Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Αποκαλύπτοντας αρχαία μυστικά: Η ιερή πόλη των 6.000 ετών και οι 27 πινακίδες με τη σφηνοειδή γραφή


 Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 27 πλάκες με επιγραφές σε σφηνοειδή γραφή κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Oymaagac Hoyuk/Nerik στο Vezirkopru της Σαμψούντας στην Τουρκία, αποκαλύπτοντας κρίσιμες πληροφορίες για την ιερή πόλη των Χετταίων, τη Νερίκ.

Οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται ασταμάτητα από το 2005, με επικεφαλής τον καθηγητή Rainer M. Czichon, πρόεδρο του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Usak University, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Mehmet Ali Yilmaz από το πανεπιστήμιο Ondokuz Mayis, και συνεπιβλέποντα των ανασκαφών.

Κάποια από τα εξαιρετικά τεχνουργήματα που αποκαλύφθηκαν στο σημείο, πλέον βρίσκονται προς έκθεση στο Μουσείο της Σαμψούντας. Η ανασκαφική περίοδος που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2024, είναι ακόμη υπό εξέλιξη και, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Νοέμβριο.

Στην Τουρκία αποκαλύφθηκε o ιερός οικισμός της Εποχής του Χαλκού Νερίκ. Φωτογραφία: Koray Erdogan/Türkiye Today
Στην Τουρκία αποκαλύφθηκε o ιερός οικισμός της Εποχής του Χαλκού Νερίκ. Φωτογραφία: Koray Erdogan/Türkiye Today

Νερίκ: Ιστορία 6.000 χρόνων

Η ιστορία της Νερίκ ανάγεται στα 6.000 χρόνια στο παρελθόν, με τον πρώτο της οικισμό να έχει ιδρυθεί στη Χαλκολιθική περίοδο. Ο Yilmaz τη χαρακτηρίζει ως ένα ακμάζον κέντρο στη διάρκεια της Πρώιμης και της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, ενώ εξακολουθούσε να είναι σημαντική περιοχή και κατά την Εποχή του Σιδήρου, πριν από την έκπτωση του κύρους της, στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Περιόδου, κατά την οποία κατέληξε να είναι χώρος ταφής.

Στη διάρκεια των φετινών ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι εστίασαν στην ευρεία κοιλάδα στα βορειοδυτικά του Χογιούκ. Ο Yilmaz τονίζει ότι, τα ευρήματα της αρχιτεκτονικής της Εποχής του Σιδήρου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, προσφέρουν νέες γνώσεις για τις κατασκευαστικές τεχνικές των αρχαίων κατοίκων.

«Αποκαλύπτουμε κατασκευές που έχουν χτιστεί με μια υβριδική τεχνική, όπου στοιβάζονται ξύλα το ένα επάνω στο άλλο, ένας αρκετά διαδεδομένος τρόπος σε περιοχές με δάση», εξηγεί. Κάθε χρόνο, προχωρούμε σε σημαντικές ανακαλύψεις ευρημάτων που ενισχύουν περισσότερο την υπόθεση σχετικά με την ιστορία της Νερίκ.

Οι φετινές ανακαλύψεις περιλαμβάνουν περισσότερα έγγραφα με σφηνοειδή γραφή τα οποία ετοιμάζονται λεπτομερώς για δημοσίευση και θα αναφερθούν στο τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

 

O Rainer M. Czichon, επικεφαλής του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Usak University, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Mehmet Ali Yilmaz από το πανεπιστήμιο Ondokuz Mayis. Φωτογραφία: Koray Erdogan/Türkiye Today
O Rainer M. Czichon, επικεφαλής του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Usak University, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Mehmet Ali Yilmaz από το πανεπιστήμιο Ondokuz Mayis. Φωτογραφία: Koray Erdogan/Türkiye Today

Πινακίδες με τη σφηνοειδή γραφή αποκαλύπτουν ιερά σημεία

Ο Yilmaz περιγράφει λεπτομέρειες σχετικά με τις επιγραφές σε σφηνοειδή γραφή που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, αναφέροντας: «Έχουμε ανακαλύψει 27 πινακίδες με τη σφηνοειδή γραφή, πολλές από τις οποίες τώρα βρίσκονται προς έκθεση στο Μουσείο της Σαμψούντας. Οι πινακίδες περιέχουν αναφορές στη Νερίκ και προσφέρουν περιγραφές της περιβάλλουσας γεωγραφίας».

Ένας όρος – μοτίβο

Ένας από τους σημαντικότερους, επανεμφανιζόμενους όρους είναι το Dahanga, δηλαδή τμήμα του ναού αφιερωμένο στον θεό της καταιγίδας.

«Φέτος, βρήκαμε και πάλι, στις πρόσφατα ανακαλυφθείσες πινακίδες, αναφορά στο Dahange, κάτι που ενισχύει την κατανόηση του θρησκευτικού τοπίου της Νερίκ» σημειώνει.

«Στα τελετουργικά των Χετταίων, η κρήνη αυτή ήταν ζωτική πηγή νερού», αναφέρει ο Yilmaz στην Türkiye Today. Φωτογραφία: Koray Erdogan/Türkiye Today
«Στα τελετουργικά των Χετταίων, η κρήνη αυτή ήταν ζωτική πηγή νερού», αναφέρει ο Yilmaz στην Türkiye Today. Φωτογραφία: Koray Erdogan/Türkiye Today

Ένα από τα πιο συναρπαστικά τμήματα της τοποθεσίας Oymaagac Hoyuk είναι μια σήραγγα που οδηγεί με 52 σκαλοπάτια σε μια πηγή βάθους οκτώ μέτρων και μήκους 22 μέτρων, όπου οι ανασκαφές ολοκληρώθηκαν το 2019. Ήταν σημαντική για τους Χετταίους, και περιγράφεται στα αρχαία κείμενα ως «η αγαπημένη πηγή του θεού της καταιγίδας».

«Στις τελετουργίες των Χετταίων, αυτή η πηγή ήταν μια ζωτική πηγή νερού», είπε ο Γιλμάζ στην Türkiye Today.

«Το νερό αυτή τη στιγμή ρέει σε υψηλότερο επίπεδο, αλλά κατά την περίοδο των Χετταίων διοχετευόταν πιο συστηματικά. Βρήκαμε ξύλινα αντικείμενα την άνοιξη, ανακατεμένα με νερό και λάσπη, στα οποία η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα υποδηλώνει ότι είναι από τα τέλη του 10ου αιώνα π.Χ., υποδεικνύοντας ότι η πηγή συνέχισε να χρησιμοποιείται κατά την Εποχή του Σιδήρου, ακόμη και πριν από 3.000 χρόνια».

Οι ανασκαφές στο Oymaagac Hoyuk διεξάγονται ύστερα από άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Διεύθυνσης τουρισμού, πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσείων. Έχουν την υποστήριξη διαφόρων τοπικών αρχών, μεταξύ των οποίων το Κυβερνείο της Σαμψούντας, του Κυβερνείου της περιφέρειας Vezirkopru, της μητροπολιτικής κοινότητας της Σαμψούντας και της κοινότητας Vezirkopru, και με τη συμβολή του πανεπιστημίου Ουσάκ και του Ondokuz Mayis.

Οι αδιάλειπτες ανασκαφές στο Oymaagac Hoyukεξακολουθούν να ρίχνουν φως στην αρχαία πόλη Νερίκ, αποκαλύπτοντας την πλούσια ιστορία της, τη θρησκευτική της σημασία και το αρχιτεκτονικό της ύφος. Η ανακάλυψη των 27 πινακίδων με τη σφηνοειδή γραφή και άλλων σημαντικών τεχνουργημάτων, όπως είναι η ιερή πηγή, υπογραμμίζει τη σημασία του χώρου για την κατανόηση των πολιτιστικών και θρησκευτικών πρακτικών του πολιτισμού των Χετταίων. Με την πρόοδο των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι περιμένουν να βρουν περισσότερα ρηξικέλευθα ευρήματα που θα εμβαθύνουν τη γνώση μας για την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις