Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

«Διαγνώστηκα με νεφρική ανεπάρκεια στα 46 και αυτά είναι τα πρώτα σημάδια που αγνόησα» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση ενός άνδρα


 Ένας άνδρας εξομολογείται ότι η διάγνωση του με νεφρική ανεπάρκεια ήταν μια μορφή αφύπνισης για να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Ο Thomas (TJ) Atkinson απολάμβανε τη ζωή. Αγαπούσε τη δουλειά του και ήταν παντρεμένος για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Τα πάντα ανατράπηκαν όταν έλαβε μια σοκαριστική διάγνωση.

Η διάγνωση με νεφρική ανεπάρκεια και η δύσκολη μάχη 

«Όταν ήμουν 46 ετών, συνέβη κάτι που με αφύπνισε», λέει ο Atkinson. «Τον Νοέμβριο του 2020, βρισκόμουν στο νοσοκομείο για μια χειρουργική επέμβαση στο πόδι, όταν ανακάλυψα ότι είχα νεφρική νόσο τρίτου σταδίου. Δεν κατάλαβα εκείνη τη στιγμή πόσο σοκαριστική ήταν αυτή η είδηση, ούτε συνειδητοποίησα την τεράστια δύσκολη μάχη που επρόκειτο να δώσω».

Πολλοί άνθρωποι δίνουν παρόμοια μάχη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) λέει ότι περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 18 ετών και άνω στις ΗΠΑ, ή το 2,4% του πληθυσμού, ζουν με διάγνωση νεφρικής νόσου. Είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ και ο Atkinson θέλει να το ανατρέψει αυτό.

Μετά από μια δύσκολη μάχη με τη νεφρική νόσο που περιελάμβανε απώλεια βάρους, ένα νέο νεφρό και πολύ αυτο-στοχασμό, ο Atkinson ελπίζει να ευαισθητοποιήσει και άλλους ανθρώπους σχετικά με τα σημάδια της νεφρικής νόσου και τους παράγοντες κινδύνου που ο ίδιος αγνόησε. «Αν εντοπιστεί αρκετά νωρίς, η νεφρική νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί», λέει ο Atkinson. «Δεν χρειάζεται όλοι να κάνουν αιμοκάθαρση και η μεταμόσχευση νεφρού δεν είναι κατάλληλη για όλους».

Τα σημάδια της νεφρικής νόσου που ο Atkinson εύχεται να είχε προσέξει νωρίτερα

Ο Atkinson παρατήρησε μερικές αλλαγές στο σώμα του, στις οποίες, εκ των υστέρων, θα ήθελε να είχε δώσει περισσότερη προσοχή επειδή όπως αποδείχθηκε ήταν πρώιμα σημάδια νεφρικής νόσου.

«Κάποια από τα συμπτώματα που είχα ήταν πρησμένοι αστραγάλοι, αφρό στα ούρα και μυϊκές κράμπες», λέει ο Atkinson. «Είχα επίσης προβλήματα με τον ύπνο και απώλεια όρεξης. Σκέφτηκα ότι η αιτία ήταν ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση και ότι αυτό ήταν απλώς φυσιολογικό μέρος της γήρανσης».

Ωστόσο, το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα σημάδια της νεφρικής νόσου περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω και ο Atkinson απλώς δεν τα γνώριζε.

Το National Kidney Foundation σημειώνει ότι η νεφρική νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία , αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς ηλικίας 70 ετών και άνω αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα των ατόμων που χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού.

Ο Atkinson ήταν μόλις 46 ετών όταν έμαθε ότι έπασχε από νεφρική νόσο τρίτου σταδίου και θα χρειαζόταν μεταμόσχευση. Ακόμα κι αν βρισκόταν στην ηλικία που κινδυνεύει περισσότερο από νεφρική νόσο, ο Atkinson παραδέχεται ότι η υγεία του ήταν χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του για χρόνια.

«Η σύζυγός μου και εγώ αγνοούσαμε τον αντίκτυπο των επιλογών του τρόπου ζωής μας στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένων των κακών διατροφικών συνηθειών και της έλλειψης άσκησης», εξηγεί ο Atkinson. «Νιώθοντας ανίκητος στα 20 και στα 30 μου, αγνόησα τις συνέπειες των πράξεών μου».

Η διάγνωση και η θεραπεία της νεφρικής νόσου

Ο Atkinson εισήχθη στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση στο πόδι και απροσδόκητα έμαθε ότι είχε νεφρική νόσο. «Χρειάζεται μια εξέταση ούρων και μια εξέταση αίματος για να μάθετε ποιος είναι ο αριθμός GFR (ρυθμός σπειραματικής διήθησης)», εξηγεί. «Ο αριθμός GFR θα σας πει σε ποιο στάδιο της νεφρικής νόσου βρίσκεστε. Ο αριθμός GFR μου ήταν 35. Ήμουν στο στάδιο 3 της νεφρικής νόσου».

Μερικές φορές, οι ασθενείς έχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Ο Atkinson είχε μόνο ένα. «Ο γιατρός μου είπε ότι η μεταμόσχευση νεφρού ήταν η μόνη μου επιλογή», ​​λέει. «Ήμουν σοκαρισμένος. Σκεφτόμουν “πώς μπορεί να μου συμβαίνει αυτό;” Ένιωσα ότι αυτό ήταν κάτι που πέρασαν άλλοι, αλλά όχι εγώ». «Δεν το πίστευα μέχρι που βρέθηκα στο χειρουργικό τραπέζι και έβαλα τη θύρα αιμοκάθαρσής μου στο στήθος μου. Τότε ξεκίνησε ο φόβος για την οικογένειά μου».

Η αναμονή για τη μεταμόσχευση νεφρού 

Ο Atkinson μπήκε αμέσως στη λίστα μεταμοσχεύσεων νεφρού. Στο μεταξύ, άρχισε αιμοκάθαρση. «Μετά από κάθε τετράωρη συνεδρία δεν μπορούσα να κινηθώ», λέει. «Η υπερβολική κόπωση επηρέασε κάθε πτυχή της ζωής μου… η αιμοκάθαρση με κράτησε ζωντανό, αλλά η ζωή μου περιορίστηκε σε συνεδρίες θεραπείας και ύπνο».

Οι φίλοι του Atkinson του είπαν ότι τους έλειπε. Προσπαθούσε να κρατηθεί ζωντανός, αλλά ένιωθε το σώμα του να καταρρέει. Οι αριθμοί ποικίλλουν, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για ένα νεφρό είναι τέσσερα ή περισσότερα χρόνια. Στην περιοχή όπου ζούσε ο Atkinson, του είπαν ότι ήταν μεταξύ έξι και οκτώ χρόνια.

Ελπίζοντας να επισπεύσει τη διαδικασία, η σύζυγος του Atkinson, Elizabeth, ξεκίνησε μια διαδικασία για να δει αν μπορούσε να του κάνει το απόλυτο δώρο: ένα νεφρό. Η διαδικασία προσδιορισμού ώστε να επιλεγεί για να γίνει δότης κράτησε μήνες. Τα καλά νέα; Πληρούσε τα κριτήρια. Τα άσχημα νέα; «Δεν ήταν συμβατοί οι νεφροί», εξηγεί ο Άτκινσον. «Εκείνη τη στιγμή, είχα φτάσει σε GFR 15 και είχα εισέλθει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου».

Αν και δεν ήταν το σωστό ζεύγος (για τους νεφρούς), η προσφορά της Elizabeth τον βοήθησε. «Ο συντονιστής δωρητής της γνώριζε την επείγουσα ανάγκη μου για υγιές νεφρό και μας τοποθέτησε στο Εθνικό πρόγραμμα Ανταλλαγής Συνεργατών Νεφρού», λέει ο Atkinson.

Με άλλα λόγια, η γυναίκα του θα δώριζε έναν νεφρό και ο Atkinson θα έπαιρνε ένα. «Επιτέλους, έλαβα την κλήση για την οποία προσευχόμουν – βρέθηκε ένα ταιριαστό ζεύγος νεφρών και είχαμε ραντεβού για χειρουργική επέμβαση», λέει ο Atkinson.

Όλοι χειρουργήθηκαν την ίδια μέρα

«Η Ελισάβετ μπήκε πρώτη στο χειρουργείο και ο αριστερός νεφρός της μεταμοσχεύτηκε στον παραλήπτη της», λέει ο Atkinson. «Στη συνέχεια, ο δωρητής μου έδωσε το αριστερό της νεφρό σε μένα για να λάβει ο αγαπημένος της. Ήμουν ο τελευταίος στο χειρουργείο εκείνο το βράδυ. Ο γιατρός μου είπε ότι ήταν απόλυτη επιτυχία. Είπε ότι μπορούσε να δει τον νέο μου νεφρό να λειτουργεί πριν με ράψει, άρχισε να λειτουργεί τη στιγμή που μεταφυτεύτηκε».

Ο δρόμος δεν είχε τελειώσει, αλλά μια ομάδα ανθρώπων μας βοήθησε. «Η οικογένειά μας παρείχε 24ωρη φροντίδα και στους δύο μας και κανόνισε επισκέψεις σε γιατρούς. Η οικογένεια της εκκλησίας μας έφερε γεύματα και προσευχήθηκε για εμάς. Οι φίλοι μας στο WeightWatchers έστειλαν κάρτες με λόγια ενθάρρυνσης.

Η ζωή του Atkinson σήμερα

Σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Atkinson λέει ότι αισθάνεται «100% πιο υγιής». «Έχω περισσότερη ενέργεια, οι αστράγαλοι μου δεν είναι πρησμένοι, η αρτηριακή μου πίεση και ο διαβήτης τύπου 2 είναι υπό έλεγχο», εξηγεί η Atkinson. «Κοιμάμαι καλύτερα, έχω υγιή όρεξη, επέστρεψα στην εργασία μου στο γραφείο και είμαι δραστήριος. Πάνω από όλα, είμαι πολύ ευγνώμων. Αισθάνομαι ότι μου δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή»

Αν και η απώλεια βάρους δεν ήταν λύση για την υγεία του, ο Atkinson πιστεύει ότι το WeightWatchers τον κράτησε υγιή και στο σωστό δρόμο. «Μας επέτρεψε να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και παρείχε την υποστήριξη που μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε να κάνουμε θετικές αλλαγές», μοιράζεται. «Η ζωή είναι ένα ομαδικό άθλημα. Χρειάζεσαι οικογένεια και φίλους. Η γυναίκα μου όχι μόνο μου έδωσε το δώρο της ζωής, αλλά ήταν στο πλευρό μου σε κάθε βήμα της διαδρομής. Δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς αυτήν».

6 πράγματα που θέλει ο Atkinson να γνωρίζουν όλοι για τη νεφρική νόσο

Αφού παραλίγο να πεθάνει από νεφρική ανεπάρκεια και έλαβε το δώρο της ζωής, ο Atkinson θέλει να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους ενθαρρύνοντάς τους:

  • Να μάθουν τους αριθμούς της νεφρικής νόσου. «Ζητήστε να γίνει έλεγχος της νεφρικής σας λειτουργίας», λέει ο Atkinson. «Ζητήστε τον αριθμό GFR σας εάν έχετε κάποιους παράγοντες κινδύνου».
  • Να προσέχουν και τους άλλους αριθμούς. «Λάβετε σοβαρά υπόψη τους αριθμούς της αρτηριακής σας πίεσης και του σακχάρου στο αίμα σας», συνιστά η Atkinson. «Αν είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, κάντε κάτι γι’ αυτό».
  • Να φροντίσουν τον εαυτό σας. «Αν αισθάνεστε άσχημα ή δεν σας αρέσει το πώς φαίνεται κάτι στο σώμα σας, ρωτήστε το γιατρό σας», τονίζει ο Atkinson.
  • Να εκτιμήσουν την οικογένεια και τους φίλους. «Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τους χρειαστείς ή πότε θα σε χρειαστούν», εξηγεί ο Atkinson.
  • Να βρουν μια κοινότητα. «Η εύρεση μιας υποστηρικτικής κοινότητας, όπως αυτή που βρήκα στο WeightWatchers, ήταν καθοριστική», λέει ο Atkinson. «Το να έχεις ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν και σε ενθαρρύνουν είναι το κλειδί».
  • Να κατανοούν τις επιλογές τους. Ο Atkinson λέει ότι είναι σημαντικό για τα άτομα με νεφρική νόσο να κατανοούν τις επιλογές τους. Με έκπληξη έμαθε ότι, παρόλο που η γυναίκα του δεν ήταν συμβατή δότης, μπορούσε να του δωρίσει ένα νεφρό. «Είναι απίστευτα ικανοποιητικό να σώζεις τη ζωή κάποιου άλλου μέσω της δωρεάς», εξηγεί.

Ήταν μια σοβαρή περιπέτεια υγείας που ο Atkinson δεν θα ξεχάσει ποτέ. «Χρειάστηκε πολλή δουλειά από την οικογένειά μου και την ομάδα υποστήριξης για να πραγματοποιηθούν οι μεταμοσχεύσεις, αλλά άξιζε τον κόπο», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις