Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Το Ισραήλ Bομβαρδίζει χωρίς έλεος μαχητές και αμάχους-Η Μέση Ανατολή στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής


 Το Ισραήλ συνεχίζει την εκστρατεία εξολόθρευσης των εχθρών του

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου αναφέρουν «τεράστιες καταστροφές» μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τέσσερα κτίρια κατοικιών στο νότιο προάστιο Dahiyeh της Βηρυτού.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τον Λίβανο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καταστροφή «όπως η Γάζα», καθώς το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα την προηγούμενη ημέρα. Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποιήσεις ότι ένας αριθμός κτιρίων θα χτυπηθεί και όντως χτύπησε αυτά τα κτίρια. Είπαν ότι στόχευαν σε ένα αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ και επίσης σε έναν διοικητή της Χεζμπολάχ.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στο Λίβανο προειδοποίησε για την επισιτιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο Matthew Hollingworth δήλωσε ότι ανησυχεί εξαιρετικά για την ικανότητα του Λιβάνου «να θρέψει τον εαυτό του» εν μέσω της καταστροφής της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων. Ο Hollingworth δήλωσε ότι 1.900 εκτάρια (4.700 στρέμματα) γεωργικής γης έχουν καεί στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ 12.000 εκτάρια (30.000 στρέμματα) γεωργικής γης – σε μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές του Λιβάνου – έχουν εγκαταλειφθεί. Η κρίση έχει επηρεάσει σοβαρά 46.000 Λιβανέζους αγρότες και δεν θα υπάρξει συγκομιδή ελιών στα νότια της χώρας – το ίδιο και για τις μπανάνες και τα εσπεριδοειδή. Τα λαχανικά θα «σαπίσουν στα χωράφια», πρόσθεσε, σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ένα τεράστιο μπαράζ ρουκετών μόλις εκτοξεύθηκε από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ και οι σειρήνες χτυπούν στο ισραηλινό έδαφος. Το Ισραήλ δεν εγκαταλείπει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του σε αυτή τη συνοριακή περιοχή μήκους 120 χιλιομέτρων (50 μιλίων). Υπήρξαν μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κοιλάδα Μπεκάα, με δύο ακόμη μόλις πριν από λίγο. Ακούστηκε επίσης ότι διεξάγονται χερσαίες μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών στρατευμάτων στη Νακούρα και το Λαμπουνέ – δύο πόλεις κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ λέει ότι απώθησε τους Ισραηλινούς στρατιώτες πίσω στην πλευρά τους. Ο ισραηλινός στρατός έχει απώλειες. Στις 03:15 GMT εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι τρεις στρατιώτες του τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια των μαχών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια εφεδρική ταξιαρχία που κλήθηκε πρόσφατα βρίσκεται στο έδαφος του Λιβάνου. Αυτό είναι ένα πρόβλημα αν ήδη έχουν υποστεί απώλειες.

Το Euro-Med Human Rights Monitor ζητά επείγουσα διεθνή παρέμβαση για τη διάσωση δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που είναι παγιδευμένοι στη βόρεια Γάζα «οι οποίοι υφίστανται μια από τις πιο βίαιες εκστρατείες γενοκτονίας που έχει δει ποτέ η Λωρίδα της Γάζας». Η έκκληση της ομάδας που εδρεύει στη Γενεύη έγινε την ώρα που η φονική επίθεση του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα έφτασε στην πέμπτη ημέρα. 

«Ο ισραηλινός στρατός εργάζεται συστηματικά για να αδειάσει τη βόρεια Γάζα από τους κατοίκους της και να τους αναγκάσει να μετακινηθούν προς το νότο, εκδίδοντας πρόσφατα αρκετές εντολές εκκένωσης και ρίχνοντας φυλλάδια που απαιτούν την εκκένωσή τους», ανέφερε η Euro-Med σε ανακοίνωσή της. «Είναι σαφές ότι η τελευταία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού δεν έχει κανένα στρατιωτικό στόχο ή αναγκαιότητα- αντίθετα, αποσκοπεί στην ολοκλήρωση των καταστροφικών επιχειρήσεων που, κατά τη διάρκεια τριών προηγούμενων εισβολών, έπληξαν πάνω από το 85% των κτιρίων στη βόρεια Γάζα. Επιπλέον, έχει ως σκοπό να στοχεύσει τους αμάχους και να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν την περιοχή, μετατρέποντάς την σε πλήρη στρατιωτική ζώνη», προστίθεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις