Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

EKTAKTO – Οι Ουκρανοί εξέδωσαν εντολή γενικής υποχώρησης: Εγκαταλείπουν Ποκρόβσκ και Τορέτσκ Οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν δραματικά την επιθετική τους ισχύ


 Διαταγή υποχώρησης από τις κύριες αμυντικές θέσεις στο Ντονέτσκ, του Ποκρόβσκ και του Τορέτσκ.

Οι Ρώσοι κατάφεραν να προχωρήσουν και στις υπόλοιπες θέσεις του Τορέτσκ που δεν ήλεγχε μέχρι τώρα και μόνο κάποια σημεία που είνασι έτσι ή αλλιώς αποκομμένα, ελέγχονται από λίγες εκατοντάδες Ουκρανούς μαχητές Ουκρανών μαχητών που μάχονται ηρωικά αλλά απελπισμένα, έχοντας εγκαταλειφθεί από το Κίεβο.


Σήμερα (13 Οκτωβρίου), έγινε γνωστό ότι η Mykhailivka έπεσε και οι Ρώσοι βρίσκονται πλέον 4 χλμ. από το Ποκρόβσκ, από όπου αποχωρούν οι ουκρανικές δυνάμεις.


Στην Ουκρανία υπάρχουν αρκετοί οικισμοί με το ίδιο όνομα, αλλά εδώ αναφέρεται στο χωριό αμέσως ανατολικά του Selydove, νοτιοανατολικά του στρατηγικού κόμβου του Pokrovsk.

Ήδη οι Ουκρανοί έχουν οχυρώσει την γραμμή δυτικά του Ποκρόβσκ, προκειμένου να μην υπάρξει διάσπαση του μετώπου και περικυκλωθεί όλη η ουκρανική Στρατιά του Ντονέτσκ.

«Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του έχουν τον έλεγχο του χωριού Mykhailivka στην ανατολική Ουκρανία, προχωρώντας προς τον σημαντικό κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης του Pokrovsk».

Προς το παρόν, το Reuters δεν μπορεί να «επιβεβαιώσει ανεξάρτητα» την κατάληψη της Mykhailivka, ενώ ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να επιμένει ότι τα στρατεύματά του απέκρουσαν 36 ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή Pokrovsk, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής κοντά στη Mykhailivka.

«Το Κρεμλίνο είπε την Κυριακή ότι η ομάδα δυνάμεων του Κέντρου κατέλαβε το χωριό Μιχαήλιβκα του Ντόνετσκ».

Το δημοφιλές ουκρανικό ιστολόγιο παρακολούθησης πολέμου, DeepState, έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Mykhailivka βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από την Κυριακή.

Πάνω από δυόμισι χρόνια μετά τον πόλεμο πλήρους κλίμακας, η Μόσχα συνέχισε να ασκεί πίεση στην ουκρανική άμυνα στα ανατολικά. Το Κίεβο ανέφερε σταθερά ότι οι σκληρότερες μάχες διεξάγονται κατά μήκος των τμημάτων της πρώτης γραμμής που διασχίζει το Ντονέτσκ, το οποίο, μαζί με τη γειτονική περιοχή του Λουχάνσκ, αποτελεί τη βιομηχανική καρδιά που αναφέρεται ως Ντονμπάς».

Η Ρωσία μάχεται για να προχωρήσει δυτικά της Avdeevka από τότε που το προπύργιο έπεσε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Η Μόσχα έχει κατακτήσει μια σειρά οικισμών δυτικά της Avdeevka προς το Pokrovsk, που αναφέρεται ως οικισμός «φρούριο», ένα από τα τελευταία ουκρανικά οχυρά που εμποδίζουν την προέλαση της Ρωσίας δυτικά της περιοχής του Ντόνετσκ.

Παράλληλα την Κυριακή, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια «μερική αποχώρηση» από την πόλη-κλειδί Τορέτσκ, ανατολικά του Ποκρόβσκ και στα νοτιοδυτικά του Μπαχμούτ. Ο ουκρανικός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι ο ρωσικός Στρατός έχει καταλάβει περίπου το 50% με 60% του Τορέτσκ.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αποσύρουν τις μονάδες τους από το Toretsk στο Donetsk, δήλωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας στο TASS.

«Η κατάσταση για τον εχθρό στο Toretsk είναι αρκετά θλιβερή.

Αναγκάζονται να φύγουν ξανά.

Τώρα υπάρχει αποχώρηση μονάδων από την πόλη, με τη γνωστή πρακτική της αποχώρησης των στρατευμάτων σε μικρές ομάδες» τόνισε η πηγή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις