Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Οι Ιρανοί εμφάνισαν Μοίρες κινητών εκτοξευτών υπερ-υπερηχητικών βλημάτων Fattah-1 που είχαν διαρρήξει σχεδόν συνολικά την ισραηλινή αεράμυνα - Υπάρχει ενδεχόμενο οι Ιρανοί να έχουν προλάβει να θέσουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και τους Fattah-2 που φτάνουν σε ταχύτητα τα 22 Mach!


 Οι Ιρανοί εμφάνισαν Μοίρες κινητών υπερ-υπερηχητικών βλημάτων Fattah-1 που είχαν διαρρήξει σχεδόν συνολικά την ισραηλινή αεράμυνα και είναι έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσουν.

Ακόμα υπάρχει ενδεχόμενο οι Ιρανοί να έχουν προλάβει να θέσουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και τους Fattah-2 που φτάνουν σε ταχύτητα τα 22 Mach!.


Ο Fattah-1 είναι ιρανικός υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος, μεσαίου βεληνεκούς, που αναπτύχθηκε από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και παρουσιάστηκε το 2023. Είναι ο πρώτος υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος του Ιράν.

Σύμφωνα με το Ιράν, η υψηλή ευελιξία και ταχύτητά του τον βοηθά να αποφεύγει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Το όνομα του πυραύλου μεταφράζεται στα αραβικά ως «κατακτητής» ή «νικητής».

Ο πύραυλος έχει αναφερθεί ότι έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το πρώτο μοντέλο του Ιράν, το «Φατάχ 1», υποτίθεται ότι είχε αυτονομία 1.400 km και μπορούσε να επιτύχει ταχύτητες 13-15 Mach (16.000-18.500 χλμ/ώρα). Τα 5 Mach (σχεδόν 6.200 χλμ/ώρα) είναι το όριο ώστε να ονομαστεί ο πύραυλος υπερηχητικός, πετώντας πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου (1.235 χλμ/ώρα). Οι πύραυλοι που μπορούν να επιτύχουν πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, τότε ονομάζονται «υπερηχητικοί».

Το «Φατάχ 2», είναι ένας νέος υπερηχητικός πύραυλος, ο οποίος σύμφωνα με το Ιράν θα του επιτρέψει να χτυπά στόχους και να μην ανιχνεύεται. Η Τεχεράνη είπε επίσης ότι, σε αντίθεση με το πρώτο Φατάχ, το Φατάχ 2 χρησιμοποιεί ένα προωθητικό πυραύλων υγρού καυσίμου.

«Φαίνεται ότι αυτός ο κινητήρας υγρού καυσίμου είναι μια νέα σχεδίαση που αναπτύχθηκε ειδικά για το «Φατάχ 2», λέει η ιρανική Tasnim. «Με τη βοήθεια αυτού του κινητήρα, το «Φατάχ 2» μπορεί να ταξιδέψει περίπλοκες και απρόβλεπτες διαδρομές στην ατμόσφαιρα, ενώ ο κινητήρας υγρού καυσίμου έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη δύναμη ώσης, η οποία βοηθά στη βελτιστοποίηση της διαδρομής πτήσης και στην επίτευξη μεγαλύτερης εμβέλειας και καλύτερου ελέγχου του ταχύτητα πτήσης».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.