Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν θησαυρούς κοντά στο τείχος του Ανδριανού – H λαξευμένη κεφαλή αγάλματος ηλικίας 1.800 ετών και ο πολύτιμος λίθος με τη μορφή θεού


 Μεταξύ των πιο συναρπαστικών ρωμαϊκών ανακαλύψεων των αρχών του 3ου αιώνα που έχουν βρεθεί στο σημείο Carlisle, κοντά στο τείχος του Ανδριανού,  είναι μια όμορφα λαξευμένη κεφαλή αγάλματος και ένας εξαίσιος λίθος που απεικονίζει τον Σιλβάνο, τον Θεό των δασών.

Τα δαχτυλίδια με τους αρουραίους

Υπάρχει επίσης ένα σύνολο από δαχτυλίδια διακοσμημένα με έναν λίθο που απεικονίζει έναν αρουραίο ο οποίος μασάει σπόρο παπαρούνας, χαραγμένο με εντυπωσιακή ακρίβεια, παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος.

Ο Frank Giecco, κορυφαίος γνώστης της Ρωμαϊκής Βρετανίας και επικεφαλής της ανασκαφής, είπε στην εφημερίδα MailOnline πως αυτά τα τεχνουργήματα, «κυριολεκτικά αναδύθηκαν από τη γη».

Η περιοχή είχε ήδη αναγνωριστεί ως χρυσορυχείο, έχοντας αποδώσει περισσότερα από 5.000 σημαντικά ευρήματα κατά τις ανασκαφές του Giecco και της αρχαιολογικής του ομάδας.

Ο Σιλβάνος απεικονίζεται ξεκάθαρα σε αυτή την περίπτωση, με μια φιγούρα που κρατάει κάτι που μοιάζει με κλαδευτήρι.

Δύο ρωμαϊκές γλυπτές κεφαλές

Όπως αναφέρεται στην MailOnline το 2023, μία συνταξιούχος νοσηλεύτρια, είχε ανακαλύψει δύο ρωμαϊκές γλυπτές κεφαλές του 2ου αιώνα, συμμετέχοντας εθελοντικά στην ανασκαφή.

Η Carolyn Veit, είχε την τύχη του πρωτάρη στην πρώτη αρχαιολογική ανασκαφή της ζωής της, ανακαλύπτοντας ένα γλυπτό που θεωρείται ότι αναπαριστά τη Fortuna, τη Θεά της τύχης.

Τα ευρήματα θεωρείται ότι ήταν τμήμα ενός εντυπωσιακού σιντριβανιού ή γλυπτού που βρισκόταν στο εσωτερικό ενός πολυτελούς ρωμαϊκού λουτρού, στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το cricket club στο Carlisle.

Υπάρχει επίσης ένα δαχτυλίδι που είναι διακοσμημένο με μία πέτρα με την εικόνα ενός αρουραίου.

Συλλογή από 70 ημιπολύτιμους λίθους

Βρίσκεται δίπλα στο πιο σημαντικό ρωμαϊκό οχυρό στο τείχος του Ανδριανού, το βόρειο σύνορο της Αυτοκρατορίας που στέγαζε μονάδα της ελίτ του ιππικού.

Προγενέστερες έρευνες από την ομάδα του Giecco, περιελάμβαναν μια εντυπωσιακή συλλογή περίπου 70 ημιπολύτιμων λίθων, οι οποίοι βρέθηκαν στον υπόνομο του λουτρού, σχεδόν 2.000 χρόνια αφού τους έχασαν οι αρχικοί τους ιδιοκτήτες.

Ήταν εγχάρακτοι, ημιπολύτιμοι και πολύτιμοι λίθοι, μεταξύ 3 και 15 εκατ. σε μήκος.

Τα προηγούμενα ευρήματα περιελάμβαναν μια εκπληκτική συλλογή από περίπου 70 ημιπολύτιμους πολύτιμους λίθους, που ανακτήθηκαν από την αποχέτευση αυτού του λουτρού

Τους φορούσαν άνδρες και γυναίκες και ήταν πολύτιμα αντικείμενα ακόμη και εκείνη την εποχή – τον δεύτερο ή τον τρίτο αιώνα – καθώς η διακόσμησή τους ήταν ενδεικτική άριστης δεξιοτεχνίας.

Η φυσική συγκολλητική ουσία που τους συγκρατούσε στο δαχτυλίδι, θεωρείται ότι εξασθένησε από τον ατμό των λουτρών κάνοντάς τα να πέφτουν. Οι ιδιοκτήτες, αναμφίβολα αναστατώνονταν όταν διαπίστωναν ότι τα είχαν χάσει.

Η τελευταία ανασκαφή, περίπου σε βάθος 3 μέτρων, βρίσκεται στη νότια πλευρά του δρόμου μπροστά από το λουτρό

Τι μαρτυρούν τα ευρήματα για τη ζωή στη Ρωμαϊκή Βρετανία

Οι πιο πρώιμες ανακαλύψεις, περιλαμβάνουν εκατοντάδες νομίσματα και περισσότερα από 30 επιτραπέζια, κατασκευασμένα από κόκκαλα και άλλα υλικά, αντικατοπτρίζοντας την αγάπη των Ρωμαίων για τα επιτραπέζια παιχνίδια, εκατοντάδες τσιμπιδάκια για τα μαλλιά και βελόνες που είχαν χάσει οι κάτοχοί τους στον υπόνομο, τα οποία μαρτυρούν ότι, τα λουτρά ήταν προσβάσιμα και σε γυναίκες.

Η τελευταία ανασκαφή έφτασε περίπου σε βάθος τριών μέτρων, στη βόρεια πλευρά του δρόμου που περνά μπροστά από το λουτρό, περίπου 20 μέτρα βόρεια.

Η περιοχή έχει ήδη αποδειχθεί αρχαιολογικό χρυσωρυχείο, με περισσότερα από 5.000 σημαντικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής

Το γλυπτό με την κεφαλή και τη μορφή γυναίκας, είναι υπό μελέτη. Δεν έχει εξακριβωθεί αν αναπαριστά την μορφή κάποιας θεάς ή όχι.

Ο καθηγητής Martin Henig, επικεφαλής εμπειρογνώμονας στη Ρωμαϊκή τέχνη, στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξηγεί για τον λίθο του Σιλβάνου:  «Το στιλ της κοπής του λίθου, είναι ξεχωριστό και ανάγεται στο εργαστήριο πολύτιμων λίθων που βρίσκεται στο Carlisle».

«Τα περισσότερα πετράδια από το εργαστήριο αυτό, είναι αδιαφανής κόκκινος ίασπις, όμως το συγκεκριμένο, είναι ημιδιάφανη, χρυσή καρνεόλη που λάμπει».

«Αναπαριστά τον Σιλβάνο, τον Θεό του δάσους και της άγριας φύσης, καθόλου διαδεδομένου στη Ρωμαϊκή Βρετανία, ωστόσο, υπάρχει ένας ναός στο Bewcastle που είναι αφιερωμένος στην τοπική εκδοχή του θεού, τον Κοκίδιο (η λατινική ονομασία του Bewcastle, είναι Fanum Cocidi)».


Τώρα οι αρχαιολόγοι μελετούν το γυναικείο κεφάλι που βρέθηκε. Το αν αντιπροσωπεύει μια θεά ή μια άλλη φιγούρα δεν έχει ακόμη καθοριστεί

«Υπάρχει, για την ακρίβεια, ένας πολύτιμος λίθος της  στο Carlisle που απεικονίζει τον Σιλβάνο ως κυνηγό. Ο δικός μας Σιλβάνος έχει επίσης, έναν σκύλο, ωστόσο η κύρια δραστηριότητά του, είναι ξυλοκόπος και κλαδευτής».

«Στο ένα του χέρι, κρατάει ένα πυκνό κλαδί λαξευμένο από δρεπανιές, και, από την άλλη, ένα δρεπάνι. Η πιο λεπτεπίλεπτη κοπή φαίνεται στα μαλλιά και την κορδέλα των μαλλιών του. Πιστεύω πως ο λιθοξόος θα ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το υπέροχο και ξεχωριστό αυτό πετράδι, το οποίο ανάγεται χρονολογικά στην περίοδο των άλλων πετραδιών, στις αρχές του τρίτου αιώνα μ.Χ.».


Ρωμαϊκά αγγεία έχουν επίσης αποκαλυφθεί στη θέση ανασκαφών στο Carlisle κοντά στο Τείχος του Αδριανού

«Άλλες, νέες ανακαλύψεις, περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο μυστηριώδεις εξέδρες σε μια τετράγωνη περιοχή. Σύμφωνα με μία θεωρία, ίσως εδώ να πραγματοποιούνταν τα τελετουργικά. Κατά μία άλληαυτό αποτελούσε τμήμα ενός μαυσωλείου».

Ο κύριος Giecco είπε σχετικά με την πλατεία: «Πιθανόν είναι τρία επί τρία μέτρα. Είναι η βάση από κάτιΑποτελεί αίνιγμαΔεν γνωρίζουμε ακόμη περί τίνος πρόκειται. Το πιο περίεργο όλων, είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε πλήθος από όμορφα διακοσμημένα κεραμικά Σαμί, – ένα είδος όμορφων, ρωμαϊκών κεραμικών της περιόδου».

«Είναι όμορφα σκεύη που απεικονίζουν την Αφροδίτη και τον Έρωτα, την μορφή κάποιας άλλης θεάς, και ένα νόμισμα που απεικονίζει τον Αυτοκράτορα Ανδριανό – το ομορφότερο νόμισμα που έχουμε ανακαλύψει από τότε που αρχίσαμε να μελετάμε το σημείο», παρατήρησε ο κύριος Gieccο.

Μερικά νομίσματα βρέθηκαν κατά την τελευταία ανασκαφή στην τοποθεσία κοντά σε ένα κλαμπ γκολφ στο Carlisle

«Ένα σημείο που εξακολουθεί να κρύβει εκπλήξεις»

«Επίσης, έχουμε στοιχεία για ένα μεγάλο ξύλινο οίκημα που έβλεπε προς την αγροτική περιοχή, αλλά, εν μέρει λόγω του κακού καιρού, πρέπει να περιμένουμε μέχρι την επόμενη ανασκαφή, εφόσον υπάρχει η χρηματοδότηση».

Ο Giecco εξήγησε τον λόγο που τα πρόσφατα ευρήματα, προκαλούν τον ενθουσιασμό του: «Αυτό το σημείο πάντα με εκπλήσσει».

 

 

Νομίσματα που ήρθαν στην επιφάνεια δίνουν μια πιο διεισδυτική ματιά στην καθημερινή ζωή της Ρωμαϊκής Βρετανίας. Φωτογραφία: Daily Mail
Νομίσματα που ήρθαν στην επιφάνεια δίνουν μια πιο διεισδυτική ματιά στην καθημερινή ζωή της Ρωμαϊκής Βρετανίας. Φωτογραφία: Daily Mail
Στο σημείο βρέθηκε επίσης μια πέτρα με όμορφους μωβ χρωματισμούς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις