Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Έκκληση των κρατών του Κόλπου σε ΗΠΑ: Σταματήστε το Ισραήλ- Να μην βομβαρδίσει τα πετρέλαια του Ιράν


 Τα κράτη του Κόλπου ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτεθεί σε πετρελαϊκές τοποθεσίες του Ιράν, επειδή ανησυχούν ότι οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχτούν πυρά από πληρεξούσιους της Τεχεράνης εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές του Κόλπου.

Ως μέρος των προσπαθειών τους να αποφύγουν να βρεθούν εν μέσω πυρών, τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, αρνούνται επίσης να αφήσουν το Ισραήλ να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους για οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν και το έχουν μεταφέρει στην Ουάσιγκτον, οι τρεις πηγές δήλωσαν κοντά σε κυβερνητικούς κύκλους.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί ότι το Ιράν θα πληρώσει για την πυραυλική του επίθεση την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Τεχεράνη είπε ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα αντιμετωπιστούν με τεράστια καταστροφή, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή που θα μπορούσε να απογοητεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι κινήσεις των κρατών του Κόλπου έρχονται μετά από διπλωματική ώθηση από το μη αραβικό σιιτικό Ιράν να πείσει τους Σουνίτες γείτονές του στον Κόλπο να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ουάσιγκτον, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι το Ισραήλ μπορεί να στοχεύσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, το Ιράν προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του βασιλείου του Κόλπου, εάν το Ισραήλ είχε οποιαδήποτε βοήθεια για να πραγματοποιήσει μια επίθεση, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος και Ιρανός διπλωμάτης.

Ο Αλί Σιχάμπι, Σαουδάραβας αναλυτής κοντά στη βασιλική αυλή της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε: «Οι Ιρανοί έχουν δηλώσει: «Εάν τα κράτη του Κόλπου ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους στο Ισραήλ, αυτό θα ήταν πράξη πολέμου».

Ο διπλωμάτης είπε ότι η Τεχεράνη έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Ριάντ ότι οι σύμμαχοί της σε χώρες όπως το Ιράκ ή η Υεμένη ενδέχεται να απαντήσουν εάν υπήρχε οποιαδήποτε περιφερειακή υποστήριξη προς το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Ένα πιθανό ισραηλινό χτύπημα ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών την Τετάρτη μεταξύ του Σαουδάραβα de facto ηγεμόνα, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος βρισκόταν σε περιοδεία στον Κόλπο για να συγκεντρώσει υποστήριξη, δήλωσαν πηγές του Κόλπου και του Ιράν.

Η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού, μαζί με τις σαουδαραβικές-αμερικανικές επικοινωνίες σε επίπεδο υπουργείου Άμυνας, αποτελούν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε στο Reuters πηγή του Κόλπου προσκείμενη σε κυβερνητικούς κύκλους. Πρόσωπο στην Ουάσινγκτον που γνωρίζει τις συζητήσεις επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι του Κόλπου είχαν έρθει σε επαφή με Αμερικανούς ομολόγους τους για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την πιθανή έκταση των αναμενόμενων αντιποίνων του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν οι κυβερνήσεις των χωρών του Κόλπου είχαν ζητήσει από την Ουάσιγκτον να διασφαλίσει ότι η απάντηση του Ισραήλ θα ήταν περιορισμένη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησαν την Τετάρτη για τα ισραηλινά αντίποινα σε ένα τηλεφώνημα που και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν θετικό.

Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού με πετρέλαιο

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), του οποίου ηγείται ντε φάκτο η Σαουδική Αραβία, έχει αρκετή εφεδρική πετρελαϊκή ικανότητα για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε απώλεια της ιρανικής προμήθειας, εάν τα ισραηλινά αντίποινα θέσουν εκτός λειτουργίας ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας.

Αλλά μεγάλο μέρος αυτής της εφεδρικής δυναμικότητας βρίσκεται στην περιοχή του Κόλπου, οπότε αν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για παράδειγμα, στοχοποιηθούν επίσης, ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού με πετρέλαιο.

Η Σαουδική Αραβία είναι επιφυλακτική απέναντι σε ένα ιρανικό χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της, δεδομένου ότι το 2019 μια επίθεση στο πετρελαϊκό πεδίο της Aramco διέκοψε πάνω από το 5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Το Ιράν αρνήθηκε την εμπλοκή.

Το Ριάντ είχε μια προσέγγιση με την Τεχεράνη τα τελευταία χρόνια, αλλά η εμπιστοσύνη παραμένει ζήτημα. Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή στρατεύματα.

Οι ανησυχίες για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης ήταν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των αξιωματούχων των Εμιράτων και των Αμερικανών ομολόγων τους, δήλωσε άλλη πηγή του Κόλπου.

Το 2022, οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούτι στην Υεμένη εκτόξευσαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον φορτηγών ανεφοδιασμού πετρελαίου κοντά σε διυλιστήριο πετρελαίου που ανήκει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ADNOC των ΗΑΕ και ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. “Τα κράτη του Κόλπου δεν επιτρέπουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο τους. Δεν θα επιτρέψουν τη διέλευση ισραηλινών πυραύλων και υπάρχει επίσης η ελπίδα ότι δεν θα πλήξουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις”, δήλωσε η πηγή του Κόλπου.

Οι τρεις πηγές του Κόλπου τόνισαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κατευθύνει τα χτυπήματα μέσω της Ιορδανίας ή του Ιράκ, οπότε η χρήση του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ ή του Κατάρ ήταν εκτός συζήτησης και στρατηγικά περιττή. Οι αναλυτές επεσήμαναν επίσης ότι το Ισραήλ έχει άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων εναέριου ανεφοδιασμού που θα επέτρεπαν στα αεροσκάφη του να πετάξουν από την Ερυθρά Θάλασσα στον Ινδικό Ωκεανό, να προχωρήσουν στον Κόλπο και στη συνέχεια να επιστρέψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις