Ζούμε στην εποχή των μέσων μαζικής δικτύωσης, όπου μπορούμε εύκολο να ανακαλύψουμε στοιχεία για τη ζωή, τις συνήθειες, την εμφάνιση και την κατάσταση των πρώην των συντρόφων μας.
Όσο αθώα και αν μοιάζει αυτή η περιέργεια, η διαρκής αναζήτηση των πρώην των ερωτικών μας συντρόφων, μπορεί ν’ αποκαλύψει βαθύτερες ανασφάλειες, όπως και ανεπίλυτα ζητήματα.
Η αποκωδικοποίησή των κινήτρων που τροφοδοτούν αυτή τη συμπεριφορά και την περιέργεια, μπορεί να φωτίσει τις συναισθηματικές περιπλοκότητες που τη διαιωνίζουν.
Από την έλλειψη εμπιστοσύνης στον σύντροφο έως την ανάγκη σύνδεσης, κάθε ένα από τα χαρακτηριστικά αυτά, δεν επιδρά μόνο στο πρόσωπο που αναζητά στα social media να ανακαλύψει όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με τους πρώην συντρόφους του άνδρα ή της γυναίκας του, αλλά μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τις τωρινές του σχέσεις.
Τα 8 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ψάχνουν κρυφά το προφίλ των πρώην των συντρόφων τους στα social media
- Περιέργεια
- Ενσυναίσθηση
- Φόβος εγκατάλειψης
- Ανάγκη αποδοχής
- Επιθυμία σύνδεσης
- Δεν αποδέχονται το τέλος μιας σχέσης
- Έλλειψη εμπιστοσύνης
- Έλλειψη αυτογνωσίας
Περιέργεια
Όλοι έχουμε μια φυσική λαχτάρα να μάθουμε περισσότερα για το άγνωστο, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το παρελθόν του συντρόφου μας.
Είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο με την πρώτη ματιά, αλλά αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να οδηγήσει σε μια νοσηρή εμμονή.
Όλοι μπορεί να αποδώσουν αυτή τη συνήθεια στην περιέργεια.
Αυτή η λογική μπορεί να σας κάνει να αντιδράτε υπερβολικά ή να είστε υπερβολικά κτητικοί.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι αυτή η συμπεριφορά υπερβαίνει την κανονική περιέργεια όταν γίνεται συνήθεια ή επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία της σχέσης σας.
Αυτό το χαρακτηριστικό χρησιμοποιείται ως μανδύας για την εμμονική συμπεριφορά.
Λάβετε υπόψη ότι η τακτική παρακολούθηση ενός πρώην του συντρόφου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει έλλειψη συναισθηματικού κλεισίματος και σεβασμού για τα όρια της σχέσης.
Ενσυναίσθηση
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα άτομο που παρακολουθεί τους πρώην του συντρόφου του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί στην πραγματικότητα να έχει υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης.
Επιφανειακά, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα θετικό χαρακτηριστικό, αλλά σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να τροφοδοτήσει μια νοσηρή εμμονή.
Ας πούμε ότι ο σύντροφός σας συχνά βρίσκεται χαμένος στον διαδικτυακό κόσμο του πρώην του.
Ίσως προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους, λέγοντας ότι απλά προσπαθούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα ή τις εμπειρίες του πρώην τους καλύτερα.
Θα μπορούσαν ακόμη και να εκφράσουν ανησυχία ή θλίψη για ενδεχόμενα τα πισωγυρίσματα του πρώην τους, ακόμη και αν έχουν περάσει χρόνια από τον χωρισμό.
Ωστόσο, αυτή η αυξημένη ενσυναίσθηση μπορεί να θολώσει τα όρια μεταξύ ανησυχίας και εμμονής.
Αυτή η συναισθηματική εμπλοκή που μπορεί να επιβαρύνει την τρέχουσα σχέση σας.
Φόβος εγκατάλειψης
Οι άνθρωποι που ελέγχουν συστηματικά τους πρώην συντρόφους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κρύβουν έναν υποβόσκοντα φόβο ότι ο σύντροφός τους θα τους εγκαταλείψει.
Αυτός ο φόβος μπορεί να οδηγήσει σε μια ψυχαναγκαστική ανάγκη να συγκριθούν με τον πρώην, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τον εαυτό τους ότι μετράνε ευνοϊκά.
Για παράδειγμα, ο σύντροφός σας μπορεί να ελέγχει με εμμονή τις θέσεις των πρώην τους για σημάδια ότι μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένοι ή καλύτερα χωρίς αυτούς.
Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στα ελαττώματα ή τις αποτυχίες του πρώην ως έναν τρόπο για να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους.
Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά είναι συχνά ένα σύμπτωμα της χαμηλής αυτοπεποίθησης και ανασφάλειας, παρά μια αντανάκλαση της πραγματικότητας της κατάστασης.
Ο φόβος της εγκατάλειψης μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο άγχους και καταναγκασμού από τον οποίο είναι δύσκολο να απαλλαγούμε.
Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτός ο φόβος μπορεί να προέρχεται από παιδικές εμπειρίες ή προηγούμενες σχέσεις όπου το άτομο αισθάνθηκε παραμελημένο ή εγκαταλελειμμένο.
Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν άμεσα αυτοί οι φόβοι, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε νοσηρές συμπεριφορές και να επιβαρύνουν τις τρέχουσες σχέσεις αν αφεθούν χωρίς επίβλεψη.
Ανάγκη αποδοχής
Ουσιαστικά, η κρυφή παρακολούθηση ενός πρώην συντρόφου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσε να είναι μια απεγνωσμένη αναζήτηση επικύρωσης.
Μπορεί να μοιάζει περίεργο, αλλά είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να καθησυχάσουν τον εαυτό τους.
Αν ο σύντροφός σας ελέγχει συχνά τα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης του πρώην σας, μπορεί να ψάχνει για σημάδια που να επιβεβαιώνουν ότι είναι καλύτερη επιλογή.
Μπορεί να αναζητούν τη διαβεβαίωση ότι ο σύντροφός τους, τους αγαπά, τους επιθυμεί και τους εκτιμά περισσότερο απ’ ό,τι τον πρώην τους.
Ωστόσο, αυτός ο κύκλος αναζήτησης της επικύρωσης μπορεί να είναι εξαντλητικός και δεν λύνει πραγματικά τα υποκείμενα ζητήματα ανασφάλειας ή αυτοεκτίμησης.
Η αληθινή επικύρωση προέρχεται από μέσα, και καμία σύγκριση, είτε υπεροχής, ή κατωτερότητας, δεν μπορεί να την υποκαταστήσει.
Επιθυμία σύνδεσης
Όλοι λαχταρούμε βαθιές, ουσιαστικές συνδέσεις – είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Μερικές φορές, αυτή η επιθυμία μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν προηγούμενες σχέσεις, ακόμη και αν είναι μόνο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι άνθρωποι νιώθουν ότι, έστω και αυτή η επαφή, τους βοηθά να παραμείνουν συνδεδεμένοι με ένα κοινό παρελθόν.
Αυτή η σύνδεση μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη επιφανειακά, αλλά μπορεί να τους κρατήσει συναισθηματικά δεμένους με μια σχέση που έχει τελειώσει.
Όλοι το έχουμε βιώσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Ίσως όχι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός πρώην, αλλά κρατώντας παλιά γράμματα ή δώρα ή αναπολώντας παλιές αναμνήσεις. Για πολλούς, είναι πολύ δύσκολο ν’ αποδεχτούν και να προχωρήσουν παρακάτω.
Ωστόσο, ενώ οι προηγούμενες σχέσεις είναι μέρος της ιστορίας μας, δεν πρέπει να μας εμποδίζουν να αγκαλιάσουμε πλήρως το παρόν ή το μέλλον.
Αντί να αναπολούμε παλιές σχέσεις, είναι πολύ πιο υγιές να επενδύουμε συναισθηματικά στο εδώ και τώρα.
Δεν αποδέχονται το τέλος μιας σχέσης
Το οριστικό κλείσιμο είναι μια δύσκολη διαδικασία, δεν το αποδέχονται όλοι εύκολα. Για μερικούς, η παρακολούθηση των πρώην συντρόφων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια αντανάκλαση της δυσκολίας αυτής.
Μπορεί να είστε κολλημένοι στο παρελθόν, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσετε ότι ο σύντροφός σας έχει γυρίσει σελίδα.
Αυτή η συνεχής διαδικτυακή επιτήρηση αποτελεί εμπόδιο στην αποδοχή του παρόντος και την καλλιέργεια της υπάρχουσας σχέσης.
Έλλειψη εμπιστοσύνης
Ας το παραδεχτούμε, η εμμονική παρακολούθηση ενός πρώην του συντρόφου σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει δυνατά και ξεκάθαρα έλλειψη εμπιστοσύνης.
Δεν έχει σημασία αν δικαιολογείται ή υποβαθμίζεται, αυτή η συμπεριφορά είναι μια καταφανής ανησυχητική συμπεριφορά σε οποιαδήποτε σχέση.
Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας ελέγχει συνεχώς τις αναρτήσεις και τις ιστορίες του πρώην του, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι παρακολουθεί τυχόν δυνητικά απειλητικές καταστάσεις.
Αλλά ας πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους– αυτό δεν προσφέρει προστασία, αλλά είναι ένδειξη καχυποψίας.
Η εμπιστοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε σχέσης. Χωρίς αυτή, γεμίζετε με άγχος, δυσαρέσκεια και ένα σωρό περιττά δράματα.
Αν ο σύντροφός σας δεν μπορεί να εμπιστευτεί ότι οι πρώην τους είναι πραγματικά παρελθόν, πώς μπορείτε να τους εμπιστευτείτε γενικά στη σχέση σας;
Ήρθε η ώρα για μια ειλικρινή συζήτηση για την εμπιστοσύνη.
Αν θέλουμε οι σχέσεις μας να ευδοκιμήσουν, πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση ισχυρών θεμελίων εμπιστοσύνης και σεβασμού στο παρόν.
Έλλειψη αυτογνωσίας
Όταν ένα άτομο δεν έχει αυτογνωσία, δεν αναγνωρίζει τις ανασφάλειες ή τους φόβους που οδηγούν αυτήν τη συμπεριφορά.
Αντί να κατανοήσουν ότι αυτές οι ενέργειες πηγάζουν από ανεπίλυτα συναισθήματα – όπως η ζήλια, η αμφιβολία για τον εαυτό τους ή η ανάγκη για επικύρωση – εστιάζουν προς τα έξω, αναζητώντας επιβεβαίωση ή μια αίσθηση ελέγχου.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης όπου είναι προσηλωμένοι στη σύγκριση με τον πρώην, μη γνωρίζοντας ότι είναι τα δικά τους υποκείμενα συναισθήματα που τροφοδοτούν αυτήν την περιέργεια.
Το πιο κρίσιμο βήμα προς την αλλαγή είναι η αναγνώριση και η αποδοχή αυτών των συναισθημάτων αντί της καταστολής.
Πρόκειται για την αναγνώριση του προβλήματος και τη λήψη μέτρων προς την οικοδόμηση υγιέστερων συνηθειών και μηχανισμών αντιμετώπισης.
Tip
Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την κρυφή παρακολούθηση ενός πρώην συντρόφου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πιο υγιείς σχέσεις.
Τα βασικά προβλήματα της περιέργειας, της ανασφάλειας και της αναζήτησης επικύρωσης, υπογραμμίζουν τη σημασία της αυτογνωσίας και της ανοιχτής επικοινωνίας.
Αντιμετωπίζοντας αυτές τις τάσεις, τα άτομα μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, τη συναισθηματική τους υγεία και να αφοσιωθούν πλήρως στις τρέχουσες σχέσεις τους.
Η ιεράρχηση των πραγματικών συνδέσεων και της προσωπικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας ικανοποιητικής και ασφαλούς συντροφικής σχέσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.