Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Πυροβολικό: Έβαλε φωτιά στους ουρανούς με ASRAD, TOR-M1 και STINGER – Δείτε εικόνες


 Έβαλαν φωτιά στους ουρανούς, με βολές αντιαεροπορικών συστημάτων από το Πεδίο Βολής Κρήτης, οι Μονάδες Πυροβολικού της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», με την κάμερα να καταγράφει εντυπωσιακές εικόνες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Βροχή βολών από αντιαεροπορικά συστήματα του Στρατού Ξηράς πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14 – 16 Οκτωβρίου στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ».

Εκτελέστηκαν βολές από οπλικά συστήματα ASRAD HELLAS, TOR-M1 και από φορητά STINGER MANPAD.

Σκοπός των βολών, όπως αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ήταν η αξιολόγηση του προσωπικού και η δοκιμή των Αντιαεροπορικών Οπλικών Συστημάτων και μέσων, υπό τις πλέον ρεαλιστικές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια των βολών υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες συντονισμού παροχής πυρών υποστηρίξεως, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή συνέργεια των οπλικών συστημάτων με τα Κέντρα Διεύθυνσης Πυρός και τα συστήματα ραντάρ των Μονάδων Πυροβολικού.

Το σύστημα TOR-M1 είναι ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις το 2001. Το χρησιμοποιούν τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η Πολεμική Αεροπορία.

Είναι αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε έναν κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών, ελικοπτέρων, UAV και κατευθυνόμενα βλήματα αντιραντάρ (HARM), πυραύλους CRUISE, πυρομαχικά τελικής καθοδήγησης κλπ. σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Το σύστημα έχει ενσωματωμένα το Radar έρευνας με εμβέλεια 25χλμ, το Radar/TV CAMERA εγκλωβισμού μέχρι 48 στόχων και με παρακολούθηση των 10 πλέον επικίνδυνων με χρόνο αντίδρασης από τον εντοπισμό του στόχου μέχρι την εκτόξευση βλήματος 5-8 δευτ. Έχει εμβέλεια 25χλμ και το σύστημα εκτόξευσης με δύο POD των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστο.

Το αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς ASRAD HELLAS, αποτελείται από:

  • Όχημα – φορέα τύπου HUMMER M1097A2 4×4
  • Mονάδα ελέγχου πυρός (weapon control unit)
  • Οπλική εξέδρα
  • Επικοινωνιακό εξοπλισμό
  • Σύστημα πλοήγησης Είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις σε δύσκολα εδάφη και μπορεί να μεταφερθεί από αέρος με ελικόπτερο τύπου Chinook, CH-47D.

Εκτοξεύει πυραύλους Stinger εμβέλειας 5.5 χλμ, έχει αποτελεσματικότητα 95% και μπορεί να προχωρήσει σε 4 βολές.

Σε ό, τι αφορά τέλος το φορητό αντιαεροπορικό σύστημα Stinger είναι μίας χρήσης, με εμβέλειας 5.5 χλμ. Χρησιμοποιεί κώνο υψηλής εκρηκτικότητας και διαθέτει σύστημα IFF. Χρησιμοποιείται για την καταστροφή εχθρικών Α/Φ και Ε/Π που ίπτανται σε χαμηλά ύψη προσεγγίζοντα ή απομακρυνόμενα ημέρα και νύχτα και με οποιαδήποτε ταχύτητα πτήσεως.

Δείτε βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις