Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Εξαφανίζονται τα κάστανα – Μειωμένη 90% η παραγωγή τους

 


Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Θεσσαλίας - «Φέτος, η κατάσταση είναι τραγική».

Στην Ελλάδα, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κάστανων στον κόσμο, ο αγρότης Ανέστης Αλτίνης, αναζητά καρπούς, κατάλληλους για συγκομιδή.

Μετά από πολλούς μήνες ζέστης και ξηρασίας τα περισσότερα κάστανα δεν έχουν ωριμάσει, ένα γνωστό πρόβλημα στο χωριό του, όπου η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 90%.

«Δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί αυτό. Έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος της περιόδου συγκομιδής και τα κάστανα παραμένουν στα δέντρα», δήλωσε στο Reuters ο παραγωγός καστανιάς τρίτης γενιάς στο χωριό Κισσός, στο Πήλιο.

Η συγκομιδή κάστανου στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 15.000 τόνους το 2024 λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, στο μισό του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με τον Γιώργο Νάνο, καθηγητή Πομολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η Ελλάδα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των κάστανων της στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, για να χρησιμοποιηθούν στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.

«Η κατάσταση είναι τραγική»

Η πτώση της παραγωγής έρχεται μετά τον θερμότερο χειμώνα και καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα και αποτελεί το τελευταίο σημάδι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη. Οι συνθήκες ξηρασίας στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία αποτελούν ήδη κακό οιωνό για τις αποδόσεις διαφόρων καλλιεργειών σε αυτές τις χώρες.

Οι παραγωγοί κάστανων στη Θεσσαλία, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κάστανων, λένε ότι ορισμένες περιοχές δεν έχουν βιώσει βροχοπτώσεις για 13 μήνες μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

«Φέτος, η κατάσταση είναι τραγική», δήλωσε ο κ. Νάνος. «Έχουμε νεκρά ή πολύ κατεστραμμένα δέντρα, με πολύ μικρή παραγωγή. Αν δεν παράγουν κάστανα, τα χωριά θα συρρικνωθούν, το βουνό θα ερημώσει». Οι συγκομιδές κερασιών, μήλων και καρυδιών έχουν επίσης πληγεί, δήλωσαν αγρότες και επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις