Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Πιθανός διάδοχος Σινουάρ: «Οι όμηροι θα επιστραφούν, Μόνο όταν το Ισραήλ αποχωρήσει από τη Γάζα»

 


Ο Χαλίλ Αλ Χάγια, δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς βρίσκεται ανάμεσα στους πιθανούς διαδόχους του Γιαχία Σινουάρ. Ο πολιτικός αξιωματούχος μίλησε σε συνέντευξη του για τους όρους επιστροφής των ομήρων.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο αλ Χάγια εκ μέρους της οργάνωσης, ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε σε μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις και τόνισε ότι «Η Χαμάς θα συνεχίσει μέχρι την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ!».

Δείτε το βίντεο


Πιθανός διάδοχος Σινουάρ

Ένα από τα ονόματα που ακούγονται ως διάδοχος του ηγέτη της Χαμάς είναι ο Χαλίλ Αλ Χάγια που εντάχθηκε στα υψηλά κλιμάκια της Χαμάς το 2006 και σιγά -σιγά ανέβηκε στις τάξεις της. Το 2017 εξελέγη αναπληρωτής αρχηγός του περιφερειακού πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Γάζα το 2017, θέση που εξακολουθεί να κατέχει.

Ο Χάγια κατοικεί στο Κατάρ και υπήρξε βασικός εκπρόσωπος της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός. Είναι ένα από τα υψηλότερα στελέχη εν ζωή και είναι πιθανός υποψήφιος για τη θέση του πολιτικού ηγέτη.

Ακόμη, ο Χάγια έχει καλές σχέσεις με τον Άσαντ, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Το 2022, ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Συρία για να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο με τον Άσαντ. Οι δεσμοί του με τον ιρανικό άξονα θα μπορούσαν να είναι καθοριστικοί, ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει το συμβούλιο της Σούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις