Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Οι 7 φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε την επίμονη κόπωση χωρίς καφεΐνη, σύμφωνα με ειδικούς

 


Αισθάνεστε συνεχώς εξαντλημένοι; Ανακαλύψτε 7 αποτελεσματικούς τρόπους για να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια. Η καφεΐνη μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε την κούραση και πολλοί ειδικοί υγείας προειδοποιούν για μια σειρά από άλλα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε, αν θέλετε να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια.

Η “παγίδα” από την κατανάλωση καφεΐνης

Ένας πολυάσχολος τρόπος ζωής μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους να αισθάνονται συχνά κουρασμένοι και ένας δημοφιλής τρόπος για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο είναι πίνοντας τσάι ή καφέ. Η καφεΐνη μπορεί να σας προσφέρει γρήγορα την ενέργεια που αναζητάτε, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος εξάρτησης σε υπερβολικό βαθμό από αυτό το διεγερτικό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανοχή στην καφεΐνη και ακόμη και σε σωματικά συμπτώματα στέρησης εάν σταματήσετε να την πίνετε.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) λέει ότι η κούραση μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από προβλήματα, όπως η έλλειψη ύπνου, η διατροφή ή άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής. Για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κούρασης, ειδικοί υγείας έχουν μοιραστεί 7 συμβουλές με το περιοδικό My Weekly που δεν περιλαμβάνουν την κατανάλωση τσαγιού ή καφέ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πραγμάτων που πρέπει να αποφεύγετε.

7 φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κόπωση χωρίς καφεΐνη

  • Παρακολούθηση των ημερήσιων θερμίδων σας
  • Κατανάλωση άφθονου νερού
  • Λήψη αποφάσεων
  • Περπάτημα
  • Τακτοποίηση του χώρο σας
  • Αποφυγή του αλκοόλ
  • Περιορισμός της χρήσης του κινητού τηλεφώνου

Παρακολούθηση των ημερήσιων θερμίδων σας

Ο Dr. Jeff Foster, ιατρικός διευθυντής στο h3health.co.uk, συμβουλεύει να προσέχετε τις θερμίδες που καταναλώνετε κάθε μέρα. Ένα υγιεινό παράδειγμα διατροφής περιλαμβάνει χυλό (porridge) ή αυγά για πρωινό, ακολουθούμενο από ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο ή σούπα. Πρόσθεσε ότι ορισμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν τη συγκέντρωση και να οδηγήσουν σε κούραση και προέτρεψε τους ανθρώπους να «το φτιάξουν πριν από τη δουλειά» για να αποφύγουν ένα γρήγορο σάντουιτς.

Κατανάλωση άφθονου νερού

Η διατροφολόγος Emma Thornton της A. Vogel τονίζει τη σημασία της επαρκούς κατανάλωσης νερού, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας. Γιατροί εκτιμούν ότι το 12% των περιπτώσεων κόπωσης σχετίζεται με την ανεπαρκή κατανάλωση νερού. Η Thornton συμβουλεύει να έχετε πάντα νερό κοντά σας για να πίνετε συχνά και να ελέγχετε το χρώμα των ούρων σας. Το σκούρο χρώμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης.

Λήψη αποφάσεων

Στον σημερινό τρόπο ζωής, φαίνεται ότι πρέπει να λάβουμε περισσότερες αποφάσεις από ποτέ. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι Βρετανοί δαπανούν σχεδόν 23 ημέρες το χρόνο μόνο για να παίρνουν αποφάσεις και να βρίσκονται σε δίλημμα για απλά πράγματα όπως το τι να φάνε για δείπνο ή τι να παρακολουθήσουν στην τηλεόραση.

Η μελέτη σε 2.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν 16 διαφορετικές επιλογές καθημερινά, αφιερώνοντας 1 ώρα και 32 λεπτά για να το σκεφτούν. Μια θεραπεία για τον περιορισμό της “κόπωσης από τις αποφάσεις”, που σύμφωνα με τους ψυχολόγους μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι και επιβαρυμένοι, είναι η δημιουργία μιας ρουτίνας για να περιορίσουμε τον αριθμό των καθημερινών αποφάσεων που πρέπει να λάβουμε.

Περπάτημα

Εξετάστε το ενδεχόμενο να εντάξετε μια βόλτα στην καθημερινή σας ρουτίνα, καθώς αυτό το είδος άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ενεργοί και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Η κίνηση που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς σας και σας αφήνει να λαχανιάζετε, όπως το τρέξιμο, συνιστάται επίσης από τον Dr. Foster.

Απαλλαγείτε από το χάος

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr. Meg Arroll, η ακαταστασία μπορεί να οδηγήσει σε “υπερβολικό άγχος”. Ωστόσο, συμβουλεύει να αντιμετωπίζετε το χάος ένα “μικρό βήμα” τη φορά, αντί να επιχειρείτε έναν μαζικό καθαρισμό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει να φαίνεται πιο διαχειρίσιμη η πιθανώς αποθαρρυντική εργασία.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Η ειδικός σε θέματα ύπνου, Dr. Nerina Ramlakhan, προειδοποιεί ότι το αλκοόλ μπορεί να σας εμποδίσει να φτάσετε στο πρώτο στάδιο του ύπνου REM. Είναι προτιμότερο να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ στα Σαββατοκύριακα, εάν είναι δυνατόν. Όμως, εάν θέλετε να πιείτε μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είναι καλύτερα να το κάνετε κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Αφήστε το κινητό σας ήσυχο

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα smartphones μπορούν να παρεμβαίνουν στην παραγωγή μελατονίνης από το σώμα μας και, ως εκ τούτου, να επηρεάζουν τον ύπνο μας. Σκεφτείτε να κάνετε τακτικά διαλείμματα από τη συσκευή σας και ίσως να αναζητήσετε ένα βιβλίο όταν διαπιστώσετε ότι θέλετε να δείτε το τηλέφωνο σας.

Το να αποφύγετε τις οθόνες, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον ύπνο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και να νιώσετε λιγότερο κουρασμένοι μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις