Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Πώς το τατουάζ ενδυναμώνει γυναίκες με μαστεκτομή - «Hταν ψυχοθεραπευτικό και για τις δυο μας»

 


Το στήθος είναι το πιο πολυσήμαντο σημείο της γυναικείας ανατομίας. Στο γυναικείο στήθος βρίσκουν έδαφος τόσες πολλές και τόσο διαφορετικές καταστάσεις και πραγματικότητες: η μητρότητα, η σεξουαλικότητα, η χειραφέτηση, η ασθένεια… Ακούγεται συχνά ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ένας «εύκολος» καρκίνος και ότι αρκεί να υπάρχει συνέπεια στις εξετάσεις και συχνή παρακολούθηση.

Ωστόσο, όλες οι γυναίκες μπορούν να πουν με βεβαιότητα πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο όλες νιώθουμε ένα... σφίξιμο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Τι γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις εκείνες – και είναι πολλές – που τα νέα είναι άσχημα; Τι γίνεται την ώρα που γεννιέται ο φόβος; Μπορεί άραγε κανείς να καταλάβει πραγματικά πώς νιώθει μια γυναίκα όταν βλέπει το βλέμμα του γιατρού να σκοτεινιάζει ή όταν ακούει τη λέξη «κακοήθεια» και «μαστεκτομή»; Μπορεί να αντιληφθεί το ψυχικό και σωματικό σθένος που απαιτεί η νέα κατάσταση;

Εξετάσεις, χειρουργεία, θεραπείες. Όσες γυναίκες ζουν με τον καρκίνο θα σου πουν ότι είναι ένα μοναχικό ταξίδι χωρίς πραγματικό τέλος.

«Ήταν διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχω κάνει»

Μετά τη μαστεκτομή, πολλές είναι εκείνες που επιλέγουν τον μακρύ δρόμο της αποκατάστασης, άλλες φέρουν περήφανα τις ουλές τους και άλλες επιλέγουν να διακοσμήσουν τα σημάδια τους με κάποιο σχέδιο τατουάζ.

Το CNN Greece μίλησε με μία tattoo artist που κόσμησε το σώμα γυναίκας που υπέστη μαστεκτομή.

Η Μαρία Κωστούλα ή Raamcat όπως είναι το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο από το στούντιο Garage Tattoo, την οποία συναντήσαμε στο 8o Athens Tattoo Expo, μας λέει ότι το συγκεκριμένο τατουάζ ήταν διαφορετικό από τα άλλα που έχει κάνει αλλά και πως η διαδικασία λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά τόσο για τη γυναίκα που έκανε το τατουάζ όσο και για την ίδια.

«Ήταν περίπου 45 ετών όταν ήρθε στο στούντιο. Μου είπε ότι περνούσε την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής της και μου ζήτησε να φτιάξουμε κάτι ώστε να διακοσμήσουμε το σημείο μετά τη μαστεκτομή. Είχε σκεφθεί ένα σχέδιο με λουλούδια και φύλλα. Ήθελε κάτι με χρώμα», μας λέει.

karkinos mastou.jpg

Την ρωτάμε αν το συγκεκριμένο τατουάζ το ένιωσε διαφορετικά από τα υπόλοιπα που έχει κάνει τρία χρόνια τώρα που ασχολείται επαγγελματικά με τη δερματοστιξία.

«Ήταν εντελώς διαφορετικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις θέλεις να δώσεις ακόμη περισσότερη προσοχή. Το κάνεις με συναίσθημα, γιατί καλείσαι να διακοσμήσεις ένα σημείο του σώματος, μέσα από το οποίο κάποιος έχει ζήσει κάτι πολύ δύσκολο», λέει στο CNN Greece η Μαρία Κωστούλα και προσθέτει:

«Καθ’ όλη τη διάρκεια, σκεφτόμουν τι έχει περάσει αυτή η γυναίκα και πόσο δύσκολο πρέπει να ήταν όλο αυτό. Όταν έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους που έχουν περάσει μία τόσο δύσκολη κατάσταση, αναθεωρείς ξαφνικά πολλά από όσα πίστευες μέχρι τότε και αντιλαμβάνεσαι ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα. Αρχίζεις να βλέπεις τη ζωή με άλλο μάτι».

Ψυχοθεραπευτικό

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τις πλέον τραυματικές εμπειρίες για μία γυναίκα διότι επηρεάζει ένα σημείο-σύμβολο του σώματός της, το «άγιο δισκοπότηρο» της ομορφιάς της.

Η επέμβαση της μαστεκτομής μπορεί να είναι σωτήρια αλλά τραυματίζει την εικόνα του γυναικείου σώματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επέμβαση, οι περισσότερες λένε ότι δεν μπορούσαν να κοιτάξουν το σώμα τους. Η μαστεκτομή είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τον ψυχισμό τους καθώς τις κάνει να αισθάνονται λιγότερο γυναίκες, λιγότερο επιθυμητές και επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους.

Η δουλειά της Μαρίας, ήρθε να βοηθήσει, λειτουργώντας ενισχυτικά στην ψυχολογία της γυναίκας που είχε υποβληθεί σε μαστεκτομή.

«Η διαδικασία του τατουάζ λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά τόσο για εκείνη όσο και για μένα. Μέσα από τις συζητήσεις που κάναμε ένιωσε όμορφα. Μου μίλησε για όσα έζησε και μοιράστηκε μαζί μου τα συναισθήματα, τα άγχη και τους φόβους της. Νιώθω ότι μπόρεσα να πάρω ένα μέρος του βάρους από πάνω της. Την ίδια στιγμή, η επαφή μαζί της με βοήθησε να καταλάβω τι είναι πράγματι σημαντικό στη ζωή και τι όχι και πως η υγεία είναι κάτι που δεν πρέπει να παίρνουμε ποτέ σαν δεδομένο ούτε να αμελούμε. Ήταν ένα πολύ μεγάλο μάθημα αυτό για μένα, και την ευχαριστώ τόσο που με εμπιστεύθηκε», καταλήγει η Μαρία Κωστούλα.

Το γυναικείο στήθος είναι ένα έργο τέχνης και ανεξάρτητα από το μέγεθος, από το αν έχει σημάδια, ουλές ή σχέδια πάνω του, παραμένει ένα σύμβολο δύναμης και ομορφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις