Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Μυϊκές κράμπες: Οι 7 κορυφαίες τροφές για να ανακουφιστείτε με φυσικό τρόπο

 


Δεν υπάρχει τίποτα που να σας ξυπνήσει τόσο απότομα όσο οι μυϊκές κράμπες. Εμφανίζονται απροειδοποίητα και πριν το καταλάβετε, υποφέρετε από τον πόνο. Οι μυϊκές κράμπες μπορούν να εκδηλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας και οφείλονται σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και καλίου καθώς και σε αφυδάτωση.

Εκτός από τις ασκήσεις, ακόμη και η κακή διατροφή μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις μυϊκές κράμπες. Εάν κάποιος υποφέρει συχνά από πόνους στους μύες, η αλλαγή της διατροφής μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Σε περίπτωση που υποφέρετε από μυϊκές κράμπες, μπορείτε να κάνετε ελαφριές ασκήσεις stretching. Εάν υπάρχει, μια παγοκύστη που εφαρμόζεται στον μυ που προκαλεί κράμπες βοηθά. Παράλληλα, υπάρχουν ορισμένες τροφές που καταπολεμούν τις μυϊκές κράμπες και μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από το ενοχλητικό σύμπτωμα.

7 κορυφαίες τροφές για να ανακουφιστείτε από τις μυϊκές κράμπες

  • Πεπόνι
  • Γλυκοπατάτες
  • Νερό
  • Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο
  • Μπανάνα
  • Τροφές πλούσιες σε νάτριο και αλάτι
  • Μαύρη σοκολάτα

Πεπόνι

Το ταπεινό πεπόνι έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από την περιεκτικότητά του σε νερό. Τα πεπόνια είναι πλούσια σε κάλιο, το μέταλλο που απαιτείται για την αποτελεσματική λειτουργία των μυών. Η κατανάλωση πεπονιού σε μέτριες ποσότητες έχει δείξει τεράστιες βελτιώσεις στην ανακούφιση από τις μυϊκές κράμπες.


Γλυκοπατάτες

Είναι τέτοια η αφθονία καλίου στις γλυκοπατάτες που η κατανάλωση μόνο μίας ημερησίως καλύπτει περίπου το 12% της ημερήσιας ανάγκης. Ψημένες, βραστές ή πολτοποιημένες και γενικά μαγειρεμένες με όποιο τρόπο σας αρέσει, οι γλυκοπατάτες είναι ιδανική επιλογή για να ανακουφιστείτε από τις μυϊκές κράμπες.

Νερό

Το νερό, αν και δεν είναι ένα κλασικό στοιχείο τροφής, είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των μυών. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για να αποφύγετε τις μυϊκές κράμπες. Τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως είναι απαραίτητα. Εκτός από το απλό νερό, μπορείτε να δοκιμάσετε νερό με αρώματα ή να προσθέσετε χυμό λεμονιού.

Η αύξηση της πρόσληψης υγρών μέσω του χυμού ντομάτας ή του χυμού πορτοκαλιού βοηθά επίσης.


Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Ένα άλλο μεταλλικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για την υγεία των μυών είναι το ασβέστιο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, τα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί είναι όλα πλούσια σε ασβέστιο και επομένως μπορούν να κάνουν θαύματα όταν κάποιος υποφέρει από μυϊκές κράμπες.

Τα αμύγδαλα, το γιαούρτι και το τυρί έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ασβεστίου.


Μπανάνα

Υπάρχει λόγος για τον οποίο βλέπετε όλους τους αθλητές να τσιμπολογούν μπανάνες μεταξύ των αγώνων. Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο. Και τα δύο στοιχεία βοηθούν στον έλεγχο των μυϊκών κραμπών. Τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά σχεδόν αμέσως.

Μια μπανάνα μαζί με δημητριακά είναι ένα από τα πιο υγιεινά πρωινά που καλύπτουν την καθημερινή σας πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.


Τροφές πλούσιες σε νάτριο 

Το νάτριο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Λειτουργεί με άλλους ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο για τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών.

Για να αποφύγετε τη σύσπαση των μυών, τρώτε αλάτι και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που δημιουργούν ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες στο αίμα οδηγώντας σε ανισορροπία υγρών. Τα παντζάρια, τα καρότα, το σέλινο, τα καπνιστά ψάρια και τα κρέατα και οι ελιές έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.


Μαύρη σοκολάτα

Εδώ είναι ένας ακόμη λόγος για να φάτε λίγη μαύρη σοκολάτα. Πλούσια σε μαγνήσιο, η μαύρη σοκολάτα βοηθά στη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας. Το μαγνήσιο βοηθά στη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών και στη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας.


Συμβουλές από ειδικούς

«Ένα αβοκάντο περιέχει περίπου 975 χιλιοστόγραμμα καλίου, δηλαδή δύο φορές περισσότερο από μια γλυκοπατάτα ή μία μπανάνα. Το κάλιο θεωρείται ότι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και τη λειτουργία των μυών.

Για να αντιμετωπίσετε τις μυϊκές κράμπες, προσθέστε αβοκάντο σε μορφή πουρέ στο πρωινό σας σάντουιτς αντί για μαγιονέζα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα κομμάτι στη σαλάτα σας. Να θυμάστε να τα καταναλώνετε με μέτρο, καθώς είναι υψηλά σε λιπαρά και θερμίδες», λέει ο Dr. Siddharth Gupta.

«Το μαγνήσιο είναι άφθονο σε όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές. Περίπου 71 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου υπάρχουν σε ένα φλιτζάνι βρασμένες φακές, ενώ 120 χιλιοστόγραμμα υπάρχουν σε ένα φλιτζάνι βρασμένα μαύρα φασόλια.

Επιπλέον, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και μελέτες έχουν δείξει ότι τα πλούσια σε φυτικές ίνες γεύματα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση των επιπέδων της “κακής” χοληστερόλης, γνωστής και ως LDL, καθώς και στη μείωση της έντασης στις κράμπες περιόδου», λέει ο Dr. Rajeev Singh.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις