Ως ανθρώπινες ασπίδες χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, όπως αποκαλύπτει στρατιώτης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και πρώην κρατούμενοι που έπεσαν θύματα αυτής της απάνθρωπης πρακτικής. Η κωδική ονομασία που έχει δοθεί στην μέθοδο αυτή: «Πρωτόκολλο κουνούπι».
Η μονάδα του κρατούσε δύο Παλαιστίνιους αιχμαλώτους με ρητό σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινη ασπίδα για να ερευνήσει επικίνδυνα μέρη, με τον ίδιο να λέει ότι η πρακτική ήταν διαδεδομένη μεταξύ των ισραηλινών μονάδων στη Γάζα.
«Τους είπαμε να μπουν στο κτήριο πριν από εμάς» δήλωσε ο Ισραηλινός στρατιώτης στο CNNi και συνέχισε: «Αν υπάρχουν παγίδες, θα εκραγούν αυτοί και όχι εμείς».
Η ακριβής κλίμακα και το εύρος της πρακτικής αυτής από τον ισραηλινό στρατό δεν είναι γνωστά. Αλλά η μαρτυρία τόσο του στρατιώτη όσο και των πέντε αμάχων δείχνει ότι ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλη την επικράτεια: στη βόρεια Γάζα, την πόλη της Γάζας, τη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα.
Όπως διηγείται ο στρατιώτης στην αρχή, η μονάδα του, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στη βόρεια Γάζα, χρησιμοποιούσε τυποποιημένες διαδικασίες πριν εισέλθει σε ένα κτήριο που θεωρούσε πως είχε σχέση η Χαμάς. Έστελνε ένα σκυλί ή έφτιαχνε μια τρύπα στο πλάι του με ένα τανκ ή μια θωρακισμένη μπουλντόζα.
Όμως μια μέρα εμφανίστηκε ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών με δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους, ένα 16χρονο αγόρι και έναν 20χρονο και είπε στους στρατιώτες να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες πριν μπουν σε κτήρια. Ισχυρίστηκε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς.
«Καλύτερα να εκραγεί ο Παλαιστίνιος παρά οι στρατιώτες μας»
Όταν τον αμφισβήτησε ο στρατιώτης, ανέφερε ότι ένας από τους διοικητές του είπε: «Είναι καλύτερα να εκραγεί ο Παλαιστίνιος και όχι οι στρατιώτες μας».
«Είναι σοκαριστικό, αλλά μετά από μερικούς μήνες στη Γάζα δεν σκέφτεσαι καθαρά» σημείωσε. «Προφανώς, προτιμώ να ζουν οι στρατιώτες μου. Αλλά, ξέρετε, δεν λειτουργεί έτσι ο κόσμος».
Ο στρατιώτης είπε ότι εκείνος και οι υπόλοιποι στρατιώτες της μονάδες του αρνήθηκαν να συνεχίσουν την πρακτική αυτή μετά από δύο ημέρες και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον ανώτερο διοικητή τους. Τους είπε να μην «σκέφτονται το διεθνές δίκαιο» λέγοντας ότι οι ζωές τους ήταν «πιο σημαντικές», τελικά υποχώρησε, απελευθερώνοντας τους δύο Παλαιστίνιους, όπως ο στρατιώτης.
Το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι του κατέστησε σαφές ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη Χαμάς «ότι δεν είναι τρομοκράτες».
Σε δήλωσή του στο CNNi ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε πως: «οι οδηγίες και οι κατευθυντήριες γραμμές των IDF απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση κρατουμένων πολιτών της Γάζας για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τα σχετικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες διευκρινίζονται τακτικά στους στρατιώτες στο πεδίο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων».
Το 2005 απαγορεύτηκε η πρακτική αυτή
Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη χρήση πολιτών για την κάλυψη στρατιωτικών δραστηριοτήτων ή την εξαναγκασμένη εμπλοκή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε ρητά αυτή την πρακτική το 2005, μετά από προσφυγές ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαμαρτυρήθηκαν για τη χρήση Παλαιστινίων πολιτών από τον στρατό για το χτύπημα στις πόρτες ύποπτων μαχητών στη Δυτική Όχθη.
Ο Δικαστής Αχάρον Μπαράκ χαρακτήρισε τότε την πρακτική «σκληρή και βάρβαρη».
Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί πολίτες στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες, εγκαθιστώντας στρατιωτικές υποδομές σε κατοικημένες περιοχές – κατηγορίες που η Χαμάς έχει αρνηθεί. Υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις κατηγορίες: όπλα που βρίσκονται μέσα σε σπίτια, σήραγγες σκαμμένες κάτω από κατοικημένες περιοχές και ρουκέτες που εκτοξεύονται από τις ίδιες γειτονιές σε αυτήν την πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Ο ισραηλινός στρατός επικαλείται συχνά όλα τα παραπάνω για να κατηγορήσει τη Χαμάς για τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό νεκρών πολιτών στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει τις ίδιες κατοικημένες περιοχές. Ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι άμαχοι.
Πώς υλοποιούσαν το «πρωτόκολλο κουνουπιών»
Συνεντεύξεις του CNNi με πέντε Παλαιστίνιους πρώην αιχμαλώτους του ισραηλινού στρατού στη Γάζα επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του στρατιώτη. Όλοι περιγράφουν ότι συνελήφθησαν από ισραηλινά στρατεύματα και αναγκάστηκαν να εισέλθουν σε δυνητικά επικίνδυνα μέρη πριν από τον στρατό με κίνδυνο τη ζωή τους.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές φέτος ανάγκασαν τον 20χρονο Μοχάμαντ Σαάντ, να φύγει από το σπίτι του στη Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Ο Σαάντ συνελήφθη κοντά στη Ράφα, ενώ ήταν στο συσσίτιο και περίμενε να πάρει φαγητό για τον ίδιο και τα μικρότερα αδέλφια του. «Μας πήρε ο στρατός με ένα τζιπ και βρεθήκαμε μέσα σε στρατόπεδο στη Ράφα» είπε. Κρατούνταν εκεί για 47 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τον χρησιμοποιούσαν σε αναγνωριστικές αποστολές για να αποφύγουν τον κίνδυνο οι Ισραηλινοί.
«Μας έβαζαν στρατιωτικές στολές, μας έδιναν μια κάμερα και έναν μεταλλικό κόφτη», εξήγησε.
«Μας ζητούσαν να κάνουμε πράγματα όπως "μετακινήστε αυτό το χαλί", λέγοντας ότι έψαχναν για σήραγγες. "Τραβήξτε το κάτω από τις σκάλες", μας έλεγαν. Αν έβρισκαν κάτι, μας έλεγαν να το βγάλουμε έξω. Για παράδειγμα, μας ζητούσαν να βγάλουμε πράγματα από σπίτια, να καθαρίσουμε, να μετακινήσουμε έπιπλα, να ανοίξουμε ένα ψυγείο ή ένα ντουλάπι».
Οι στρατιώτες φοβόντουσαν για κρυμμένα εκρηκτικά, είπε ο Σαάντ.
Τον πυροβόλησαν στην πλάτη
«Συνήθως φορούσα τη στρατιωτική στολή, αλλά στην τελευταία αποστολή με έστειλαν με πολιτικά ρούχα», ανέφερε ο ίδιος.
«Πήγαμε σε ένα μέρος και μου είπαν ότι έπρεπε να προσεγγίσω ένα άρμα μάχης που είχε αφήσει πίσω του ο ισραηλινός στρατός και να τραβήξω βίντεο. Ήμουν τρομοκρατημένος και φοβόμουν να το κάνω οπότε με χτύπησαν στην πλάτη με τη λαβή, το κοντάκι ενός όπλου».
Καθώς πλησίαζε το άρμα, ακούστηκαν πυροβολισμοί και τον πυροβόλησαν στην πλάτη. Επέζησε και μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Σορόκα, στο Ισραήλ.
Δεν ήταν ενήλικες όλοι οι Παλαιστίνιοι που χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες.
Ο 17χρονος Μοχάμαντ Σμπέιρ ανέφερε ότι συνελήφθη από Ισραηλινούς στρατιώτες αφού σκότωσαν τον πατέρα και την αδελφή του κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι τους στη Χαν Γιούνις.
«Ήμουν δεμένος χειροπόδαρα και φορούσα μόνο τα εσώρουχά μου», θυμάται. «Με χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινη ασπίδα, με πήγαιναν σε κατεστραμμένα σπίτια, σε μέρη που θα ίσως ήταν επικίνδυνα ή μπορεί να περιείχαν νάρκες».
Ο 59χρονος Δρ. Γιάχια Χαλίλ Αλ-Καϊάλι, εκδιώχθηκε από το σπίτι του στην πόλη της Γάζας. Τελικά, βρέθηκε να ζει κοντά στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα της Γάζας, μαζί με χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Τον Μάρτιο, ο ισραηλινός στρατός πολιόρκησε για τρίτη φορά αυτό το ιατρικό συγκρότημα.
Πολλοί άνδρες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ο Αλ-Καϊάλι ήταν ανάμεσά τους.
«Ο επικεφαλής αυτής της ομάδας, ο στρατιώτης, μου ζήτησε να πλησιάσω», θυμάται ο Αλ-Καϊάλι. «Μου μιλούσε στα αγγλικά. Και μου ζήτησε να βγω από το κτήριο και να βρω τυχόν ανοιχτές τρύπες ή σήραγγες κάτω από το έδαφος».
«Σκεφτόμουν ότι θα σκοτωθώ από λεπτό σε λεπτό»
Κατά μήκος ενός συγκροτήματος πολυκατοικιών, οι στρατιώτες του έλεγαν να μπαίνει σε κάθε διαμέρισμα και να ελέγχει για μαχητές και παγίδες. Τα κανόνια των ισραηλινών αρμάτων ήταν έτοιμα να πυροβολήσουν, όπως είπε, σε περίπτωση που ανακάλυπταν μαχητές της Χαμάς. «Σκεφτόμουν ότι θα σκοτωθώ λεπτό σε λεπτό», θυμάται. «Σκεφτόμουν την οικογένειά μου. Δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς πολλά πράγματα. Αλλά ανησυχούσα και για τα παιδιά μου, γιατί τα παιδιά και η οικογένειά μου ήταν στο κτίριο». Με ανακούφιση, διαπίστωσε ότι τα κτήρια ήταν άδεια και τελικά αφέθηκε ελεύθερος. Στο τέλος, είπε, αναγκάστηκε να ελέγξει έως και 80 διαμερίσματα.
Όλοι οι Παλαιστίνιοι με τους οποίους συνομίλησε το CNNi τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι και ο στρατιώτης είπε ότι όσοι κρατούνταν από τη μονάδα του αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι.
Αλλά αφότου ο στρατιώτης έφυγε από τη Γάζα, είπε ότι άκουσε από τους συντρόφους του ότι το λεγόμενο «πρωτόκολλο κουνουπιών» είχε ξαναρχίσει στη μονάδα του.
«Οι δικοί μου στρατιώτες που το αρνήθηκαν στην αρχή επέστρεψαν στη χρήση αυτής της πρακτικής», είπε. «Δεν έχουν δύναμη όπως είχαν στην αρχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου