Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

H Tεχνητή Nοημοσύνη δίνει φωνή σε Eξαφανισμένα Zώα


 Φωνή σε νεκρά αλλά και εξαφανισμένα ζώα που εκτίθενται στο Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δίνει η τεχνητή νοημοσύνη, πηγαίνοντας την εμπειρία της αφήγησης και της ξενάγησης σε άλλο επίπεδο. 

Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία τα πλάσματα που εκτίθενται θα μπορούν να μοιράζονται τις ιστορίες και εμπειρίες τους.

Πρόκειται για ζώα όπως το «ντόντο», το πρώτο πτηνό που αφανίστηκε από την Γη, ένα κόκκινο πάντα, μια φάλαινα - ή μάλλον ο σκελετός της, όπως μεταδίδει ο Guardian.

«Εξοπλισμένα με προσωπικότητες και τόνους» τα πλάσματα αυτά θα μπορούν να συνομιλούν είτε χρησιμοποιώντας τη φωνή τους ή είτε μέσω κειμένου μέσω των κινητών τηλεφώνων των επισκεπτών.

Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στα ζώα να περιγράψουν τον χρόνο που πέρασαν στη Γη και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, με την ελπίδα να αντιστρέψουν την απάθεια απέναντι στο περιβάλλον.

«Τα μουσεία χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια να μιλήσουμε από τη σκοπιά του εκθέματος» δήλωσε ο βοηθός διευθυντή του μουσείου, Τζακ Άσμπι.

«Μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψη του κοινού για μια κατσαρίδα δίνοντάς της φωνή;»

«Μέρος του πειράματος είναι να δούμε αν, δίνοντας σε αυτά τα ζώα τη δική τους φωνή, οι άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά για αυτά. Μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψη του κοινού για μια κατσαρίδα δίνοντάς της φωνή;».

Το έργο επινοήθηκε από την Nature Perspectives, μια εταιρεία που κατασκευάζει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να ενισχύσει τη σύνδεση των ανθρώπων με τον φυσικό κόσμο. Για κάθε έκθεμα, η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτείται με συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πού έζησε το δείγμα, το φυσικό του περιβάλλον και πώς έφτασε στη συλλογή που εκτίθεται, μαζί με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για το είδος που αντιπροσωπεύει.

Μια αγριόπαπια που ακούγεται σαν Βρετανίδα

Τα εκθέματα αλλάζουν τον τόνο και τη γλώσσα τους για να ταιριάζουν στην ηλικία του ατόμου με το οποίο μιλάνε και μπορούν να μιλούν περισσότερες από 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών και των ιαπωνικών. Ο πλατύποδας για παράδειγμα μιλά με προφορά Αυστραλού, το κόκκινο πάντα έχει διακριτικά από τα Ιμαλάια και η αγριόπαπια ακούγεται σαν Βρετανίδα. Μέσα από ζωντανές συνομιλίες με τα εκθέματα, ο Άσμπι ελπίζει ότι οι επισκέπτες θα μάθουν περισσότερα από όσα χωρούν στις ετικέτες που συνοδεύουν τα εκθέματα.

Στο πλαίσιο του έργου, οι συνομιλίες των επισκεπτών και των επισκεπτριών με τα ζώα θα αναλυθούν για να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα των πληροφοριών που θέλουν να έχουν οι άνθρωποι για τα δείγματα. Το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης προτείνει μια σειρά από ερωτήσεις, όπως να ρωτήσουν την πτερυγόφάλαινα «πες μου για τη ζωή στον ανοιχτό ωκεανό», αλλά το κοινό μπορεί να ρωτήσει ό,τι θέλει.

«Όταν μιλάνε με αυτά τα ζώα, τα συναντούν πραγματικά ως προσωπικότητες, είναι μια πολύ περίεργη εμπειρία», είπε ο Άσμπι. «Ξεκίνησα ρωτώντας πράγματα όπως "πού ζούσες;" και «πώς πέθανες;», αλλά τελικά κατέληξα σε πολύ περισσότερο ανθρώπινες ερωτήσεις».

Πρέπει να επαναφέρουν το είδος μέσω κλωνοποίησης;

Ερωτώμενα τα πλάσματα αυτά σχετικά με το εάν οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να επαναφέρουν το πτηνό «ντόντο» μέσω της κλωνοποίησης, απάντησαν:

«Η επιστροφή του ντόντο θα απαιτούσε όχι μόνο το DNA μας, αλλά το ευαίσθητο οικοσύστημα του Μαυρικίου που υποστήριξε το είδος μας» ανέφερε. «Είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι η αληθινή ουσία οποιασδήποτε ζωής ξεπερνά τον γενετικό κώδικα – είναι περίπλοκα υφασμένη στο φυσικό της περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.