Η επιστολή της με την απαίτηση για παρέμβαση του υπουργού επειδή ο γιατρός τόλμησε να μιλήσει για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι.
Πρωτοφανείς καταστάσεις στο νησί της Γαύδου και στον απόηχο του μεγάλου προβλήματος με τη γαστρεντερίτιδα που αντιμετώπισαν κάτοικοι και επισκέπτες τον περασμένο Αύγουστο.
Η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη με προσωπική της επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, ζήτησε την υποχρεωτική μετακίνηση του γιατρού της Γαύδου, Βασίλη Αμβροσιάδη επειδή… τόλμησε να μιλήσει δημόσια για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι με εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που πήραν τη μορφή τοπικής πανδημίας.
Τότε ο Βασίλης Αμβροσιάδης είχε εκφράσει ανησυχία πως ίσως υπάρχει πιθανή μόλυνση στα υπόγεια ύδατα λόγο της ανόδου της στάθμης στους βόθρους του νησιού.
Όπως αποδεικνύεται η αντίδραση της δημάρχου ήταν… άμεση και με επιστολή της από τις 3 Σεπτέμβρη προς τον υπουργό Υγείας ζητούσε να παρέμβει προκειμένου ο κ. Αμβροσιάδης να μετακινηθεί γιατί «δεν λειτουργεί ως γιατρός αντιθέτως έχει επιδοθεί µανιωδώς στο να καταστρέψει και να ισοπεδώσει την εικόνα του νησιού µας προς τα έξω».
Η Λίλιαν Στεφανάκη κατηγόρησε τον γιατρό ότι «επιδόθηκε σε έναν ανελέητο αγώνα δυσφήμησης» ενώ στην επιστολή της κατέληγε «σας ζητάμε να παρέμβετε προσωπικά πλέον, δεδομένου ότι το νησί συνεχίζει να δυσφημείται από κάποιους που προσπαθούν να κρύψουν την επιστημονική τους “ανεπάρκεια” πίσω από έναν ανελέητο αγώνα ενάντια στη δημοτική Αρχή! Μετά λοιπόν από όλα αυτά, δεν μένει τίποτε άλλο παρά να ζητήσουμε να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος γιατρός από νησί μας, αφού δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από δυσφήμηση του τόπου που τον φιλοξενεί και ασκεί το δημόσιο λειτούργημά του (όπως το ασκεί λόγω της επανειλημμένως αποδεδειγμένης ανεπάρκειάς του). Αλλιώς, αν ο ίδιος έχει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας, ακόμη και αυτά που ο ίδιος “εφευρίσκει” κατά καιρούς τρία χρόνια τώρα που υπηρετεί στο νησί, ας έρθει στη θέση μας να παραιτηθούμε εμείς».
Πλέον, η επιθυμία της δημάρχου πραγματοποιήθηκε και ο Βασίλης Αμβροσιάδης ετοιμάζεται να αναχωρήσει από τη Γαύδο, καθώς μετατέθηκε στην Κάντανο.
Ο ίδιος μίλησε πρόσφατα στο Θέμα Κρήτης 103.1 τονίζοντας ότι όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους το νερό είχε κολοβακτηρίδια και δεν μπορούσε να μην μιλήσει δημοσίως. Σύμφωνα με τον κ. Αμβροσιάδη μετά τις αναλύσεις στο νερό βρέθηκαν κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι, ενώ ο δήμος Γαύδου ήταν απών από τις διαδικασίες. Κάνει, ακόμη, λόγο για αυταρχική συμπεριφορά και απόπειρα φίμωσης.
Ανακοίνωση γιατρών Κέντρου Υγείας Κανδάνου
Το Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Ι.) της Γαύδου που υπάγεται στο Κ.Υ. Κανδάνου διαθέτει δύο θέσεις ιατρών, οι οποίες καλύπτονται εδώ και τρία χρόνια από έναν μόνιμο ειδικό ιατρό και από αγροτικούς ιατρούς. Ως αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ. Κανδάνου έχουμε κληθεί πολλές φορές να καλύψουμε την θέση που κατά καιρούς μένει κενή και έτσι έχουμε γνώση των δυσκολιών που φέρει το συγκεκριμένο ιατρείο.
Λόγω της ακριτικής θέσης του νησιού, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, το Π.Ι. της Γαύδου αντιμετωπίζει κάποιες ιδιόρρυθμες ελλείψεις. Πιο συγκεκριμένα, στο νησί δεν υπάρχει φαρμακείο πράγμα που σημαίνει ότι ο ιατρός καλείται να εκτελεί και χρέη φαρμακοποιού προστιθέμενα στα ήδη αυξημένα καθήκοντα ιατρού και νοσηλευτή που έχει. Στο βάρος αυτό προστίθεται και η δύσκολη διαδικασία των διακομιδών είτε με πλωτό είτε με εναέριο μέσο.
Τα πλωτά μέσα που διατίθενται από ιδιώτη που έχει σύμβαση με το ΕΚΑΒ, είναι ακατάλληλα, ειδικά για τη μεταφορά κρίσιμων περιστατικών, αφού δε διαθέτουν κλειστό προστατευμένο χώρο ούτε και χώρο για την τοποθέτηση φορείου όπως τα πλωτά ασθενοφόρα που ενδείκνυνται για τον σκοπό αυτό. Με βάση τα παραπάνω και αναλογιζόμενες τις κακές καιρικές συνθήκες των χειμερινών μηνών (απαγορευτικά στα δρομολόγια των πλοίων), γίνεται αντιληπτή η δυσκολία της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος στο Π.Ι. της Γαύδου.
Όλες αυτές οι ελλείψεις, που θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους του νησιού, έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένα στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης που υπάγεται το ιατρείο. Επιπλέον, οι αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ. Κανδάνου καλύπτουμε τη θέση για 15 ημέρες το μήνα, χωρίς, μέχρι πρότινος, να υπάρχει επίσημη μετακίνηση, γεγονός που μας άφηνε ιατρικά έκθετους. Μετά από πιέσεις άρχισε να γίνεται επίσημη μετακίνηση μας αλλά ακόμη δε λαμβάνουμε τα επιδόματα που προβλέπονται για τη θέση αυτή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το καλοκαίρι που προηγήθηκε παρουσιάστηκε στο νησί επιδημία γαστρεντερίτιδας, η διαχείριση της οποίας υπερέβη τις δυνατότητες του ιατρείου. Η πληθώρα των περιστατικών σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα βραχείας νοσηλείας έκανε την κατάσταση μη βιώσιμη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ιατρούς που κάλυπταν τις θέσεις εκείνη την περίοδο. Να σημειωθεί ότι οι ιατροί στεγάζονται στο ίδιο οίκημα με το ιατρείο και επίσης δεν παρέχεται σταθερά καθαριότητα για το χώρο του ιατρείου.
Το γεγονός αυτό επιφορτίζει τους ιατρούς με ένα επιπλέον καθήκον και δυσχεραίνει τη λειτουργία του ιατρείου και τις συνθήκες υγιεινής, πόσο μάλλον σε μια επιδημία γαστρεντερίτιδας. Σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες η Δημοτική Αρχή οφείλει να υποστηρίζει υλικά και με ανθρώπινο δυναμικό την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν, κάτι που έγινε ανεπαρκώς.
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ Π.Ι. ΓΑΥΔΟΥ
Στον απόηχο των γεγονότων του καλοκαιριού, η Δημοτική Αρχή προέβη μέσω επιστολών στο Υπουργείο Υγείας και τον διευθυντή της 7ης ΥΠΕ με αίτημα περιορισμού της δράσης και του λόγου, ακόμα και την αναγκαστική μετακίνηση του μόνιμου ειδικού ιατρού.
Κατά τη διάρκεια της επιδημίας ο εν λόγω ιατρός ανέδειξε στο δημόσιο λόγο (ΜΜΕ και αναρτήσεις) τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούσαν στο ιατρείο και τις πιθανές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν από τη μία μέρα στην άλλη η εντολή αναγκαστικής μετακίνησης του ιατρού αυθαίρετα και χωρίς τεκμηρίωση των λόγων που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, εξωθώντας τον σε πιθανή παραίτηση.
Ως ιατροί που καλύπτουμε αυτή τη θέση μας λυπεί που για μικροπολιτικούς λόγους ένας ιατρός απομακρύνεται χωρίς δυνατότητα επιλογής από τη θέση εργασίας του. Τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία είναι ο μόνος ειδικός ιατρός που έχει αναλάβει τη θέση και η πιθανότητα κάλυψης της από άλλο ειδικό ιατρό είναι πολύ περιορισμένη λόγω της ακριτικής θέσης του νησιού. Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή θα πλήξει τη λειτουργία του ιατρείου και θα υποβαθμίσει την ποιότητα παροχών υγείας των κατοίκων του νησιού.
Η κάλυψη των αναγκών ενός Π.Ι. απαιτεί συνεργασία διαφορετικών φορέων (δημοτική αρχή, περιφέρεια και εργαζόμενοι) και δεν πρέπει να παρακωλύεται από διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ ατόμων αλλά να μεριμνά από κοινού για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη των κατοίκων.
Καταδικάζουμε την εκ των άνω αυταρχική, χωρίς προειδοποίηση και περαιτέρω διερεύνηση απόφαση αναγκαστικής μετακίνησης του ιατρού, που υποβαθμίζει την ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της Γαύδου. Τέτοιες πρακτικές, όπως και το συμφωνητικό εχεμύθειας που εξαναγκάζονται να υπογράψουν υγειονομικοί ως αναπόσπαστο μέρος της σύμβασής τους (ΚΥ Μοιρών), απαγορεύουν στα εργαζόμενα άτομα να εκφέρουν δημόσια λόγο για τις συνθήκες εργασίας τους, και ενίοτε λειτουργούν τιμωρητικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.