Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Eφορία: Πόσοι πετυχαίνουν διαγραφή προστίμων στη ΔΕΔ – Αναλυτικά τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

 


Μεγάλη μείωση ή ακόμη και διαγραφή των πρόσθετων φόρων, των προσαυξήσεων και των προστίμων πέτυχε το πρώτο εξάμηνο του 2024 ( Ιανουαρίου-  Ιουνίου) άνω του 30% των φορολογουμένων που προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σχεδόν 1 στους 3 φορολογούμενους που αμφισβήτησε τις αποφάσεις των φοροελεγκτικών μηχανισμών αναφορικά με την επιβολή προστίμων δικαιώθηκε μέσω της διαδικασίας προσφυγής στη ΔΕΔ. Ενώ οι πολίτες που δεν δικαιώθηκαν από τη ΔΕΔ μπορούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.  Μάλιστα τα ίδια στοιχεία  έδειξαν πως σχεδόν το 40% των φορολογουμένων που χάνει την υπόθεσή του στη ΔΕΔ συνεχίζει τη μάχη στα δικαστήρια.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Αναλυτικά, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν πως το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατατέθηκαν συνολικά 4.186 ενδικοφανείς προσφυγές φορολογουμένων επειδή διαφωνούσαν με τις αποφάσεις των φορολογικών ελέγχων. Από αυτές, εξετάστηκαν οι 4.062 υποθέσεις και σε 1.306 περιπτώσεις οι φορολογούμενοι δικαιώθηκαν καθώς πέτυχαν είτε ολική είτε μερική διαγραφή των καταλογισθέντων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων. Δηλαδή στο 32,16%, ανήλθε το ποσοστό επιτυχίας των προσφυγών και μάλιστα σχεδόν 1 στους 3 φορολογούμενους γλιτώνει τις χρεώσεις που του επέβαλε η ελεγκτική αρχή. Ωστόσο οι περισσότερες υποθέσεις δεν είχαν την ίδια έκβαση, καθώς η ΔΕΔ απέρριψε 2.756 προσφυγές.

Επιπλέον, 117 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρά, διότι η ΔΕΔ δεν έβγαλε κάποια απόφαση εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος των 120 ημερών. Ενώ υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο λόγω της παραίτησης των προσφυγόντων. Τα ίδια στοιχεία έδειξαν πως  το 40% των προσφυγών που απορρίπτεται από τη ΔΕΔ καταλήγει τελικά στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η διαδικασία προσφυγής στη ΔΕΔ

Η διαδικασία προσφυγής στη ΔΕΔ είναι η εξής:

  • Αρχικά ο πολίτης που θέλει να αμφισβητήσει την απόφαση του φορολογικού ελέγχου θα πρέπει να υποβάλει την προσφυγή του στη ΔΕΔ εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου.
  • Αν χάσει αυτή την προθεσμία ο πολίτης,  μετά δεν έχει  το δικαίωμα προσφυγής στη ΔΕΔ  αλλά και στα διοικητικά δικαστήρια.

Διευκρινίζεται δε πως ο πολίτης που θέλει να  καταθέσει προσφυγή στη ΔΕΔ θα  πρέπει να  πληρώσει το 50% των φόρων και των προστίμων που του επιβλήθηκαν από τον έλεγχο. Αν τελικά δικαιωθεί, τότε το ποσό αυτό θα του επιστραφεί.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, συνολικά 92.670 ενδικοφανείς προσφυγέςέχουν υποβληθεί  από το 2013 έως και τον Αύγουστο του 2024. Από αυτές, έχουν εκδικαστεί οι 88.605 υποθέσεις από την ΔΕΔ.  Σε 21.859 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού,  και δικαίωσε τους φορολογούμενους καθώς διέγραψε τους καταλογισθέντες φόρους και τα πρόστιμα.  Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 25% των υποθέσεων είχε θετική έκβαση για τους προσφεύγοντες.   Παράλληλα συνολικά 35.671 υποθέσεις φορολογικών διαφορών έχουν καταλήξει στα δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις