Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Επιχείρηση ASPIDES: Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ στην Ερυθρά Θάλασσα – ΒΙΝΤΕΟ


 Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ από χθες το απόγευμα (30/9) ανέλαβε υπηρεσία και επίσημα στην επιχείρηση ASPIDES της ΕΕ, διασφαλίζοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των εμπορικών πλοίων που διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης.


Του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες, Δευτέρα, αργά το μεσημέρι, η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ έγινε το τρίτο κατά σειρά πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που πέρασε στην Ερυθρά Θάλασσα κι εντάχθηκε στην αρμάδα της ευρωπαϊκής επιχείρησης ASPIDES για την διασφάλισης της ναυσιπλοΐας έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης.

Όπως και οι προηγούμενες δύο φρεγάτες, ΥΔΡΑ και ΨΑΡΑ, έτσι και η ΣΠΕΤΣΑΙ θα έχει ως τομέα εποπτείας την θαλάσσια περιοχή στον Κόλπο του Άντεν μέχρι τα στενά του Ορμούζ.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την HS SPETSAI και το πλήρωμά της, που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της αποστολής συμβάλλοντας στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε όλη την περιοχή λειτουργίας» ανέφερε στο μήνυμά του στο «Χ» το Στρατηγείο της επιχείρησης ASPIDES, επισημαίνοντας: «Η EUNAVFOR ASPIDES παραμένει δεσμευμένη να συμβάλει στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας προστατεύοντας, τις ζωές των ναυτικών και τα παγκόσμια κοινά αγαθά»


Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:23

Η αποστολή της ΣΠΕΤΣΑΙ θα διαρκέσει 3 μήνες, ως τα μέσα του Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα. Είναι εξίσου δύσκολη με τις προηγούμενες αποστολές των ΥΔΡΑ και ΨΑΡΑ, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από drones και πυραύλους που εκτόξευαν οι Χούθι.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το enikos.gr, από την αρχή της επιχείρησης μέχρι και σήμερα, τα πολεμικά πλοία έχουν διευκολύνει στο πλου τους πάνω από 350 εμπορικά πλοία, έχοντας παράλληλα παράσχει εγγύς προστασία σε πάνω από 250.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που έχουν δεχθεί τα πλοία της Συμμαχίας, έχουν καταρριφθεί 17 drones – uav, 3 μη επανδρωμένα σκάφη αυτοκτονίας – kamikaze drone boat και 4 πύραυλοι.

Ωστόσο, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι οι Χούθι έχουν αναβαθμίσει το οπλοστάσιό τους, εκτοξεύοντας εξελιγμένης τεχνολογίας και επιδόσεων πυραύλους καθώς και σμήνη drones, επιχειρώντας επίθεσης κορεσμού άμυνας περιοχής.

Η «ΣΠΕΤΣΑΙ» ετοιμάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε σχέση με τα προηγούμενα πλοία, και έχει εφοδιαστεί με το antidrone σύστημα «Κένταυρος», που έχει αναπτυχθεί από την ΕΑΒ, το οποίο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, επιτυχώς, στην φρεγάτα «ΨΑΡΑ».

Επίσης, έχει εφοδιαστεί και με το δορυφορικό σύστημα Starlink για τις τηλεπικοινωνίες.

Το πλήρωμα αποτελούν 195 άτομα, συμπεριλαμβανομένου 20 άτομα υποστήριξης του οργανικού ελικοπτέρου Aegean Hawk S-70B, 18 μέλη των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ενώ εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των γυναικών που εθελοντικά ζήτησαν να λάβουν μέρος στην αποστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις