Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

28η Οκτωβρίου: Ποιος θα είναι ο χειριστής του F-16 στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

 


Στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκη που θα γίνει για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τα βλέμματα θα τραβήξει ο πιλότος του F-16 από την Ομάδα Επιδείξεων «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τον ρόλο φέτος θα αναλάβει ο σμηναγός Γιώργος Σωτηρίου, ο οποίος θα εκτελέσει ένα πρόγραμμα ακροβατικών ελιγμών που απαιτεί ακρίβεια και αντοχή.

Το αεροσκάφος

Στην παρέλαση θα χρησιμοποιηθεί ένα F-16C Block 52+, γνωστό για τις εξαιρετικές του επιδόσεις, το οποίο θα πετάξει χωρίς εξωτερικά φορτία.

Το ελληνικό F-16 αποτελεί το μοναδικό μαχητικό επίδειξης παγκοσμίως που εκτελεί ακροβατικούς ελιγμούς με CFTs, προσδίδοντας επιπλέον ιδιαιτερότητα και υπεροχή στην επίδειξη.

Το πρόγραμμα και οι ελιγμοί

Ο σμηναγός Σωτηρίου μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών προγραμμάτων ελιγμών: Υψηλό (High), Μεσαίο (Low) και Χαμηλό (Flat), όπου το F-16 εκτελεί μια σειρά από εντυπωσιακούς ελιγμούς με ταχύτητες που αγγίζουν τα 0.94 Mach, ενώ το αεροσκάφος φτάνει σε επίπεδα G από +9,5 έως -3.

Αυτοί οι αεροπορικοί ελιγμοί απαιτούν κορυφαία εκπαίδευση και αντανακλαστικά, με τον σμηναγό να ανταπεξέρχεται σε ακραίες συνθήκες πίεσης.

pilotos

Γιώργος Σωτηρίου

thestival

Ποιος είναι ο σμηναγός Γιώργος Σωτηρίου

O Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Σωτηρίου είναι Ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ».

Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006. Το 2012, τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΜΕΑΕ σε αεροσκάφη F-16 Block52+.

Από το 2013 υπηρετεί στην 343 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1800 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1500 είναι σε αεροσκάφη F-16.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις