Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

EE: Επί τάπητος η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επιστροφή των ΛΑΘPOμεταναστών


 Σύγκλιση των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ για τις ταχύτερες και αποτελεσματικότερες επιστροφές ΛΑΘΡΟμεταναστών.

Σύγκλιση των υπουργών εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ για την ταχύτερες και αποτελεσματικότερες επιστροφές μεταναστών διεφάνη μετά τη συνεδρίαση του αρμόδιου Συμβουλίου στο Λουξεμβούργου.

Η Κομισιόν καλείται να παρουσιάσει νομοθετική πρόταση για το ζήτημα με τις διεργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη ωστόσο, δεν αναμένεται κάτι σαφές πριν από την ανάληψη καθηκόντων του νέου Σώματος των Επιτρόπων.

Η ζώνη Σένγκεν βρίσκεται κάτω από μεγάλη μεταναστευτική πίεση επισήμανε ο υπουργός εσωτερικών υποθέσεων της προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Ουγγαρίας, Σάντορ Πίντερ, ο οποίος όπως προσέθεσε πρέπει να ενισχυθεί «η ανθεκτικότητα των εξωτερικών συνόρων».


Πιο αποτελεσματικές οι επιστροφές – Μείωση της παράτυπης μετανάστευσης

«Οι κακοί δεν πρέπει να μπαίνουν στην ΕΕ και εάν μπαίνουν πρέπει να επιστρέφονται» τόνισε με την επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον να αναφέρει ότι ενώ οι παράτυπη μετανάστευση έχει μειωθεί και οι επιστροφές είναι πιο αποτελεσματικές, δεν φαίνεται να υπάρχει μείωση των αιτήσεων ασύλου.


«Είναι απολύτως αληθές ότι το σύστημα επιστροφών χρειάζεται να βελτιωθεί. Σήμερα είναι διαιρεμένο» ανέφερε η Νικόλ Ντε Μουρ, υφυπουργός μετανάστευσης και ασύλου του Βελγίου υπογραμμίζοντας ότι «πρώτα από όλα χρειαζόμαστε ταχύτερες διαδικασίες για εκείνους που αποτελούν κίνδυνο ασφάλειας για τις χώρες μας και δεύτερον χρειάζεται να εισαχθεί υποχρέωση για συνεργασία με τις αρχές».

Από την πλευρά του, ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι το θέμα «έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι, αλλά επιμένουμε ότι οι επιστροφές πρέπει να συζητηθούν στο πνεύμα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου και όλων των διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Δουβλίνου. Επομένως, ναι στις επιστροφές, αλλά εντός του πλαισίου που ήδη ισχύει».

«Τα κέντρα επιστροφής δεν είναι πρόταση ούτε της Επιτροπής ούτε της ουγγρικής προεδρίας»

Γιόχανσον και Πίντερ απαντώντας σε ερώτηση για τις συζητήσεις σχετικά με «κέντρα επιστροφής» εκτός της ΕΕ, είπαν ότι δεν πρόκειται ούτε για πρόταση της Επιτροπής ούτε της ουγγρικής προεδρίας.

Αυτό που διαμηνύουν όλες οι πλευρές είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2026 με τα κράτη-μέλη ήδη να προχωρούν στις απαραίτητες διεργασίες και προετοιμασίες.

Επόμενη συζήτηση για το μεταναστευτικό θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αρχηγών των κρατών-μελών την ερχόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις