Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Τουρκία: Η «συμμορία των βρεφών» αντιμέτωπη με 500 χρόνια φυλάκισης – Το κύκλωμα υγειονομικών είναι υπεύθυνο για τουλάχιστον 12 θανάτους νεογνών

 


Σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει την τουρκική κοινωνία, οι εισαγγελικές αρχές της χώρας διώκουν με ποινές που ξεπερνούν τα 500 χρόνια τους φερόμενους εμπλεκόμενους ενός κυκλώματος, το οποίο κατηγορείται ότι ευθύνεται για πολλούς θανάτους νεογέννητων βρεφών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το κύκλωμα προωθούσε τα νεογνά σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για οικονομικό κέρδος, με τραγικές συνέπειες.

Το κατηγορητήριο-σοκ

Ένα εκτενές κατηγορητήριο 494 σελίδων που περιλαμβάνει 47 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και νοσοκόμων, αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός οργανωμένου σχεδίου που προωθούσε νεογέννητα σε συγκεκριμένα νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη αντί για κατάλληλες ιατρικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα.

Ο σκοπός ήταν να εξασφαλίσουν υψηλότερες πληρωμές από το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης της χώρας, επιλέγοντας πιο δαπανηρές θεραπείες.

Το κύκλωμα αυτό φέρεται να έχει προκαλέσει τουλάχιστον 12 θανάτους βρεφών, σύμφωνα με την Daily Sabah και τη Hurriyet, κυρίως λόγω παρατεταμένης παραμονής στις ΜΕΘ ή λόγω μολύνσεων.

Οικονομικό κέρδος εις βάρος των νεογνών

Μέλη του κυκλώματος, στα οποία περιλαμβάνονται νοσοκόμοι/ες και γιατροί, φέρονται να μοιράζονταν τα κέρδη από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες. Οι Αρχές ανακάλυψαν αποδεικτικά στοιχεία μέσω τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και μηνυμάτων, που δείχνουν ότι οι εμπλεκόμενοι ψεύδονταν στα ιατρικά έγγραφα και χορηγούσαν ακατάλληλες θεραπείες σε ορισμένα βρέφη. Η ζημιά που προκάλεσαν είναι τεράστια, με τις Αρχές να ζητούν βαρύτατες ποινές.

Τεράστιες ποινές για τους κατηγορούμενους

Οι εισαγγελείς απαιτούν ποινές που ξεπερνούν τα 589 χρόνια για έναν από τους κύριους κατηγορούμενους, ο οποίος κατηγορείται για εσκεμμένη ανθρωποκτονία, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και παραποίηση επίσημων εγγράφων, μεταξύ άλλων. Για δύο ακόμη κατηγορούμενους, οι ποινές που διώκονται φτάνουν τα 582 χρόνια.

Η αντίδραση του Υπουργείου Υγείας

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες του κοινού, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Κεμάλ Μεμίσογλου, μίλησε για το σκάνδαλο σε ζωντανή μετάδοση στο CNN Türk, ανακοινώνοντας ότι έχουν ανακληθεί οι άδειες αρκετών ιδιωτικών κλινικών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Δεν θα δεχτούμε νέους ασθενείς και θα μεταφέρουμε τους υπάρχοντες σε άλλα νοσοκομεία, σταματώντας πλήρως τη λειτουργία τους ως νοσοκομεία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το κράτος θα υποστηρίξει το προσωπικό που είχε «καλές προθέσεις» και δεν συμμετείχε στις παράνομες δραστηριότητες.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η διάλυση του κυκλώματος αποτελεί σημαντική επιτυχία, ενώ οι έρευνες περνούν πλέον σε δικαστική φάση. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας θα διερευνήσει όλα τα αναφερόμενα περιστατικά μέσω του Συστήματος Συμμόρφωσης του Δημοσίου (CİMER), προσθέτοντας: «Δεν ανεχόμαστε ούτε το παραμικρό λάθος – η ζωή του λαού μας αξίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Μυστική έρευνα αποκαλύπτει το σκάνδαλο

Ο Μεμίσογλου αποκάλυψε ότι μια μυστική έρευνα οδήγησε στην αποκάλυψη των δραστηριοτήτων του κυκλώματος, λέγοντας: «Αν δεν υπήρχε το CİMER και οι πληροφορίες που λάβαμε, αν δεν είχαμε πραγματοποιήσει αυτή την κρυφή έρευνα, αυτά τα νοσοκομεία θα συνέχιζαν να λειτουργούν».

Ο Μεμίσογλου τόνισε τη σημασία των αυστηρών επιθεωρήσεων και αποκάλυψε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5.000 επιθεωρήσεις μόνο στην Κωνσταντινούπολη«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι ανήσυχοι- εμείς, ως εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, σχεδόν 1 εκατομμύριο άτομα, είμαστε πραγματικά λυπημένοι. Προσπαθούμε πραγματικά να σώσουμε ζωές», ανέφερε.

Επί του παρόντος, 47 άτομα βρίσκονται υπό έρευνα, 22 εκ των οποίων κρατούνται επί του παρόντος, με τις αρχές να αντιμετωπίζουν το θέμα με τη μέγιστη σοβαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις