Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Ντουμπάι: Τέλος στα πάρτι βάζει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή – Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων για Βρετανούς και άλλους τουρίστες


 Η απειλή ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει χάος στο Ντουμπάι, με πτήσεις να ακυρώνονται ή να καθυστερούν, καθώς Βρετανοί ετοιμάζονται για μαζική έξοδο από τον αγαπημένο προορισμό των εκπατρισμένων.

Αυτή η αναταραχή προέκυψε μετά την αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν, ύστερα από την άνευ προηγουμένου επίθεση με πυραύλους από το Ιράν το βράδυ της Τρίτης. Οι Ιρανοί εκτόξευσαν περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους σε αντίποινα για τις συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Παρά το ότι οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, «Iron Dome», η επίθεση αποτέλεσε σημαντική κλιμάκωση και έφερε την περιοχή στα πρόθυρα του πολέμου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα αμερικανικά ΜΜΕ, το Ισραήλ μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα με επίθεση κατά των ιρανικών πετρελαιοπηγών, στρατιωτικών βάσεων και πιθανώς κρίσιμων πυρηνικών εγκαταστάσεων – αν και για την τελευταία περίπτωση, οι ΗΠΑ δεν δίνουν την συγκατάθεσή τους.

Καθώς η ένταση εντείνεται στην περιοχή, αεροπορικές εταιρείες όπως η Emirates και η flydubai ακύρωσαν πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ομάν, το Κουβέιτ, καθώς και το Ιράκ, το Ιράν και την Ιορδανία, λόγω φόβων ότι τα επιβατικά αεροσκάφη μπορεί να βρεθούν στη μέση των εχθροπραξιών, αναφέρει η Daily Mail. Οι διαταραχές στις αεροπορικές γραμμές αναμένονται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας ανησυχία στους τουρίστες που σχεδίαζαν να επισκεφθούν το Ντουμπάι ή να επιστρέψουν από διακοπές στη Μέση Ανατολή.

Η Emirates ανακοίνωσε ότι «οι πελάτες που διέρχονται από το Ντουμπάι με τελικούς προορισμούς το Ιράκ, το Ιράν και την Ιορδανία δεν θα γίνονται δεκτοί για ταξίδια από το σημείο αναχώρησης τους μέχρι νεωτέρας».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι το Ισραήλ ενδέχεται να πραγματοποιήσει μια μεγάλη αεροπορική επίθεση σε κρίσιμα ιρανικά πετρελαϊκά διυλιστήρια ή ακόμα και σε στρατιωτικούς στόχους που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Το Ισραήλ έχει μια επιτακτική ανάγκη να απαντήσει», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν έχει ακόμα προειδοποιήσει τους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της να είναι σε επιφυλακή. Παράλληλα, ταξιδιωτικοί πράκτορες πανικοβάλλονται, καθώς οι πτήσεις προς την περιοχή αναστέλλονται ή τροποποιούνται, ενώ κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος πάνω από το Ιράκ και το Ιράν.

Οι αεροπορικές εταιρείες Ryanair και EasyJet έχουν ήδη ακυρώσει πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ, ενώ πτήσεις από την Ευρώπη προς τον Περσικό Κόλπο έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα, με πολλές αεροπορικές εταιρείες να τροποποιούν τις διαδρομές τους για να αποφύγουν την περιοχή.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις