Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

ETOIMO για το επόμενο στάδιο πολέμου το Ισραήλ - Στόχοι τράπεζες που χρηματοδοτούν τη Χεζμπολάχ


 Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού μπήκαν στρατηγικές θέσεις της Χεζμπολάχ την Κυριακή (20/10), ανάμεσα στις οποίες και ένας χρηματοπιστωτικός θεσμός της οργάνωσης, την ώρα που το ανθρωπιστικό δράμα στο Λίβανο μεγαλώνει. 

Το σκληρό σφυροκόπημα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων καθιστά σαφές ότι η απόπειρα επίθεσης της ένοπλης οργάνωσης στο σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη, με τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς να δείχνουν πως το Τελ Αβίβ εισέρχεται σε μια νέα φάση του πολέμου.

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έντεκα ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε υποκαταστήματα του «Αλ Καρντ αλ Χάσαν» σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου. Πρόκειται για χρηματοπιστωτικό οργανισμό που σημαίνει «αγαθοεργός δανεισμός» και αποτελεί θεσμό που χρηματοδοτεί «δραστηριότητες της Χεζμπολάχ», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Αβιχάι Αντραΐ, μέσω X.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στοχοποίησε «κέντρο διοίκησης» της Χεζμπολάχ κοντά στην πρωτεύουσα και ότι έπληξε δεκάδες κοινότητες στον Νότο.

«Εσκεμμένο» χτύπημα σε παρατηρητήριό του καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο κατήγγειλε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι κατέστρεψαν «εσκεμμένα» «παρατηρητήριο» των κυανοκράνων στον νότιο Λίβανο.

Ανάμεσα στα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο ήταν και βομβαρδισμοί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια.

Πάνω από 50 τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, σύμφωνα με το ANI, το οποίο μετέδωσε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός χτυπά σπίτια σε χωριά.

Ο στρατός του Λιβάνου, ο οποίος δεν παίρνει μέρος στις εχθροπραξίες ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών του σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα της χώρας.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε πως ο στρατός του «καταστρέφει» τη Χεζμπολάχ σε «όλα τα χωριά κατά μήκος των συνόρων».

Τουλάχιστον 1.470 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Στα μέσα Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ καταμετρούσε κάπου 700.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη χώρα.

Πόλεμος σε δύο μέτωπα

Τα χτυπήματα, όμως του ισραηλινού στρατού συνεχίζουν σε δύο μέτωπα, με τουλάχιστον 87 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, από βομβαρδισμό στην περιοχή στα βόρεια του θύλακα Μπέιτ Λάχια.

Λίγες ημέρες αφού ο IDE σκότωσε τον επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ανακοινώνει πως διεξάγει «επιχειρήσεις» δηλαδή σφυροκοπά «τον βορρά, το κέντρο και τον νότο».

Για το σφυροκόπημα στη Μπέιτ Λάχια, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε πως έπληξε «στόχο» που ανήκε στη Χαμάς και ότι ο απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από τις παλαιστινιακές Αρχές «δεν ανταποκρίνεται» στις πληροφορίες που έχει στην κατοχή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις