Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

«Η Χεζμπολάχ έχασε την επαφή με τον Σαφιεντίν» - Άγνωστη η τύχη του πιθανού διαδόχου του Νασράλα

 


Η Χεζμπολάχ έχει χάσει την επαφή με τον πιθανό διάδοχο του Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, σύμφωνα με λιβανική πηγή ασφαλείας.

Σύμφωνα με το CNNi, η Χεζμπολάχ δεν έχει νέα από τον Χασέμ Σαφιεντίν από την ισραηλινή επίθεση την Παρασκευή στα νότια προάστια της Βηρυτού την περασμένη Παρασκευή (4/10).

Σύμφωνα με πηγές του Λιβάνου, που επικαλείται το Reuters ο Σαφιεντίν αναμένονταν ότι θα ήταν ο διάδοχος του δολοφονημένου ηγέτη της οργάνωσης. Εξάλλου, πηγές ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσαν στο Reuters νωρίτερα σήμερα ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν, δεν ήταν «προσβάσιμος» μετά την επίθεση σε υπόγειο καταφύγιο στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Αντίστοιχα, το ισραηλινό μέσο Channel 12 ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν «όλο και πιο σίγουροι» ότι σκοτώθηκε στο χτύπημα.

Παράλληλα, ισραηλινές πηγές που δεν κατονομάζονται ανέφεραν σε αραβικά μέσα ότι ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός, μετά την σφοδρή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε χθες το πρωί ότι η αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό είχε στόχο το αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ. Ο στρατός δεν αποκάλυψε ποιος βρισκόταν στο υπόγειο καταφύγιο.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού, έχουν εμποδίσει τα συνεργεία διάσωσης από την πραγματοποίηση ερευνών, στο σημείο όπου ο IDF εκτιμά πως σκοτώθηκε ο Σαφιεντίν.

Ποιος είναι ο Σαφιεντίν;

Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, ο Σαφιεντίν επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ, το οποίο διαχειρίζεται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ομάδας.

Ο Σαφιεντίν είναι ξάδελφος του Νασράλα και όπως αυτός είναι κληρικός που φοράει το μαύρο τουρμπάνι που δηλώνει δήθεν καταγωγή από τον Προφήτη Μωάμεθ του Ισλάμ.

Έχει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη. Εκτός του ότι πέρασε χρόνια σπουδάζοντας θρησκευτικές επιστήμες στο Κομ, συνδέεται με τον πρώην διοικητή της ιρανικής δύναμης Αλ Κουντς Κασέμ Σολεϊμανί καθώς το 2020, ο γιος του Ρεζά παντρεύτηκε τη Ζεινέπ, την κόρη του εκλιπόντος αξιωματικού.

Ισραήλ: Νεκρά δύο ακόμα στελέχη της Χαμάς

Την ίδια ώρα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε δύο ενόπλους από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς που επιχειρούσαν στον Λίβανο.

Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Χουσεΐν Αλί αλ Μαχμούντ ο οποίος είχε την εκτελεστική ηγεσία της οργάνωσης για τον Λίβανο και σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή, αλλά και για τον Σαίντ Αλα Ναίφ Αλί, μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στον Λίβανο, ο οποίος σκοτώθηκε επίσης, από μία βραδινή πολεμική επιχείρηση των Ισραηλινών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Οι Ταξιαρχίες του αλ Κασάμ, που αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς επιβεβαίωσαν το θάνατο των δύο ενόπλων, μετά από αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών στον Λίβανο, αλλά με διαφορετικά ονόματα, Μοχάμεντ Χουσείν αλ Λουίζ και Σαίντ Ατάλα Αλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις