Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

H συμφωνία για τα Eurofighter με τον Ερντογάν και οι δικλίδες ασφαλείας


 Η επίσκεψη του γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Αθήνα έρχεται μετά την αντίστοιχη του Ολαφ Σολτς στην Αγκυρα και το deal για την αγορά μαχητικών 4+ γενιάς

Ηεπίσκεψη στη χώρα μας του γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (πάλαι ποτέ ηγέτη του SPD), την επομένη της εθνικής επετείου, γίνεται μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς στην Αγκυρα και του deal που υπήρξε για την προμήθεια μαχητικών (4 plus γενιάς) Eurofighter στην Τουρκία, καθώς και τις εξαγωγές γερμανικών ανταλλακτικών οπλικών συστημάτων αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως ο γερμανός πρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητες εκ του Συντάγματος να συνάψει διακρατικές συμφωνίες, ούτε βεβαίως να ασκήσει κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Ωστόσο μπορεί να συζητεί για επενδύσεις (δεδομένου και πως η Γερμανία ήταν η τιμώμενη χώρα στην 88η ΔΕΘ), να ομιλεί για την κλιματική αλλαγή, να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για να δει τον χώρο όπου  θα κτισθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος (για το οποίο η Γερμανία προσέφερε 10 εκατ. ευρώ) και  να παραστεί στη εκδήλωση για τα 150 χρόνια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ή να συζητεί το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας (κάτι που σφόδρα ενδιαφέρει Αθήνα και Βερολίνο).

Ακόμα μπορεί να επισκεφθεί μια προσφυγική δομή, από αυτές που η γερμανική κυβέρνηση θέλει να καταργήσει με τη Συνθήκη Σένγκεν και να «συνοδεύσει» με τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών από τη Γερμανία. Και το πιο σημαντικό να επισκεφθεί, στις 31 Οκτωβρίου, την Κάνδανο, στην Κρήτη, την οποία κατάστρεψαν τον Ιούνιο του 1941 τα ναζιστικά στρατεύματα του Χίτλερ δολοφονώντας τους κατοίκους της.

Γερμανοτουρκικό deal

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αγαπά την Ελλάδα, στην οποία άλλωστε δεν έρχεται για πρώτη φορά. Ερχόταν και τότε, στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, ως υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, πολλές φορές, ως αντίβαρο στη σκληρή πολιτική των Μέρκελ και Σόιμπλε, συζητώντας με τους έλληνες υπουργούς για τον περιορισμό του χρέους. Είναι δε αρκετές φορές που έχει εκφράσει δημόσια τη συγγνώμη του για τις θηριωδίες των  ναζί απέναντι στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψή του αυτή τη φορά πάντως έρχεται στη συνέχεια της συνάντησης που είχε ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς στην Αγκυρα και το προεδρικό Λευκό Παλάτι όπου επί μία ώρα και κεκλεισμένων των θυρών συζήτησαν με τον Ταγίπ Ερντογάν το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter. Εκεί η γερμανική πλευρά έθεσε μια σειρά από όρους, όπως ότι τα Eurofighter δεν θα πετούν στο Αιγαίο και δεν θα εμπλέκονται σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά. Ως προς τον τύπο του αεροσκάφους, θα πρόκειται είτε για τα παλαιότερα Tranche 1 (που η Τουρκία μπορεί να τα προμηθευτεί σχετικά γρήγορα και μεταχειρισμένα) είτε για τα νέας γενιάς Tranche 3 ή 4 και μπορούν να φέρουν τους πυραύλους Meteor.

Τους ίδιους πυραύλους που φέρουν και τα ελληνικά Rafale. Θα περιμένει όμως για αυτά περίπου 7 χρόνια, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως πάρει την άδεια να τα κατασκευάζει στην Τουρκία (όπως έκανε και με τα F-16) στο Αεροδιαστημικό της Κέντρο, αυτό που δέχθηκε πριν από λίγες ημέρες τρομοκρατική επίθεση.

Μέση Ανατολή και Ρωσία

Γιος μαραγκού, καλβινιστής, διακεκριμένος νομικός με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο, ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας (προτού γίνει πρόεδρος), διευθυντής του γραφείου του  Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ (του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος) με άριστες γνώσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαίρει εκτίμησης από τους ευρωπαίους ηγέτες. Σχεδόν βέβαιο θα πρέπει να θεωρηθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα θα συζητήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Αθήνα μοιράζεται τις ίδιες απόψεις με τη Γερμανία (όπως άλλωστε και όλες οι χώρες της ΕΕ) για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και για τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί, αλλά υπάρχουν διαφορές στην πολιτική για το Μεσανατολικό. Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα το Ισραήλ, αλλά αυτή η πολιτική προκαλεί δυσαρέσκεια στους Αραβες. Σε αντίθεση με την Αθήνα που προβάλλει και το ανθρωπιστικό ζήτημα στη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις