Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

ΠαΣοΚ: Οσα λένε οι δημοσκόποι μεταξύ τους – debate και σενάριο ανατροπής


 Η ανάλυση κάλπης στο ΠαΣοΚ, η ανάδειξη ηγεσίας και «υποψία» τηλεμαχίας 

Οι υποψήφιοι πρόεδρου του ΠαΣοΚ συνεχίζουν κανονικά τον αγώνα τους σαν να μην έχει κριθεί τίποτα. Παράλληλα, επικοινωνιολόγοι και δημοσκόποι αναλύουν όλα τα δεδομένα της πρώτης κάλπης προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τι θα συμβεί και στη δεύτερη Κυριακή που θα κρίνει τον τελικό νικητή.

Σύμφωνα με δημοσκόπο μεγάλης εταιρείας, ο Νίκος Ανδρουλάκης τερμάτισε πρώτος και με αξιοσημείωτη διαφορά +8% από υπόλοιπους, γιατί σε όλη αυτή την προεκλογική κούρσα ξεδίπλωσε τα προεδρικά του χαρακτηριστικά. «Εμφανίστηκε σαν τον πρόεδρο που όλοι θέλουν και έπαιξε σωστά το χαρτί της υπονόμευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΒΗΜΑ και συνέχισε τονίζοντας πως «έδειξε έναν πρόσωπο πιο κοντά στην ηλικία του και πιο ανθρώπινο από αυτό που είχαμε συνηθίσει. Παράλληλα ήταν αρκετά ενωτικός, κάτι που φάνηκε από το γεγονός πως πολλές φορές προκλήθηκε αλλά δεν αντέδρασε, έδειξε πειθαρχημένος και ψύχραιμος. Η τακτική αυτή τον βοηθά και σε αυτή τη φάση γιατί του είναι πιο εύκολο να χτίσει συμμαχίες στη δεύτερη Κυριακή».

Ο Χάρης Δούκας σύμφωνα με τους δημοσκόπους πόλωσε μετά το ντιμπέιτ, στο οποίο έδειξε την πολιτική του απειρία. Αυτή η κίνηση όμως αποδείχθηκε σωστή, συσπείρωσε τον κόσμο του και τον βοήθησε να τερματίσει δεύτερος. «Η εικόνα του ήταν νεανική και φρέσκια» αναφέρει επικοινωνιολόγος στο ΒΗΜΑ και συνεχίζει “το μικρόφωνο πίσω από το αυτί του εξασφάλισε ελευθερία κινήσεων στην σκηνή. Ενώ οι οθόνες με τα ότοκιου τον βοηθούσαν να κρατάει μία ροή στο λόγο του μπροστά στο κοινό. Ωστόσο, φαίνεται πως έμεινε πίσω γιατί οι αντίπαλοι του τον στρίμωξαν στον διπλό ρόλο, του Δημάρχου και του προέδρου κόμματος, που για τα ελληνικά δεδομένα είναι ασυνήθιστο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανατροπή στην εσωκομματική κάλπη του ΠαΣοΚ;

Η συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα και αυτό το ξέρουν όλοι σε Χαριλάου Τρικούπη και πλατεία Κοτζιά. Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα τονίζουν πως «οι κάλπες είναι άδειες» και πως μπορεί να γίνει η ανατροπή αρκεί να επικοινωνηθεί σωστά η θέση τους για ένα ανοιχτό κόμμα με αυτοπεποίθηση. Ένα ακόμη στοιχείο που θα εστιάσουν τις επόμενες ημέρες είναι η ανάδειξη του τεχνοκρατικού προφίλ του δημάρχου Αθηναίων.

Το μειονέκτημα Δούκα

«Ο Χάρης Δούκας προφανώς ξεκινάει με μειονέκτημα στη δεύτερη την Κυριακή, όμως, αν οι συνθήκες τον ευνοήσουν τοτε μπορεί να κάνει την ανατροπή. Στην πολιτική έχουμε δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις» ανέφερε πολιτικός αναλυτής στο ΒΗΜΑ και συνέχισε αναλύοντας ένα σενάριο στο οποίο μπαίνει μέσα και η αποχή. «Ορίζουμε ως τρίτο πόλο τους ψηφοφόρους του Παύλου Γερουλάνου, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Μιχάλη Κατρίνη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Στη συνέχεια μελετάμε την αποχή. Πάμε στο σενάριο να υπάρχει αποχή όσο ήταν την προηγούμενη φορά, δηλαδή περίπου στο 23%. Αυτό σημαίνει ότι ξαναμοιράζονται 73.000 ψήφοι ανάμεσα στους δυο διεκδικητές. Από τους 73.000 ψηφοφόρους, ο Χάρης Δούκας θα χρειαστεί να τον υπερψηφίσει το 70% αυτών των ψηφοφόρων, περίπου δηλαδή 49.000 επιπλέον προκειμένου να κλείσει την ψαλίδα που τον χωρίζει με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αν είναι μεγαλύτερη η αποχή ο συγκεκριμένος πήχης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο και δυσκολεύει το έργο του δημάρχου Αθηναίων. Άρα ο Χάρης Δούκας έχει ακόμη πιο δύσκολο έργο από τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς πρέπει να πείσει περισσότερους ψηφοφόρους από τα υπόλοιπα στρατόπεδα να τον στηρίξουν. Στο ίδιο υποθετικό σενάριο ο Νίκος Ανδρουλάκης χρειάζεται το 30% των ψηφοφόρων που δεν τον στήριξαν στον πρώτο γύρο για να τερματίσει πρώτος. Για αυτό κρίνεται πολύτιμη σε αυτή τη φάση η στήριξη εκείνων των υποψηφίων που αποκλείστηκαν, καθώς μπορούν με μία δημόσια τοποθέτηση τους να κατευθύνουν χιλιάδες ψηφοφόρους” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όλα ανοιχτά για το debate

Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Τα οργανωτικά επιτελεία των διεκδικητών έχουν ορίσει πρόγραμμα για τους υποψήφιους μέχρι την τελευταία στιγμή. Η άμμος στην κλεψύδρα που οδηγεί στην μάχη της Κυριακής 13 Οκτωβρίουλιγοστεύει διαρκώς και σε αυτό το πλαίσιο, οι επιτελάρχες των Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, συζητούν, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να γίνει το debate. Κάτι που θέλουν και οι δύο πλευρές.

Χθες το απόγευμα έγινε η πρώτη συνεδρίαση. Βαγγέλης Τσόγκας και Στεφανία Μουρελάτου εκπροσώπησαν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού έκατσαν ο Πάνος Βλάχος και η Ανδριάνα Μαγγανιά που εκπροσώπησαν τον Χάρη Δούκα. Η λύση για το φορμάτ ήρθε γρήγορα, καθώς ο τρόπος που θα γίνει ο διάλογος θα μοιάζει με την προηγούμενη φορά. Πατούν δηλαδή σε μία ήδη επιτυχημένη συνταγή.

Επιπρόσθετα, θα μπει μία ακόμη ενότητα. Οι δύο μονομάχοι θα συζητήσουν και για την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή ήταν μία πρόταση της πλευράς Δούκα που αγκάλιασε και η πλευρά Ανδρουλάκη. Η πρώτη συνάντηση κράτησε μόλις 45 λεπτά και διακόπηκε γιατί το πρόβλημα του χρόνου διεξαγωγής είναι μεγάλο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη μιλώντας στο ΒΗΜΑ ανέφερε πως «είμαστε χαρούμενοι με το γεγονός πως και οι δύο επιθυμούν να γίνει αυτός ο διάλογος. Όπως είδαμε και την προηγούμενη φορά η παράταξη έχει αξία και ικανά στελέχη. Αυτή είναι η δύναμη του ΠαΣοΚ και η διαφορά του με τα άλλα κόμματα» και συνέχισε τονίζοντας πως «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει όμως πως ένα debate είναι πολυπαραγοντικό γεγονός και δύσκολα μπορεί να στηθεί σε μία εβδομάδα. Πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση τη συγκεκριμένη που πρέπει να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με τους υποψήφιους να τρέχουν παράλληλα μια προεκλογική κούρσα, μία καμπάνια λίγων ημερών σε όλη τη χώρα. Αν τελικα γίνει, θα έχει επιτευχθεί ένας ακόμη άθλος»,  δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τηλεμαχία αποτελεί αναμφίβολα μία κορυφαία στιγμή στην καμπάνια των υποψηφίων και απαιτεί χρόνο για να προετοιμαστούν και οι μονομάχοι. Σήμερα Τετάρτη και οι δύο θα δώσουν το πρωί συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στον ΣΚΑΙ και ο Χάρης Δούκας στο mega. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους θα επισημάνουν την αναγκαιότητα διεξαγωγής της τηλεμαχίας, αλλά και τον βαθμό δυσκολίας που έχει αυτό το εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις