Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Σε αυτή την Χώρα ο Πούτιν θα συζητούσε για την ειρήνη! - Η ερώτηση που του έγινε


 Η Σαουδική Αραβία θα ήταν μια καλή χώρα για να φιλοξενήσει μια πιθανή σύνοδο κορυφής για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σαουδάραβας δημοσιογράφος ρώτησε τον Πούτιν για τις σκέψεις του σχετικά με τις μεσολαβητικές προσπάθειες του αραβικού βασιλείου και εάν η Ρωσία θα συμμετείχε σε μια ειρηνευτική σύνοδο αν το Ριάντ φιλοξενήσει μια τέτοια εκδήλωση «μέχρι το τέλος αυτού του έτους».

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ρωσία θεωρεί την Σαουδική Αραβία ως «μια φιλική χώρα». Επαίνεσε την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για την «ειλικρινή» προσπάθειά της να επιφέρει ειρήνη.

«Εάν λοιπόν μια τέτοια εκδήλωση διοργανωνόταν στην Σαουδική Αραβία, προφανώς, ο ίδιος ο χώρος θα ήταν μάλλον άνετος για εμάς», είπε ο πρόεδρος. Τόνισε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε τελική διευθέτηση θα πρέπει να βασίζεται στο προσχέδιο που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια των ματαιωμένων διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας την άνοιξη του 2022.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η ουκρανική αντιπροσωπεία ενέκρινε αρχικά ένα σχέδιο συνθήκης που θα είχε μετατρέψει την Ουκρανία σε ουδέτερη χώρα και θα περιόριζε το μέγεθος του στρατού της, αλλά στην συνέχεια αποχώρησε απότομα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αξιωματούχοι στο Κίεβο δήλωσαν αργότερα ότι δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους και ότι οι δυτικοί ηγέτες τους συμβούλευσαν να μην αποδεχτούν τους όρους της Μόσχας.

Η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ επιβεβαίωσε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο του 2024 ότι η Ουάσιγκτον πίστευε ότι οι όροι που προσφέρθηκαν στην Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν «καλή συμφωνία».

Ο Ουκρανός ηγέτης Βλαντιμίρ Ζελένσκι επέμεινε από τότε ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τους όρους του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του ουκρανικού εδάφους στα σύνορά του το 1991. Η Μόσχα είπε ότι η λεγόμενη «φόρμουλα ειρήνης» του Ζελένσκι ήταν απαράδεκτη και το Κίεβο πρέπει να αναγνωρίσει τις νέες «εδαφικές πραγματικότητες».

Όλα δείχνουν πάντως πως η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής περνά όλο και περισσότερο στο επίκεντρο.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις