Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Γαλλία με αφορμή, τις πυκνές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για την ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή και για τον τερματισμό των εξαγωγών όπλων που χρησιμοποιούνται σε Λίβανο και Γάζα.
Σε μια νεότερη εξέλιξη που τροφοδοτεί τον «πόλεμο» μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να απαγορεύσει σε ισραηλινές εταιρείες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε μια έκθεση ναυτικού αμυντικού εξοπλισμού Euronaval.
«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το έθνος μας απέναντι στους εχθρούς σε επτά διαφορετικά μέτωπα και να πολεμάμε για το μέλλον μας, με ή χωρίς τη Γαλλία», έγραψε ο Γιοάβ Γκάλαντ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Η απόφαση να κάνει για δεύτερη φορά διακρίσεις σε βάρος της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας βοηθά τους εχθρούς του Ισραήλ εν καιρώ πολέμου», υποστήριξε ο Γκάλαντ, εκτιμώντας ότι το γαλλικό κράτος «υιοθέτησε και εφαρμόζει εχθρική πολιτική» απέναντι στο Ισραήλ.
Πόλεμος δηλώσεων
Ο Εμανουέλ Μακρόνέχει προειδοποιήσει ότι τα φορτία όπλων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να σταματήσουν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας, για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, ενώ έχει καλέσει σε τερματισμό των εχθροπραξιών στο Λίβανο, για την αποφυγή της κλιμάκωσης.
«Ο λαός του Λιβάνου δεν πρέπει να θυσιαστεί. Ο Λίβανος δεν μπορεί να γίνει μία άλλη Γάζα», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να πάρει την απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς ότι η θέση Μακρόν για τον τερματισμό των παραδόσεων όπλων στο Ισραήλ, θα «βλάψει τον κοινό αγώνα κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας καθώς και τη γαλλοϊσραηλινή φιλία».
Κλιμακώνει το Ισραήλ τη στάση του απέναντι στον Μακρόν - «Θα βλάψει τη γαλλοϊσραηλινή φιλία»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επανήλθε χθες Τρίτη (15/19) λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα πρέπει «να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», υπενθυμίζοντας ότι με απόφαση του ΟΗΕ «δημιουργήθηκε» το κράτος του Ισραήλ.
«Ο κ. Νετανιάχου δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ» είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην ψηφοφορία που έγινε τον Νοέμβριο του 1947 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου διαμοιρασμού της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος. «Κατά συνέπεια, δεν είναι τώρα η ώρα να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε, σχολιάζοντας τη χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, όπου σταθμεύει η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL.
Ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε τις εγκαταστάσεις και τις θέσεις της UNIFIL ως προκάλυμμα για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Την Κυριακή κάλεσε τον γενικό διευθυντή του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να στείλει τους κυανόκρανους σε ασφαλή τοποθεσία «αμέσως».
Την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο οι κυανόκρανοι από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το Σάββατο εξέφρασε «τη μεγάλη ανησυχία του» για την εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο και τις δραματικές συνέπειές τους για τον άμαχο πληθυσμό» ενώ παράλληλα ζήτησε από τη Χεζμπολάχ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις στο Ισραήλ.
Νετανιάχου: Το Ισραήλ ιδρύθηκε χάρις τον πόλεμο της ανεξαρτησίας και όχι μιας απόφαση του ΟΗΕ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν άφησε αναπάντητο στο σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι αντιτίθεται σε μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου