Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Φλερτ μετά τα 40: Οι 14 «χρυσοί κανόνες» για επιτυχημένα ραντεβού, σύμφωνα με ειδικούς


 Μπορεί η ιδέα των ραντεβού και της αναζήτησης ερωτικού συντρόφου μετά τα 40 να είναι απογοητευτική. Στην πραγματικότητα όμως, η διαδικασία αυτή στα 40 σας μπορεί (και θα πρέπει!) να είναι κάτι υπέροχο.

Σ’ αυτή την ηλικία, είστε πιο γενναίοι, πιο έξυπνοι, πιο σοφοί και πιο διορατικοί από ό,τι ήσασταν στα 20 και στα 30 σας, πράγμα που σημαίνει ότι η εύρεση του σωστού συντρόφου μπορεί να είναι και μια όμορφη και ουσιαστική εμπειρία.

Αποκτάτε γνώσεις και διαμορφώνετε αντίληψη που δεν είχατε τα προηγούμενα χρόνια.  Μπορεί να μην ήσασταν τόσο αφοσιωμένοι στην καριέρα σας ή να είχατε ως προτεραιότητα την οικονομική σας ευημερία.

Μπορεί επίσης να μην είχατε εμπειρία από σταθερές και βαθύτερες σχέσεις.  Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν, ή θα επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά σας να βρείτε τον έρωτα της ζωής σας – ειδικά αν είστε εξοπλισμένοι με τα «εργαλεία» που χρειάζεστε για να το πετύχετε.

Το ταξίδι προς τον έρωτα στην ηλικία των 40

Αν ψάχνετε τον έρωτα μετά την ηλικία των 40 και αναρωτιέστε από πού να ξεκινήσετε, τέσσερις ειδικοί, η Kelly Campbell, PhD, η Fran Walfish, PsyD, η Ramani Durvasula, PhD, και η  ειδικός στις σχέσεις Carmelia Ray – δίνουν τις συμβουλές τους για τα ραντεβού και τις σχέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και μετά.

Στο άρθρο αυτό, θα βρείτε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τα ραντεβού στη δεκαετία των 40 ώστε να κάνετε τη διαδικασία αυτή ένα μαγευτικό ταξίδι που θα σας οδηγήσει στον έρωτα.

Το ενδεχόμενο της γνωριμίας ενός νέου συντρόφου είναι κάπως τρομακτικό, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Στην ηλικία των 40 όμως, τα συναισθήματα, λόγω πολλών παραγόντων, είναι ακόμη πιο έντονα. Στη φάση αυτή της ζωής, μπορεί να έχετε ήδη βιώσει τη χαρά αλλά και τον πόνο των ερωτικών σχέσεων – ειδικά σε περίπτωση που έχετε περάσει από τη διαδικασία ενός διαζυγίου.

Οι εμπειρίες από το παρελθόν, μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις απαιτήσεις και τις απαιτήσεις της ερωτικής σας ζωής σήμερα, ειδικά αν αφιερώσετε τον χρόνο και την ενέργεια να αντιληφθείτε τι είναι αυτό που θέλετε από έναν σύντροφο.

Ο αναστοχασμός και η κατανόηση των σχέσεων από το παρελθόν,  θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τι θέλετε από την επόμενη σχέση σας.

Μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον ψυχοθεραπευτή, ώστε να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις σκέψεις σας, ή να ξεκινήσετε δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, πριν βρείτε «τον έναν και μοναδικό».

Φλερτ μετά τα 40: Οι 14 «χρυσοί κανόνες» για επιτυχημένα ραντεβού, σύμφωνα με ειδικούς

  • Βρείτε νέους τρόπους να γνωρίσετε ανθρώπους
  • Επιλέξτε τον σύντροφό σας με σύνεση
  • Πρώτο ραντεβού με ανάλαφρη διάθεση
  • Βεβαιωθείτε ότι είστε και οι δύο έτοιμοι για σχέση
  • Μην βιαστείτε να γνωρίσετε τον νέο σύντροφο στα παιδιά σας
  • Υπομονή μέχρι το σεξ
  • Ανεξαρτησία και αλληλεξάρτηση
  • Μιλήστε για τον ρόλο των δύο φίλων
  • Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας
  • Να είστε ξεκάθαροι
  • Προσοχή στα social media
  • Να είστε ευέλικτοι
  • Να είστε ο εαυτός σας
  • Μην κάνετε υποθέσεις

Παρακάτω, αναλύονται 14 αποτελεσματικές συμβουλές για κάθε διαφορετικό στάδιο στις ερωτικές γνωριμίες – από την πρώτη επαφή μέχρι την ωρίμανση του έρωτα.

Βρείτε νέους τρόπους να γνωρίσετε ανθρώπους

Μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με τις εφαρμογές γνωριμιών, ή να μην έχετε επιχειρήσει να μιλήσετε σε κάποιον που δεν ξέρετε.  Μην περιορίζετε τον εαυτό σας, μόνο και μόνο λόγω της ηλικίας. Αν κάποιος σας αρέσει μπορείτε να πλησιάσετε και να συστηθείτε. Αν δεν έχετε χρόνο να βγαίνετε έξω, δοκιμάστε μια εφαρμογή γνωριμιών.

Ο έρωτας μπορεί να βρεθεί στα πιο απίθανα μέρη, αρκεί να τον αναζητήσετε.

Επιλέξτε τον σύντροφό σας με σύνεση

Τα στατιστικά για τα διαζύγια είναι εντυπωσιακά (και δυσάρεστα).  Στον αντίποδα, τα ευχάριστα νέα είναι ότι, ολοένα περισσότεροι νέοι ενήλικες, δεν βιάζονται να παντρευτούν, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία ζωής, οικονομική σταθερότητα και μια πιο ισχυρή αίσθηση αυτονομίας. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι, υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι άνθρωποι που είναι κατάλληλοι για σταθερή σχέση. «Μην βιαστείτε να μπείτε σε μια σοβαρή σχέση», προειδοποιεί η Campbell.

«Αν παντρευτείτε στα 40, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά, σημαίνει ότι μάλλον, αυτός θα είναι οριστικά ο σύντροφός σας για το υπόλοιπο της ζωής σας». «Ως εκ τούτου, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνετε την καλύτερη επιλογή».

Μην φοβηθείτε να ρωτήσετε οτιδήποτε χρειάζεται, ακόμη και αν είναι άβολο και μην αγνοήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Δεν είναι κακό να είστε μόνοι, ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία. Επιλέξτε με σύνεση τον σύντροφό σας, μην παντρευτείτε το λάθος άτομο.

Πρώτο ραντεβού με ανάλαφρη διάθεση

Στο πρώτο ραντεβού, οι συζητήσεις πρέπει να είναι ανάλαφρες και να αποσκοπούν στη γνωριμία με τον άλλον.

Όμως, αν έχετε κουραστεί να είστε μόνοι και νιώθετε μία σύνδεση με τον άνθρωπο απέναντί σας, μπορεί να πείτε παραπάνω πράγματα από όσα χρειάζεται.

Μην επιδιώκετε την αποδοχή και την επιβεβαίωση του άλλου από το πρώτο ραντεβού.

«Η έλλειψη αυτοεκτίμησης και η δυσαρέσκεια από τη ζωή, είναι απωθητικό για τον υποψήφιο σύντροφο», τονίζει η Ray.

Να είστε ένας άνθρωπος όπως αυτός που θέλετε να προσελκύσετε.

Χαμογελάστε, βγάλτε τον καλύτερο εαυτό σας, διασκεδάστε και προσπαθήστε να γνωριστείτε με τον άλλον.  Αφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά.

Βεβαιωθείτε ότι είστε και οι δύο έτοιμοι για σχέση

Σε αντίθεση με τη δεκαετία των 20, στα 40 σας μάλλον έχετε ήδη κάνει σημαντικές ή και μακροχρόνιες σχέσεις – το ίδιο και το άτομο με το οποίο βγαίνετε. Σύμφωνα με την Campbell, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι και οι δύο έχετε ξεπεράσει τα υπολείμματα από προηγούμενες σχέσεις και είστε έτοιμοι να προχωρήσετε μπροστά.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Ένα ανησυχητικό σημάδι είναι αν ο υποψήφιος σύντροφος, αναφέρεται υποτιμητικά σε πρώην. «Αν δεν μπορούν να μιλήσουν σε ουδέτερο τόνο να μιλήσουν ξεκάθαρα για τα λάθη της προηγούμενης σχέσης, δεν έχουν ξεπεράσει τον πρώην, είναι ακόμη θυμωμένοι και μάλλον θα συνεχίσουν τη δυσλειτουργική τους συμπεριφορά και στη νέα σχέση», εξηγεί η Campbell.

«Δεν υπάρχει κάτι πιο απωθητικό για έναν εν δυνάμει σύντροφο, από το ν’ ακούει τον άλλον να κακολογεί τον πρώην σύντροφό του».

Μην βιαστείτε να γνωρίσετε τον νέο σύντροφο στα παιδιά σας

Σε περίπτωση που έχετε παιδιά, οποιοσδήποτε σύντροφος έρχεται δεύτερος. Προτεραιότητα έχουν οι συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών σας.

«Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο να προσαρμοστούν στον χωρισμό τον γονιών τους, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια, να διαχειριστούν τον θυμό, τη θλίψη και άλλα συναισθήματα», εξηγεί η Walfish. «Η πολύ γρήγορη γνωριμία ενός νέου συντρόφου μπορεί να επιβραδύνει ή να πλήξει τη διεργασία αυτή. Για τα παιδιά σας, δεν πρέπει να βιάζεστε», τονίζει η Walfish.

Αν βγαίνετε με κάποιον για τέσσερις ή πέντε μήνες και νιώθετε ότι ο δεσμός προχωράει, μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε στα παιδιά σας.

Πείτε τους τι θαυμάζετε στον σύντροφό σας, και ζητήστε τους να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους, είτε αυτή είναι θετική, ή αρνητική.

Ακούστε με προσοχή αυτά που θα σας πουν πριν κανονίσετε τη γνωριμία με τον σύντροφο. Μπορεί τα παιδιά σας να είναι άνετα. Δώστε τους τον χρόνο και το περιθώριο μέχρι να νιώσουν άνετα.

Αν πάλι, η σχέση δεν είναι ακόμη σταθερή, μην γνωρίσετε τον σύντροφό σας ακόμη στα παιδιά.

«Η γνωριμία με έναν σύντροφο που δεν είναι σταθερός, μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια και αμφιβολία στα παιδιά», εξηγεί η Walfish.

Υπομονή μέχρι το σεξ

Στην έξαψη της στιγμής, μερικές φορές μπορεί να υποκύψετε. Αλλά αξίζει τον κόπο να περιμένετε. «Χρειάζεται χρόνος για να γνωρίσεις κάποιον και η συζήτηση είναι ο συνδετικός κρίκος που κρατά τους ανθρώπους ενωμένους» , λέει η  Walfish.

«Η βιασύνη στο σεξ μπορεί να εκτροχιάσει την επικοινωνία και να την κάνει απλά μια βραχύβια έκρηξη επιθυμίας».

Πριν προχωρήσετε σε αυτό το επίπεδο της οικειότητας, βεβαιωθείτε για την κατεύθυνση της σχέσης σας – εκτός αν είστε απλά θέλετε να περάσετε καλά, φυσικά.

Θέστε τα όριά σας εγκαίρως γνωστοποιώντας στον εν δυνάμει τους λόγους για τους οποίους θέλετε να περιμένετε.

Ανεξαρτησία και αλληλεξάρτηση

Ένα πλεονέκτημα του να είσαι 40 σου είναι ότι πιθανότατα έχετε κάνει ενδοσκόπηση και είστε πιο άνετοι με τον εαυτό σας, σε σχέση με την δεκαετία των 20 ή των 30.

Αν όχι, χρειάζεται χρόνος για να σκεφτείτε τους στόχους σας, τις αξίες, και τις προτιμήσεις σας. Ταυτόχρονα, προσδιορίστε τις προσδοκίες και τα όρια σας σε μία σχέση, χωρίς να είστε άκαμπτοι.

Κάνοντας αυτό, «λειτουργείτε καλά μόνοι σας και ταυτόχρονα είστε πλήρεις,  εκπληρώνοντας σημαντικές ανάγκες για τον σύντροφό σας και αντίστροφα», λέει η Campbell.

Μιλήστε για τον ρόλο των δύο φύλων

Σήμερα στα ραντεβού, επικρατούν συγκεχυμένες προσδοκίες γύρω από τους ρόλους των φύλων.

Είναι πιθανό εσείς και ο σύντροφός σας να έχετε διαφορετικές ιδέες και φιλοσοφίες, ειδικά όταν είστε οικονομικά ανεξάρτητοι και συνηθισμένοι να είστε μόνοι. Ποιος πληρώνει συνήθως τον λογαριασμό;

Θέλετε να σας ανοίξει την πόρτα σας, ή θέλετε να την ανοίξετε μόνοι σας; Το να μην έχετε τις ίδιες αντιλήψεις,  μπορεί να οδηγήσει σε αμηχανία και δυσαρέσκεια.

«Η ανοιχτή, ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ δύο συντρόφων είναι αναγκαία» λέει η Walfish. Μιλήστε με τον σύντροφό σας για το πώς βλέπουν τους ρόλους των φύλων και ποιες είναι οι προσδοκίες τους. Αν έχετε διαφορετική άποψη, μπορείτε να αποφασίσετε αν θα παραβιαστεί η συμφωνία ή αν μπορείτε και οι δύο να είστε ευέλικτοι και να κάνετε κάποιο συμβιβασμό.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

«Τα περισσότερα λάθη στις σχέσεις συμβαίνουν επειδή ένα άτομο δεν εμπιστεύεται από νωρίς το ένστικτό του και μένει σε μία σχέση νομίζοντας ότι ο άλλος θα αλλάξει» , λέει η  Durvasula.

Μέχρι τα 40 σου, έχεις κάνει αρκετές σχέσεις, γι’ αυτό εμπιστεύσου το ένστικτό σου, συμβουλεύει η ειδικός.

Επιπλέον, με το να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, θα είστε σε θέση  να προχωρήσετε προς τα εμπρός με βάση τα συναισθήματα και τις αμοιβαίες αξίες σας – αληθινούς ακρογωνιαίους λίθους των επιτυχημένων σχέσεων.

Να είστε ξεκάθαροι

Η πρόσκαιρη ευχαρίστηση μπορεί να ήταν ωραία όταν ήσασταν νεότεροι, αλλά είναι σημαντικό να αξιολογήσετε αν έχετε τον ίδιο στόχο στα 40 σας.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν αναζητάτε περιστασιακή ευχαρίστηση, αλλά αν θέλετε μια σοβαρή σχέση, πρέπει να έχετε ξεκάθαρους στόχους.

«Επειδή το εύρος των λόγων και των προσδοκιών των γνωριμιών, μπορεί να είναι μεγάλο, πρέπει να είστε σαφής. Αν κάποιος δεν έχει τις ίδιες επιθυμίες και στόχους, θα αποτρέψετε μελλοντικές παρεξηγήσεις ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα», εξηγεί η Durvasula. Η Ray συμφωνεί, προσθέτοντας:

«Αποφασίστε με τι είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε  και μην υποχωρήσετε σε σημαντικές αξίες απλά και μόνο για να εντυπωσιάσετε κάποιον που σας αρέσει. Μην χάνετε τον χρόνο σας άσκοπα».

Προσοχή στα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κάτι το φυσιολογικό για τους περισσότερους 20χρονους και 30χρονους, αλλά για κάποιον μεγαλύτερης ηλικίας, η σχέση του με το Facebook, το Instagram και το X (πρώην Twitter) είναι τελείως διαφορετική.

Οι κοινωνικές συνήθειες του συντρόφου σας μπορεί να διαφέρουν από τις δικές σας. Μπορεί να μιλάμε για «ένα 45χρονο που είναι σαν έφηβος συνδεδεμένος όλη την ημέρα, ή για έναν 48χρονο που δεν έχει μπει ποτέ στο Instagram», σημειώνει η Durvasula.

Έτσι, πριν δημοσιεύσετε μια φωτογραφία σας, να τους ρωτάτε  πρώτα.

Η Durvasula συμβουλεύει επίσης να μην βιαστείτε να επισημοποιήσετε τη σχέση σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  καθώς μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να νιώθει άβολα.

Να είστε ευέλικτοι 

Πολλοί άνθρωποι άνω των 40 έχουν πολλές ευθύνες που απαιτούν περισσότερο σχεδιασμό, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την κούραση.

«Σε αυτή την ηλικία, μερικές υποχρεώσεις είναι πολύ αυστηρές», λέει η Durvasula. Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να ισορροπήσουν την προσωπική τους ζωή με τις ευθύνες που απαιτεί η φροντίδα των παιδιών.

«Θα μπορούσε να γίνει δύσκολο επειδή σημαίνει πολύ λιγότερο χρόνο για γνωριμίες», προσθέτει η Campbell.

Μην προσπαθήσετε να μαντέψετε πότε είναι διαθέσιμος ο άλλος.  Χρειάζεται συζήτηση και κατανόηση και από τις δύο πλευρές.

Να είστε ο εαυτός σας

Ίσως να έχετε περάσει από αρκετές δοκιμασίες και να έχετε κάνει πολλά λάθη, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να το βλέπετε σαν “βάρος”.  Να μαθαίνετε από τα λάθη σας, αντί να κατηγορείτε τον εαυτό σας.

«Οι γυναίκες, νιώθουν άσχημα για ελαττώματα ή λάθη του παρελθόντος» εξηγεί η Durvasula.

«Δεν χρειάζεται ν’ απολογείστε για τη ζωή σας. Αναγνωρίστε τα λάθη σας και μιλήστε για αυτά με ειλικρίνεια».

Ο σύντροφος θα το εκτιμήσει επίσης αν ακούει τα λάθη τους χωρίς επίκριση. «Οι άνθρωποι θέλουν να τους δουν, να τους εκτιμήσουν και να τους αποδεχτούν—με τις ατέλειες και όλα» λέει η Walfish.

Μην κάνετε υποθέσεις

Είναι εύκολο να βλέπετε τα  πράγματα μέσα από το φακό των προηγούμενων εμπειριών σας – περισσότερα από όσα θα βλέπατε στη δεκαετία των 20 ή ακόμα και των 30.

«Αν είχατε αρνητικές εμπειρίες, μπορεί να υποθέσετε το άτομο που είστε τώρα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές με κάποιον από το παρελθόν σας»,  εξηγεί η Ray.

«Δεν γίνεται να υποθέτουμε πως όλοι οι άνδρες ή οι γυναίκες είναι ίδιοι».

Να είστε ανοιχτοί και χωρίς προκαταλήψεις. Έτσι, θα δώσετε την ευκαιρία στον άλλον να σας εκπλήξει ευχάριστα, δημιουργώντας μια πιο θετική εμπειρία από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις