Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

«Οι νεκροί στη Γάζα έχουν ονοματεπώνυμο» - Συγκλονιστικό βίντεο του Al Jazeera


 Βίντεο με τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα ένα χρόνο τώρα έδωσε στη δημοσιότητα το Al Jazeera. Σελίδες ολόκληρες χρειάστηκαν για να καταγραφεί ο αριθμός των βρεφών κάτω του ενός έτους που σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά, συγκλονίζοντας όσους και όσες αντικρίζουν το ντοκουμέντο.

Μπροστά από τα μάτια μας περνούν 34.000 ονόματα ανθρώπων. Όχι μόνο αριθμοί. Άνθρωποι με τις δικές τους ιστορίες, οικογένειες, δουλειές και όνειρα. Για μία περίπου ώρα παρατηρούμε ονόματα, δίπλα στα οποία αναγράφεται η ηλικία τους.

Τα ονόματα βρεφών που αναγράφονται διαφαίνονται στην οθόνη για περίπου ένα λεπτό. Πρόκειται για βρέφη που σκοτώθηκαν πριν προφτάσουν να συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ζωής τους.


Συνολικά έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 16.756 παιδιά, ο υψηλότερος αριθμός παιδιών που γίνονται θύματα πολέμου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Στο τελευταίο λεπτό καταγράφονται τα ονόματα των νεκρών άνω των 77 ετών. Αυτοί πρόλαβαν να ζήσουν την Νάκμπα το 1948, όταν εκτοπίστηκαν άγρια 700.000 Παλαιστίνοι, κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Μέχρι και τις 8 Οκτώβρη οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν φτάσει στους 41.965. Ένας στους 55 κατοίκους έχουν πεθάνει. Αυτός είναι μόνο ο αριθμός όσων ανθρώπων έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί. Περισσότεροι από 10.000 βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια που δημιούργησε η ισραηλινή κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις