Ο τρόπος που μασάτε τις τροφές μπορεί να είναι ο λόγος που υποφέρετε από έντονο ρέψιμο. Σε μια ιαπωνική έρευνα όπου 10.000 ενήλικες ρωτήθηκαν για το ρέψιμο, το 1,5% ανέφερε ότι το ρέψιμο επηρέαζε την καθημερινότητά του — πάνω από τον διεθνή μέσο όρο περίπου 1%.
Οι επιστήμονες στο Osaka Metropolitan University διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη φαρμάκων για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι διαταραχές του εντέρου, όπως η γαστρεντερική νόσος, ήταν οι κύριες αιτίες που σχετίζονται με αυξημένο ρέψιμο.
Οι άντρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με το ρέψιμο από τις γυναίκες και οι διατροφικές συνήθειες όπως το υπερβολικό ή ανεπαρκές μάσημα ή το φαγητό μέχρι να χορτάσουν πολύ, συνδέθηκαν επίσης με διαταραχές του ρεψίματος. Ωστόσο, δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του ρεψίματος και της κατανάλωσης σόδας.
«Το ρέψιμο μπορεί να συνδεθεί με πολλά πράγματα», δήλωσε η διατροφολόγος Suzy Wyld. «Ένα ενδιαφέρον και συχνά άγνωστο πρόβλημα είναι η έλλειψη γαστρικού οξέος. Αυτό οφείλεται συχνά στο στρες και στο ότι το σώμα δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την τροφή που του δίνουμε».
Η Wyld είπε ότι συχνά συμβούλευε τους πελάτες της που αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα να κάνουν ασκήσεις αναπνοής πριν φάνε, όπως εναλλακτική αναπνοή από τα ρουθούνια ή βαθιές αναπνοές μέχρι το χασμουρητό. «Αυτό ηρεμεί το νευρικό σύστημα, μας βάζει σε κατάσταση “ξεκούρασης και πέψης” αντί για “μάχης ή φυγής”, στην οποία φαίνεται να ζούμε όλοι όλη την ώρα και η οποία εμποδίζει την πέψη. Με άλλα λόγια, η πέψη θεωρείται ότι είναι πιο αποτελεσματική όταν είμαστε πιο ήρεμοι.
Πώς προκαλείται το ρέψιμο
Η διατροφολόγος Amani Kaite δήλωσε ότι το ρέψιμο μπορεί να προκληθεί από την κατάποση αέρα, ορισμένων τροφίμων και ποτών, διάφορες ασθένειες ή μολύνσεις και τροφικές δυσανεξίες. «Η κατάποση αέρα μπορεί να συμβεί από την πολύ γρήγορη κατανάλωση τροφής, τη μάσηση τσίχλας ή την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών», δήλωσε η ειδικός. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό αέρα στο στομάχι, ο οποίος εκδηλώνεται ως ρέψιμο».
Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φασόλια, οι φακές, τα κρεμμύδια, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν παραγωγή αερίων στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ρέψιμο σε πολλούς ανθρώπους.
Οι δυσανεξίες σε τρόφιμα όπως η λακτόζη ή η γλουτένη μπορούν επίσης να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, όπως αέρια και ρέψιμο, πρόσθεσε η Kaite. «Το να τρώμε εν κινήσει ή απλώς να καταβροχθίζουμε το φαγητό μας χωρίς σκέψη είναι ένα άλλο πρόβλημα», είπε ο Wyld. «Είναι εξαιρετικά συχνό και οδηγεί σε κακή πέψη και ρέψιμο, καθώς το πεπτικό μας σύστημα απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Ακόμη και το απλό scrolling στο τηλέφωνό σας, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη το φαγητό σας, μπορεί να επηρεάσει την πέψη σας με τον ίδιο τρόπο όπως εάν σας κυνηγούσε μία τίγρης. Δεν χρειάζεται να τρώτε όταν τρέχετε».
Ο Wyld πρόσθεσε ότι το χρόνιο ρέψιμο μπορεί επίσης να είναι σημάδι βακτηριακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου (SIBO), εξηγώντας: «Θέλουμε τα περισσότερα από τα βακτήρια του εντέρου μας να βρίσκονται στο παχύ έντερο, αλλά με το SIBO υπάρχει υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο».
«Εάν η πέψη μας έχει επιβραδυνθεί, ενδεχομένως λόγω κακών διατροφικών συνηθειών ή χαμηλών πεπτικών ενζύμων – αλλά και χρόνιας δυσκοιλιότητας, υπερθυρεοειδισμού ή φαρμάκων όπως οι αναστολείς του οξέος – επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν στο λάθος μέρος».
Στην περίπτωση του SIBO, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα και συμπτώματα όπως το χρόνιο ρέψιμο, εξήγησε ο ειδικός.
Πώς να αποφύγετε το ρέψιμο: Συμβουλές για άμεση ανακούφιση
Η Kaite είπε ότι όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιο ρέψιμο μπορούν να δοκιμάσουν να πιούν τσάι μέντας ή να χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα για γρήγορη ανακούφιση.
«Αναμείξτε περίπου ένα μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το αργά», είπε. «Η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει το υπερβολικό οξύ του στομάχου και μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του παγιδευμένων αερίων, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο για να αποφευχθούν πιθανές παρενέργειες και όχι ως μακροπρόθεσμη λύση».
Η Kaite συνέστησε επίσης την ήπια πίεση στην κοιλιά, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση παγιδευμένων αερίων και στη μείωση του ρεψίματος.
Κατά τη διάρκεια του φαγητού, είπε ότι είναι καλύτερο να μασάτε καλά, να τρώτε προσεκτικά και να αποφεύγετε να πίνετε υπερβολικές ποσότητες υγρών, καθώς αυτό μπορεί να αραιώσει το οξύ του στομάχου. Μετά το φαγητό, η Kaite συνέστησε να κάνετε μια χαλαρή βόλτα για να βοηθήσετε στην πέψη και να αποφεύγετε να ξαπλώνετε καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος. Σε δήλωση του, ο καθηγητής Yasuhiro Fujiwara, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Το πρόβλημα με τις διαταραχές του ρεψίματος είναι ότι χρειάζονται πολύ χρόνο για να αντιμετωπιστούν και εφαρμόζονται μόνο σε περιορισμένο αριθμό ιατρικών εγκαταστάσεων».
«Στο μέλλον, η αξιολόγηση του αριθμού των φορών που κάποιος μασάει και των επιπτώσεων των βελτιωμένων διατροφικών συνηθειών σε ασθενείς με διαταραχές ρεψίματος θα παρέχει στους ασθενείς μια επιλογή θεραπείας που μπορούν να εφαρμόσουν μόνοι τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου