Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Βρυξέλλες: Εγκρίθηκε το δάνειο ύψους 35 δισ.€ στο Κίεβο – Τέθηκε όρος ο Ζελένσκι να τα ξοδέψει όπως… θέλει αυτός Από τα κέρδη των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων


 Την έγκριση δανείου ύψους 35 δισ.€ στον Ζελένσκι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιώντας τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ως εγγύηση για την αποπληρωμή των δόσεων από το Κίεβο, οψέποτε γίνει αυτή.

Ουσιαστικά η ΕΕ παίρνει τα κέρδη, τους τόκους από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια και τα δανείζει την Ουκρανία η οποία στη συνέχεια πρέπει να τα ξεπληρώσει με τόκο.

Το σχέδιο έλαβε 518 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 61 αποχές στο Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να μην καταθέσουν τροπολογίες για να επιταχύνουν την τελική έγκριση στο Συμβούλιο, όπου έχει ήδη λάβει το προκαταρκτικό πράσινο φως.

«Πρόκειται για μια ακόμη ιστορική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία είχε υποδεχθεί τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα.

«Με την ψηφοφορία αυτή, στέλνουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι χρησιμοποιούμε τα κέρδη από τα ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία και η Ρωσία, ως επιτιθέμενη, πρέπει και θα πληρώσει για την καταστροφή της», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι αδέσμευτα, πράγμα που σημαίνει ότι το Κίεβο θα τα ξοδέψει όπως αυτό νομίζει συμπεριλαμβανομένων και των αγορών όπλων.

Η πίστωση των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει το μερίδιο της ΕΕ σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία της G7 για την παροχή στην Ουκρανία ενός δανείου ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ (50 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για άμεση οικονομική… ανακούφιση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να επικυρώνονται κάθε έξι μήνες, γεγονός που καθιστά δυνατό για μια μόνο χώρα να σταματήσει την κίνηση, να ξεπαγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και να ρίξει το δάνειο της G7 σε σύγχυση. Φοβούμενη ένα ουγγρικό βέτο, η Ουάσινγκτον απαίτησε μεγαλύτερη περίοδο ανανέωσης για να αυξήσει τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα του μη δοκιμασμένου συστήματος.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν τότε την ανανέωση των κυρώσεων για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία κάθε τρία χρόνια (36 μήνες), αλλά η Ουγγαρία δήλωσε ότι θα μπλοκάρει οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς κυρώσεων μέχρι οι Αμερικανοί να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους στις 5 Νοεμβρίου.

Διπλωμάτες επέκριναν το επιχείρημα της Βουδαπέστης, χαρακτηρίζοντάς το αντιπαραγωγικό, καθώς όσο περισσότερο συμβάλλει η ΕΕ στο σχέδιο της G7, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τον κοινό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να επωμιστούν 18 δισ. ευρώ (20 δισ. δολάρια), ακόμη και αν ο Όρμπαν διατηρήσει το βέτο του.

Η παραχώρηση αυτή θα μπορούσε να μειώσει το μερίδιο της ΕΕ από τα 35 δισ. ευρώ στα 18 δισ. ευρώ, με τις δύο πλευρές σε ίσα μέρη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και ο Καναδάς θα βάλουν τα υπόλοιπα χρήματα. Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει 2,26 δισεκατομμύρια λίρες (2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, 3 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ η Οτάβα δήλωσε ότι θα συνεισφέρει 5 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πανευτυχής το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας λέγοντας:

Ευχαριστώ για την υποστήριξη της πρότασής μας για δάνειο έως και 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Είναι χρήματα που θα στηρίξουν το ουκρανικό κράτος ενώ παλεύει για επιβίωση.

Και είναι χρήματα από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή του χάους που προκάλεσε.

Όπως θα έπρεπε.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις