Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται για να ενισχύσουν την πολιτιστική τους συνεργασία μέσω της βιομηχανίας κινηματογράφου και μουσικής, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Αποκάλυψε διάφορα έργα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των BRICS την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων κοινών κινηματογραφικών επιχειρήσεων και ενός διεθνούς μουσικού φεστιβάλ.
Σε μια συνέντευξη στο Rossiya-1 την Κυριακή, ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε την πρωτοβουλία του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ κινηματογραφιστών και από τις δύο χώρες.
Υπογράμμισε τους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, δηλώνοντας ότι τα δύο έθνη μοιράζονται «σελίδες ηρωικής και όμορφης ιστορίας» και πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες που πρέπει να παρουσιαστούν σε ένα ευρύτερο κοινό.
«Υπάρχει επίσης μια ιδέα να δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ υψηλού επιπέδου όπως το Intervision», συνέχισε ο Πούτιν, αναφερόμενος σε έναν δημοφιλή διαγωνισμό τραγουδιού που κάποτε χρησίμευε ως εναλλακτική στην Eurovision.
«Όταν το προτείναμε, οι Κινέζοι φίλοι μας υποστήριξαν και αγκάλιασαν την ιδέα. Ας δούμε τι θα βγει από αυτό», πρόσθεσε.
Η παρέμβαση προσέλκυσε καλλιτέχνες όχι μόνο από τις τότε σοσιαλιστικές χώρες, αλλά καλωσόρισε επίσης διαγωνιζόμενους από την Ολλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Ισπανία, τον Καναδά και την Πορτογαλία. Το φεστιβάλ διήρκεσε από το 1965 έως το 1980, αρχικά στην Τσεχοσλοβακία και στη συνέχεια στην Πολωνία.
Πλέον στην Ρωσία σκέφτονται εναλλακτική και στην Eurovosion ενδεχομένως με διαφορετικούς μουσικούς τόνους!
Υπήρξε μια προσπάθεια αναβίωσης του διαγωνισμού μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, με μια μοναδική εκδήλωση στο Σότσι της Ρωσίας το 2008 στην οποία συμμετείχαν 11 από τις πρώην δημοκρατίες της. Το 2023, η Μόσχα πρότεινε ξανά την αναβίωση της Intervision, τώρα με την συμμετοχή χωρών της Κεντρικής Ασίας, μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και χωρών BRICS, καθώς και άλλων που ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν.
Η Ρωσία λάβανε μέρος στην Eurovision από το 1994, αλλά αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις προσπάθειες της Δύσης να «ακυρώσει» την ρωσική κουλτούρα, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι η «άνευ προηγουμένου πολιτικοποίηση του τομέα του πολιτισμού» τον έχει μετατρέψει «σε όπλο γεωπολιτικών ιντρίγκων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου