Στο 3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο από 3,2% τον Αύγουστο και 3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ακολουθώντας μία ανοδική πορεία από τον Μάιο, όταν είχε υποχωρήσει στο 2,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα υποχώρησε στο 3% από 3,2% τον Αύγουστο και 3% τον Ιούλιο, ακολουθώντας μία ανοδική πορεία από τον Μάιο, όταν είχε υποχωρήσει στο 2,4%.
Κάτω από 2% στην Ευρωζώνη
Αντίθετα, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος και τον Σεπτέμβρη διαμορφώθηκε στο 1,8%, ενώ τον Αύγουστο ήταν στο 2,2% από 2,6% τον Ιούλιο.
Εξετάζοντας τα κύρια συστατικά του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά με αυξήσεις τιμών 4,0% έναντι 4,1% του Αυγούστου, ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα (2,4%, σε σύγκριση με 2,3% τον Αύγουστο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, σταθερά σε σύγκριση με τον Αύγουστο) και η ενέργεια (-6,0%, σε σύγκριση με -3,0%τον Αύγουστο).
Η Ελλάδα έχει τον 4ο υψηλότερο πληθωρισμό
Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα έχει τον 4ο υψηλότερο πληθωρισμό της Ευρωζώνης μετά το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Εσθονία.
Τα τρόφιμα
Στο μέτωπο των τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων καπνού και αλκοόλ) τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πληθωρισμό 2,8% στην Ελλάδα, όταν στην Ευρωζώνη είναι 2,4% και υψηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται 6 χώρες, από την Ολλανδία (6%) έως και την Κύπρο (3%).
Η ενέργεια
Στην ενέργεια η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη με μείωση τιμών μεν (αρνητικός πληθωρισμός) αλλά την μικρότερη μείωση τιμών ( -1,1%) πίσω από την Μάλια που είχε μηδενικό πληθωρισμό και το Βέλγιο που είχε αύξηση τιμών +12,8%. Όλες οι υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ είχαν αρνητικό πληθωρισμό με πρωταθλήτρια την Φινλανδία (-10,8%) αλλά και την Ιταλία (-8,7%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου