Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Έξαλλος ο Πούτιν με δημοσιογράφο του BBC – «Είναι δίκαιο να μας λένε ψέματα κατάμουτρα οι δυτικοί για την επέκταση του ΝΑΤΟ;»


 Να κρύψει τον θυμό του προσπάθησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου των BRICS δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο του BBC για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο δημοσιογράφος του BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ κατάφερε να κάνει ερώτηση στον Ρώσο πρόεδρο. «Για την τελευταία ερώτηση της ημέρας θα ήθελα να δώσω το λόγο στο BBC… Ένας σπάνιος καλεσμένος αυτές τις μέρες, ο Στιβ Ρόζενμπεργκ», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τότε ο Βρετανός δημοσιογράφος σηκώθηκε όρθιος, πήγε στο μικρόφωνο και με ψυχραιμία είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο πόλεμός της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές των ΒRICS, δηλαδή τη δικαιοσύνη, την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια και έναν δίκαιο κόσμο.

«Πώς ταιριάζουν όλα αυτά με τις ενέργειές σας τα τελευταία δυόμισι χρόνια; Η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Πού είναι η δικαιοσύνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Κατά την διάρκεια της ερώτησης ο Πούτιν εκνευρισμένος σημείωνε στο σημειωματάριο του. Μόλις πήρε το λόγο ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε με ερώτηση: «Καταλαβαίνω τι λέτε. Αλλά με όρους ασφάλειας είναι δίκαιο ότι για χρόνια οι συνεχείς εκκλήσεις μας στους εταίρους μας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ στην Ανατολή έχουν αγνοηθεί;»

«Είναι δίκαιο να μας λένε ψέματα κατάμουτρα, υποσχόμενοι ότι δεν θα υπάρξει τέτοια επέκταση και να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και τις υποσχέσεις τους; Είναι δίκαιο να μπουν στο υπογάστριο μας, δηλαδή στην Ουκρανία και να αρχίζουν να χτίζουν – όχι απλά να προετοιμάζουν- να χτίζουν στρατιωτικές βάσεις;», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Είναι δίκαιο να διευθύνουν ένα πραξικόπημα, για το οποίο μόλις μίλησα όταν απάντηση σε ερώτηση του συναδέλφου σας, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, όλων των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Το να χρηματοδοτείς ένα πραξικόπημα σε μία διαφορετική χώρα, σε αυτή την περίπτωση στην Ουκρανία, ωθώντας την κατάσταση να εξελιχθεί σε μία καυτή κατάσταση. Είναι αυτό δίκαιο με όρους παγκόσμιας ασφάλειας;» σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι δίκαιο να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που έχουν στα πλαίσια του ΟΑΣΕ όταν όλες οι δυτικές χώρες έχουν υπογράψει ένα έγγραφο με βάση το οποίο δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια σε μία χώρα σε βάρος μίας άλλης. Τους είπαμε: Μην το κάνετε. Αυτή η επέκταση του ΝΑΤΟ παραβιάζει την ασφάλεια μας. Όχι το έκαναν παρόλα αυτά. Είναι αυτό δίκαιο; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη εδώ και θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Και θα το πετύχουμε αυτό» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος θύμισε στον Ρώσο πρόεδρο ότι δεν απάντησε για τις πληροφορίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία θέλει να προκαλέσει χάος στους βρετανικούς δρόμους. «Λοιπόν ακούστε. Ευχαριστώ που μου θυμίσατε αυτό το σκέλος της ερώτησης. Λοιπόν αυτά είναι εντελώς σκουπίδια», σχολίασε με χαμόγελο ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις