Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Αϋπνία: Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά για την υγεία – Ο φόβος που μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο σας


 Ο καθηγητής Leon Lack αναφέρεται στην αϋπνία που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και στους φόβους για την υγεία που αναπτύσσονται λόγω της έλλειψης ποιοτικού ύπνου. «Έχω δει πρόσφατα αρκετούς ασθενείς που ανησυχούσαν ότι τα συμπτώματα αϋπνίας τους θα αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας. Ήταν στα 70 τους χρόνια και ξυπνούσαν δύο ή τρεις φορές τη νύχτα, κάτι που θεωρούσαν αϋπνία. Αλλά δεν ήταν υποτονικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας με τρόπο χαρακτηριστικό της αϋπνίας».

Τι λέει ο καθηγητής Leon Lack για την αϋπνία και τον κίνδυνο άνοιας

«Οι σύντομες αφυπνίσεις είναι φυσιολογικές για τους περισσότερους ανθρώπους και εντελώς ακίνδυνες. Προκύπτουν από τις περιοδικές φάσεις του ύπνου που εκδηλώνονται φυσικά μεταξύ των τεσσάρων ή πέντε κύκλων σε βαθύ ύπνο 90 λεπτών. Εάν δεν γνωρίζετε αυτό το «rollercoaster» των 90λεπτων κύκλων, μπορεί να νομίζετε ότι τέτοιες αφυπνίσεις είναι σημάδι ασθένειας. Στην πραγματικότητα, είναι απολύτως φυσιολογικές και εμφανίζονται περισσότερο καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι όταν ο ύπνος γίνεται με φυσικό τρόπο πιο ελαφρύς και πιο σύντομος, χωρίς καμία αρνητική επίδραση. Επομένως, τους διαβεβαίωσα ότι τα πρότυπα ύπνου τους ήταν φυσιολογικά και δεν είχαν αϋπνία.

Η αϋπνία συνδέεται με διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως κόπωση, γνωστικά προβλήματα, ήπια κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, δυσφορία ή άγχος, εκτός από τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πιστεύω ότι τους διαβεβαίωσα και έτσι απέφυγαν το φόβο και την ανησυχία που θα προκαλούσε διάφορες σκέψεις που οδηγούν σε αϋπνία.

Πώς λοιπόν οι ασθενείς μου έφτασαν στο σημείο να πιστεύουν ότι τα προβλήματα ύπνου τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοια; Ας αναλύσουμε αυτό το τσουνάμι ανησυχητικών πληροφοριών. Συνήθως ξεκινά με πολύ μεγάλες έρευνες που βρίσκουν μια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και της μετέπειτα ανάπτυξης άνοιας.

Πρώτον, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ζητούν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσες ώρες κοιμούνται συνήθως. Όσοι αναφέρουν λιγότερες από έξι ώρες ύπνο τη νύχτα παρουσιάζουν έναν μικρό αλλά στατιστικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Αυτές οι μελέτες δεν αναφέρουν εάν τα άτομα έχουν κλινική αϋπνία που διαγιγνώσκεται από έναν επαγγελματία υγείας. Αντίθετα, βασίζονται αποκλειστικά στην εκτίμηση των συμμετεχόντων για το πόσο έχουν κοιμηθεί, η οποία μπορεί να είναι ανακριβής.

Οι μελέτες περιλαμβάνουν επίσης πολλά άτομα χωρίς αϋπνία που δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους επαρκή ύπνο. Ίσως είχαν τη συνήθεια να κάνουν παρέα ή να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή αργά τη νύχτα. Με άλλα λόγια, δεν γνωρίζουμε ποιο ποσοστό αυτών των ατόμων που κοιμούνται λίγο απλώς υπερεκτιμούν τα προβλήματα ύπνου τους ή περιορίζουν τον ύπνο τους και βιώνουν χρόνια έλλειψη ύπνου αντί για αϋπνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις