιατί όπως είπε «το ήπαρ ήταν κατεστραμμένο».
Πηγή: cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου