Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

ΕΛΙΑΜΕΠ: «Αυτονόητη η διαπραγμάτευση της ελληνικής AOZ από την κυβέρνηση με την Τουρκία» - H Μ.Γαβουνέλη γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι «ο ορισμός του εύρους Αιγιαλίτιδας Ζώνης (Χωρικά Ύδατα) είναι μονομερής πράξη»


 H γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ του χρηματοδοτούμενου από την κυβέρνηση ιδρύματος αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, Μαρία Γαβουνέλη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης, ανέφερε πώς είναι «αυτονόητη η διαπραγμάτευση της ελληνικής ΑΟΖ από την κυβέρνηση με την Τουρκία»!

Η κ. Γαβουνέλη αφού επανέλαβε ότι σε μια διαπραγμάτευση πάντα υπάρχουν υποχωρήσεις, ρωτήθηκε μέχρι που θα φθάνουν τα χωρικά μας ύδατα.

«Στα 12, στα 6 ναυτικά μίλια, που θα είναι», τη ρώτησε ο δημοσιογράφος και εκείνη απάντησε: «Στα 8, στα 9 μίλια, να μια διαπραγμάτευση».

Αποκάλυψε επίσης ότι αυτό το θέμα το συζητούν αποκλειστικά οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, χωρίς να μιλάνε με κανέναν άλλο. Δηλαδή είναι στα χέρια του κ.Γεραπετρίτη το Αιγαίο…

Ειδικότερα, όπως είπε: «Σήμερα τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο είναι στα 6 μίλια, στο Ιόνιο, δηλαδή από το Ακρωτήριο Ταίνερο και δυτικότερα.

Είναι 12, είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, το γεγονός ότι αποφασίσαμε μία στιγμή, ότι η χώρα δεν χρειάζεται να έχει ενιαίο εύρος αιγιαλίτιδας ζώνης και επομένως “σπάσαμε” αυτή τη διαφορά. Δυτικά 12, ανατολικά 6.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κρατάνε αυτή τη διαπραγμάτευση, πάρα πολύ κοντά τους. Δεν έχουν επιτρέψει σε κανέναν άλλο να κάνει αυτή τη συζήτηση, στην πραγματικότητα, μιλάνε οι δυο τους. Νομίζω ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να δούνε αν μπορούν να περάσουν στην επόμενη ημέρα».

Παράλληλα η κ. Γαβουνέλη, τόνισε: «Όταν κάνεις διαπραγμάτευση, κάνεις και υποχωρήσεις και η μία πλευρά και η άλλη. Αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές δεν έχουν κουνηθεί κατά “κεραία” από εκεί που βρίσκονται. Έχουν κρατήσει και οι δύο τις θέσεις τους και κοιτάζονται».

Μία διαπραγμάτευση που θα μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με την ίδια είναι στα «9 και τα 8 μίλια», όπως τόνισε χαμογελώντας και παράλληλα πρόσθεσε: «Όταν κάνει κάποιος μία διαπραγμάτευση, ξεκινάει από το μέγιστο που μπορεί να ζητήσει και από εκεί και πέρα θα δει τι μπορεί ακριβώς να κάνει και πόσο τον παίρνει και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές».

Την ίδια ώρα ήθελε να υπενθυμίσει πως «ο ορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι μονομερής πράξη. Είναι μία από τις ελάχιστες μονομερείς πράξεις που προβλέπει η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Επομένως θεωρητικά, η Ελλάδα μόνη της θα καθορίσει το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, όπως το έκανε στο Ιόνιο. Εν τοις πράγμασι θα είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις