Μέχρι τώρα θεωρούταν δεδομένο ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευε πυρομαχικά και πυραύλους για να βοηθήσει τη Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, πρόσφατες αναφορές υποστηρίζουν ότι στέλνει επίσης μεγάλο αριθμό στρατευμάτων
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μόσχα και η Πιονγιάνγκ έχουν εμβαθύνει τα επίπεδα συνεργασίας τους, τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν μήνυμα γενεθλίων μόλις την περασμένη εβδομάδα αποκαλώντας τον «πιο στενό του σύμμαχο».
Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι τώρα θεωρούταν δεδομένο ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευε πυρομαχικά και πυραύλους για να βοηθήσει τη Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, πρόσφατες αναφορές υποστηρίζουν ότι στέλνει επίσης μεγάλο αριθμό στρατευμάτων – αναφορές που αναπαρήγαγε αυτή την εβδομάδα και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ εισέρχονται σε μια νέα και πιο ανησυχητική φάση.
Γιατί η Ρωσία χρειάζεται τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας για να πολεμήσει στην Ουκρανία;
Η φημολογούμενη μεταφορά μεγάλου αριθμού βορειοκορεατικών στρατευμάτων έρχεται εν μέσω αναφορών ότι ο Πούτιν προσπαθεί να κινητοποιήσει περισσότερους Ρώσους για να πολεμήσουν, εν μέσω μιας αυξανόμενης ανησυχίας στο εσωτερικό της χώρας για τη διάρκεια και το κόστος του πολέμου, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και από πλευράς ανθρώπινων απωλειών. Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα, οι «New York Times» ανέφεραν ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο πιο «αιματηρός» μήνας για τα ρωσικά στρατεύματα, με 115.000 Ρώσους νεκρούς από την αρχή του πολέμου και 500.000 τραυματίες.
Αυτή την εβδομάδα λοιπόν, η «Kyiv Post» επικαλέστηκε ουκρανικές στρατιωτικές πηγές που ανέφεραν ότι έως και 3.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες εφοδιάζονταν με φορητά όπλα και πυρομαχικά για να συμμετέχουν σε «επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου με στόχο τη μείωση της πίεσης στις ρωσικές δυνάμεις».
Αυτοί θα ήταν επιπλέον των δεκάδων βορειοκορεατών τεχνικών που φέρονται να έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη εξαγόμενων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων KN-23. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο «Guardian» την περασμένη εβδομάδα, κάποιοι από το προσωπικό της Βόρειας Κορέας που πρόσφερε τεχνικές συμβουλές στους ρώσους ομολόγους τους θεωρείται ότι ήταν μεταξύ των νεκρών από επίθεση ουκρανικού πυραύλου σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Τι θα πάρει σε αντάλλαγμα η Βόρεια Κορέα;
Σε αντάλλαγμα για αυτή τη στρατιωτική στήριξη, το καθεστώς του Κιμ πρόκειται να επωφεληθεί οικονομικά και στρατιωτικά, αν και ταυτόχρονα, οι στενότεροι δεσμοί με τη Ρωσία βαθαίνουν την απομόνωσή της στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα.
Η Βόρεια Κορέα, η οποία υπόκειται σε δεκαετίες κυρώσεων υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για τα πυρηνικά και βαλλιστικά της προγράμματα, αναζητά συνεχώς νέες πηγές ξένου συναλλάγματος. Η ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας επλήγη σκληρά από το κλείσιμο των συνόρων της με την Κίνα –τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο – κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν έχει ακόμη ανακάμψει.
Παράλληλα, οι στρατηγοί του στρατού της Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν να πάρουυν πολύτιμα μαθήματα από τον πόλεμο, καθώς η χώρα κλιμακώνει τις εντάσεις με τη Νότια Κορέα, ενώ η σύγκρουση στην Ουκρανία δίνει στο καθεστώς την ευκαιρία να μετρήσει πόσο καλά –ή κακά– αποδίδουν τα πυρομαχικά και οι πύραυλοί του σε έναν πραγματικό πόλεμο.
Τι σημαίνει αυτό για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο
Για την ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει απορρίψει τις αναφορές για άμεση εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στο μέτωπο ως ψευδείς.
Βέβαια, ρωσική στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε στο BBC Russian ότι «ένας αριθμός Βορειοκορεατών έχουν φτάσει» και σταθμεύουν σε μια από τις στρατιωτικές βάσεις στα βόρεια του Βλαδιβοστόκ. Αλλά η πηγή αρνήθηκε να δώσει έναν ακριβή αριθμό, εκτός από το ότι δεν ήταν «πολύ κοντά στις 3.000».
Ακόμα κι αν ήταν τόσοι, δεν πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό από την άποψη του πεδίου μάχης, αλλά είναι κάτι που ανησυχεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ουκρανία, αφού θα ήταν ενδεικτικό της όλο και στενότερης συνεργασίας μεταξύ Πούτιν και Κιμ.
Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο γεγονός εάν επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτούσε και κάτι ακόμη: την κανονικοποίηση της ιδέας των «ξένων μποτών» στο ουκρανικό μέτωπο – μέχρι τώρα δεν έχουν πατήσει δυτικές «μπότες» στην Ουκρανία υπό τον φόβο της κλιμάκωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου