Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Eικόνες Αποκάλυψης από το φονικό πέρασμα του Μίλτον στη Φλόριντα - O πρώτος απολογισμός


 Τις πληγές της μετρά η Φλόριντα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον, όπου οι ζημιές και οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους φονικούς  ανεμοστρόβιλους στη δυτική ακτή της Πολιτείας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, αφού υπάρχει ακόμα ανυπολόγιστος αριθμός αγνοουμένων. 

Η καταιγίδα έφτασε στην ξηρά το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο Siesta Key, στη Φλόριντα, ως επικίνδυνος τυφώνας κατηγορίας 3 προτού ξεσπάσει στην πολιτεία ως καταιγίδα κατηγορίας 1 — καταστρέφοντας σπίτια, δρόμους, καλώδια ρεύματος, δέντρα και κτίρια.

Ο τυφώνας συνοδεύεται από έντονες βροχοπτώσεις και χαρακτηρίζεται ως ένα φαινόμενο που εμφανίζεται μια φορά στα 1000 χρόνια. Πλάνα από drone του CNNi έδειξαν έναν κατασκευαστικό γερανό να ανατρέπεται από μεγάλο ύψος και να πέφτει πάνω σε κτήριο.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ρον Ντε Σάντις, με χιλιάδες προσωπικό να έχει αναπτυχθεί σε όλη την πολιτεία. Σε μια δραματική διάσωση, ένα ειδησεογραφικό συνεργείο έσωσε μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της που είχαν παγιδευτεί στα νερά της πλημμύρας για 7 ώρες.

Το Λιμενικό Σώμα άνοιξε εκ νέου ορισμένα λιμάνια μετά το πέρασμα του τυφώνα, συμπεριλαμβανομένων του Κι Γουέστ και του Πορτ Μαϊάμι στη Φλόριντα, καθώς και πολλά λιμάνια στη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα. Ωστόσο, πολλά ακόμα συμπεριλαμβανομένων της Αγίας Πετρούπολης και του Φορτ Μάγιερς, παραμένουν κλειστά.

Περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια πολίτες σε όλη την πολιτεία εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα από το απόγευμα της Πέμπτης — από 3,2 εκατομμύρια νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με το PowerOutage.us.

Τα συνεργεία του δήμου εργάζονται για να επιδιορθώσουν 30 βλάβες στο δίκτυο νερού που προκλήθηκαν από πεσμένα δέντρα. Το πόσιμο νερό έχει αποκατασταθεί, ωστόσο οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί ότι θα πρέπει να βράζουν νερό προτού το καταναλώσουν - για τουλάχιστον ένα λεπτό, σύμφωνα με το CDC - αλλά παραμένει ασφαλές για το πλύσιμο των χεριών και το μπάνιο.

Στην κομητεία Όραντζ, οι Αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να απέχουν από το κολύμπι σε λίμνες και ποτάμια λόγω των υψηλών υδάτων, της πιθανότητας μόλυνσης, της εκτοπισμένης άγριας ζωής και των βυθισμένων κατασκευών.


Απόλυτη καταστροφή

Περισσότερες από 24 ώρες μετά το πέρασμα του Μίλτον, οι κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο εργάζονται πυρετωδώς, διεξάγοντας επιχειρήσεις διάσωσης και αποκατάστασης, καθώς και για την εκτίμηση των ζημιών. Οι δημοσιογράφοι του CNNi που βρίσκονται στην περιοχή, περιγράφουν μια τρομερή κατάσταση που προσομοιάζει με «σφαγή».

Η καταιγίδα «σήκωσε τα σπίτια και τα πέταξε σαν να ήταν σκουπίδια, σαν να ήταν τίποτα», δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι, Κιθ Πίρσον, στο CNNi νωρίτερα την Πέμπτη.

Στην άλλη πλευρά της χερσονήσου της Φλόριντα, στο Siesta Key, όπου ο Milton έπεσε στην ξηρά από τον Κόλπο του Μεξικού, τα σπίτια περιβάλλονται από συντρίμμια, είπε ο ανταποκριτής του CNNi Randi Kaye.

«Μιλώντας με αυτούς τους ανθρώπους, είναι απογοητευμένοι, θυμωμένοι, δάκρυσαν», είπε ο Kaye, σημειώνοντας τις επιπτώσεις που είχαν οι καταιγίδες Μίλτον και Χέλεν στην περιοχή. «Έχουν βαρεθεί να παρακολουθούν τον καιρό μετά από τα απανωτά χτυπήματα. Δεν ξέρουν πότε θα είναι το επόμενο, αν θα τους γλιτώσουν… νιώθουν ότι χρειάζονται ένα φρούριο για να επιβιώσουν εδώ».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.