Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Ανακαλύφθηκαν μυστηριώδεις ταφές βρεφών και ζώων σε αρχαία Bυζαντινή πόλη – Bρέθηκαν πήλινα πιθάρια με σκελετούς χωρίς κεφάλια

 


Ανασκαφές στην αρχαία πόλη Σαύατρα (αρχ: Σόατρα), στο Ικόνιο, της Τουρκίας, έχουν φέρει στο φως σκελετούς βρεφών, θαμμένους σε πήλινα πιθάρια. Τα εξαιρετικά ευρήματα μελετώνται προσεκτικά ώστε να αντληθούν πληροφορίες σχετικά με τα ταφικά τελετουργικά και την καθημερινή ζωή της περιοχής στη διάρκεια της Πρώιμης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Ύστερης Αρχαιότητας.

Τις ανακαλύψεις στην περιοχή Karatay, στη γειτονιά Yaglibayat, πραγματοποίησαν αρχαιολόγοι που κάνουν ανασκαφές στη Σαύατρα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ilker Isik, του πανεπιστημίου της Σελτσούκ.

Οι ανασκαφές, αδιάλειπτες από το 2021, έχουν ρίξει φως σ’ έναν αρχαίο πολιτισμό που κάποτε άνθισε σε αυτό το μέρος της Ανατολίας.

Σπάνιες ταφές με σκελετούς από βρέφη και ζώα

Μεταξύ των πιο συναρπαστικών ανακαλύψεων, είναι δύο καλά διατηρημένα, πήλινα πιθάρια που περιείχαν σκελετούς βρεφών, χωρίς το κεφάλι. Αυτοί, βρέθηκαν σε σημεία που θεωρούνται τελετουργικοί τόποι ταφής, νότια του θεάτρου της ρωμαϊκής εποχής στη Σαύατρα.

Τα καπάκια από τα πιθάρια, ήταν διακοσμημένα με κρανία σκυλιών, μια πρακτική που παρατηρείται σπάνια, τόσο στην Ανατολία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια περίπτωση ταφής, πιθανόν σχετική με θρησκευτικά τελετουργικά», πληροφορεί ο Isik, ο επικεφαλής της ανασκαφής.

«Τα πιθάρια είναι σε σχεδόν άψογη κατάσταση, και το γεγονός ότι περιείχαν τα ευρήματα ενός  βρέφους και ενός σκυλιού μαζί, υποδηλώνει πως, οι ταφές αυτές είχαν σημαντικό πνευματικό ή συμβολικό νόημα».

Τα ευρήματα που αποτέλεσαν το εφαλτήριο για επιστημονικές μελέτες

Οι ειδικοί έχουν ξεκινήσει επιστημονικές μελέτες για την ανάλυση των ευρημάτων.

Προκαταρκτικές σαρώσεις με ραντάρ διείσδυσης εδάφους που πραγματοποίησε ο καθηγητής Kemal Gokay, έχουν αποκαλύψει, τρία μόλις μέτρα από το πρώτο σημείο ταφής, έναν δεύτερο, με περισσότερους σκελετούς βρεφών και ζώων, μεταξύ των οποίων, οστά από αλεπούδες, βόδια, άλογα και γαϊδούρια.

Αυτό, εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που έπαιζαν τα ζώα, στα ταφικά τελετουργικά της αρχαίας πόλης Σαύατρα.

«Όσο επεκτεινόμαστε στον χώρο ταφής, ελπίζουμε να αποκαλύψουμε περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να ξαναγράψουν την πολιτιστική ιστορία της Ανατολίας», συμπληρώνει ο Isik.

«Τα κεραμικά θραύσματα που έχουν βρεθεί, είναι μεταξύ 1.500 και 1.600 ετών και ανήκουν στο διάστημα ανάμεσα στην Πρώιμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία  και την Ύστερη Αρχαιότητα. Κάθε νέο εύρημα, μπορεί να μας ανάγει ακόμη πιο πίσω».

Αποκαλύπτοντας περισσότερα από τα μυστικά της πόλης Σαύατρα

Πέρα από τις ταφές των βρεφών, οι αρχαιολόγοι εστιάζουν και σε άλλες σημαντικές περιοχές της αρχαίας πόλης. Ένα σημαντικό έργο επικεντρώνεται στην ανασκαφή ενός μεγάλου ταφικού τύμβου ή κουργκάν, ενώ υπό εξέλιξη είναι οι εργασίες για την αποκάλυψη των θεμελίων ενός ιερού που βρίσκεται σ’ ένα ύψωμα δυτικά του αρχαίου θεάτρου.

Με κάθε νέα ανακάλυψη, η αρχαία πόλη Σαύατρα, εξακολουθεί να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τα μυστηριώδη τελετουργικά και τα έθιμα των πρώιμων κατοίκων της, βοηθώντας τους αρχαιολόγους να κατανοήσουν καλύτερα την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ανατολία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις