Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

EKANAN Kατασκευαστικές εργασίες και βρήκαν τυχαία ένα άψογα διατηρημένο άγαλμα – H λαξευμένη επιγραφή στα ελληνικά

 Ένα άψογα διατηρημένο άγαλμα από την αρχαία πόλη της Οδησσού έφεραν στο φως αρχαιολόγοι.

Μελετητές από το περιφερειακό ιστορικό μουσείο της Βάρνας, (την μεγαλύτερη ναυτική πόλη της Βουλγαρίας σήμερα), αποκάλυψαν την ανακάλυψη του εξαιρετικού αυτού ευρήματος στη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό της ρωμαϊκή εποχής, ελαφρά ψηλότερο από το μέσο ύψος του ανθρώπου.

Ένα άθικτο εύρημα

Το άγαλμα, αναπαριστά την μορφή ενός άνδρα της μέσης ηλικίας, με κοντή γενειάδα, ντυμένο με μια τόγκα (χαρακτηριστικό ένδυμα της αρχαίας Ρώμης) και μία περγαμηνή στο χέρι του.

Στο μπροστινό τμήμα του βάθρου, είναι λαξευμένη μια επιγραφή, η οποία, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάγνωση, αναφέρει το όνομα του αναπαριστώμενου άνδρα: Γ(αι) Μάριος Ερμογένης.

Το μοναδικό τμήμα που έλειπε, είναι καρπός του, ενώ υπάρχουν ελάχιστες φθορές στο πρόσωπο. Έτσι, πρέπει να γίνουν εργασίες αποκατάστασης, προτού να εκτεθεί, αναφέρει η αρχαιολογική υπηρεσία της Βουλγαρίας στη σελίδα της στο Facebook.


Η τυχαία ανακάλυψη από εργολάβο

Το άγαλμα ανακαλύφθηκε στη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή, σε ένα σημείο με αμμώδη αποθέματα, πέρα από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Αμέσως, ο εργολάβος, Georgi Kraychev, επικοινώνησε με τον μουσείο. Θεωρείται ότι, το γλυπτό ανάγεται στον 2ο και το πρώτο μισό του 3ου αιώνα.

Στο βάθρο του, το άγαλμα είχε χαραγμένη την επιγραφή με το όνομα του αναπαριστώμενου άνδρα. Φωτογραφία: ΒΤΑ
Στο βάθρο του, το άγαλμα είχε χαραγμένη την επιγραφή με το όνομα του αναπαριστώμενου άνδρα. Φωτογραφία: ΒΤΑ

Η αρχαία Βάρνα

Η σημερινή πόλη Βάρνα της βορειοανατολικής Βουλγαρίας, ξεκίνησε από τον οικισμό της Οδησσού, τον οποίο ίδρυσαν άποικοι από την Μίλητο της Ιωνίας, γύρω στο 600 – 550 π.Χ.

Οι Έλληνες ίδρυσαν την αποικία τους στο σημείο ενός προγενέστερου θρακικού οικισμού.

Το 335 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε ολόκληρη τη Θράκη, και η Οδησσός έγινε τμήμα του Βασιλείου της Μακεδονίας. Η Οδησσός ήκμασε κυρίως στη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου (τέλη του 3ου – 1ο αι. π.Χ.), όταν η πόλη έγινε το σημείο εκκίνησης των στρατευμάτων του διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου , του βασιλιά Λυσίμαχου (323–280 π.Χ.) ο οποίος ανακήρυξε τον εαυτό του βασιλιά της Θράκης.

Το άγαλμα ανακαλύφθηκε στη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή. Φωτογραφία: ΒΤΑ
Το άγαλμα ανακαλύφθηκε στη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή. Φωτογραφία: ΒΤΑ

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ιδρύθηκαν μεγάλα δημόσια κτίρια, όπως ναοί, θέατρα, γυμνάσια και άλλα. Η αύξηση του Θρακικού πληθυσμού στην πόλη, έκανε επιτακτική την ανάγκη της ίδρυσης του ναού του Ήρωνος Καράβασμου και της Αρτέμιδος – Φωσφόρου,  τον 2ο και τον 1ο αιώνα π.Χ.

Το 15 μ.Χ., η Οδησσός αποτέλεσε τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στην επαρχία της Μοισίας (αργότερα, Κάτω Μοισία) και ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Χτίστηκαν τεράστια και περίτεχνα θερμά λουτρά (ρωμαϊκά λουτρά), τα τέταρτα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, 7.000 τ.μ.

Οι αρχαίοι Βούλγαροι, μετά την κατάκτηση της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, την ονόμασαν Βάρνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις