Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Παρέμβαση για το μεταφορικό ισοδύναμο – Eπιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής


 Θέμα: «Παρέμβαση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε το Επιμελητήριο Κυκλάδων υποστηρίζει το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του μέχρι και σήμερα.

Γνωρίζουμε σε βάθος τις δυσκολίες και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, πλην όμως η αναμονή δύο χρόνων που βρίσκονται οι νησιωτικές επιχειρήσεις για την καταβολή του και οι αντίστοιχες πολύμηνες καθυστερήσεις για τους νησιώτες-κατοίκους, έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ανησυχία, βλέποντας το ευεργετικό αυτό μέτρο σταδιακά να απαξιώνεται.

Για τις νησιωτικές επιχειρήσεις που επωμίζονται υψηλότερο κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας – με αυξήσεις του κόστους των ακτοπλοϊκών μεταφορών και μετακινήσεων, του κόστος ενέργειας, των πρώτων υλών, του υψηλού κόστους απασχόλησης σε συνδυασμό με τα τεράστια κενά θέσεων εργασίας, τις δαπανηρές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, τις υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις σε συνθήκες έντονης εποχικότητας της λειτουργίας τους κτλ. – το Μεταφορικό Ισοδύναμο ως αντιστάθμισμα λαμβάνει υπόψη τη νησιωτικότητα και αμβλύνει τις ανισότητες σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αντιλαμβανόμαστε πως το σημερινό κόστος του μέτρου έχει μεγεθυνθεί, όμως το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που πρέπει να διατηρηθεί. Για εμάς ως Επιμελητήριο Κυκλάδων πιστεύουμε πως ήρθε η στιγμή να επανεξετάσουμε την έως τώρα λειτουργία του μέτρου και να επιδιωχθεί η χωρική και κλαδική εξειδίκευση σε ένα πλαίσιο εξορθολογισμού του σχεδιασμού του.

Αυτονόητα ζητούμε τόσο την εξόφληση των οφειλόμενων προς τις επιχειρήσεις ποσών όσο και την σε τακτική βάση απόδοση τους από εδώ και στο εξής. Καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να αντιληφθεί την αναγκαιότητα αποδέσμευσης των σχετικών πόρων καθώς το Μεταφορικό Ισοδύναμο εκτός του καθοριστικού του ρόλου στην άρση του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για τις επιχειρήσεις, αποτελεί και αναγκαία ενίσχυση τους με ρευστότητα.

Παράλληλα χρειάζεται να φέρουμε στο επίκεντρο την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας μέσα από εξειδικευμένες πολιτικές και δέσμες μέτρων, που σύμφωνα με τις ανάγκες θα στηρίζουν και προάγουν την υγιή επιχειρηματικότητα σε όλους τους κλάδους και όλο το χρόνο. Θα θυμίζουμε διαρκώς πως οι Κυκλάδες δεν είναι μόνο εποχικά τουριστικοί προορισμοί, είναι κοινωνίες που διαβιούν σε ένα καθεστώς γεωγραφικής ασυνέχειας και με αξιόλογες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λειτουργία όλο το χρόνο. Είναι αυτές που κρατούν τους ντόπιους στα νησιά και που χρειάζονται και ζητούν στρατηγική υποστήριξη για να παραμείνουν ζωντανές.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, σας καλούμε μαζί με το συναρμόδιο Υφυπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς σε μία ευρεία συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, προκειμένου να σας καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα συγκεντρώσουμε και συνδιαμορφώσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εκτός από το Μεταφορικό Ισοδύναμο και για άλλα σημαντικά θέματα όπως: επανασχεδιασμός ακτοπλοϊκών δρομολογίων δημοσίου συμφέροντος (άγονες γραμμές), επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία-προγράμματα στήριξης νησιωτικότητας, κ.λπ. Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας επιδιώκοντας πάντα την ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος του επιχειρείν και των νησιωτών.

 

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις