Οι συνεχιζόμενες ανασκαφικές εργασίες στην αρχαία πόλη Άσσο, ηλικίας 7.000 ετών, που βρίσκεται στη βορειοδυτική επαρχία της περιοχής Ayvacık του Τσανάκκαλε της Τουρκίας, συνεχίζουν να αποκαλύπτουν δομές από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως κεραμικές τουαλέτες μιας χρήσης, 1.700 ετών.
Ή Άσσος ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην περιοχή της Τρωάδας, η οποία ιδρύθηκε από Αιολείς από τη Μήθυμνα της Λέσβου, τον 10ο αιώνα π. Χ. Ήταν παράλια πόλη που βρισκόταν στις βόρειες ακτές του Αδραμυττηνού κόλπου, ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο.
Ο τόπος όπου έζησαν ο Αριστοτέλης και οι μαθητές του Πλάτωνα
Οι πρώτες ανασκαφές στην αρχαία πόλη, ξεκίνησαν το 1981, έπειτα από μικρής διάρκειας ανασκαφές, μεταξύ του 1881 και του 1883, από μία ομάδα Τούρκων αρχαιολόγων. Από τότε, οι εργασίες συνεχίζονται αδιάλειπτα επί 42 χρόνια, κάνοντας την Άσσο ένα από τα παλαιότερα κέντρα ανασκαφών στην Τουρκία.
Των φετινών ανασκαφών ηγείται o Nurettin Arslan, ο οποίος έχει δηλώσει: «Οι ανασκαφές έχουν αποφέρει έναν πλούτο αρχαιολογικών στοιχείων που ρίχνουν φως στην καθημερινή ζωή των νοικοκυριών». Οι ανασκαφές στην Άσσο, έχουν φέρει στο φως και δομές από την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο, αποκαλύπτοντας την καθημερινή ζωή στην αρχαία εποχή.
Η περιοχή είναι γνωστή ως ο τόπος όπου έζησαν ο Αριστοτέλης και οι μαθητές του Πλάτωνα. Πρόκειται για μία εξαιρετική ελληνική πόλη – κράτος. Οι ανασκαφές διεξάγονται από μία 25μελή ομάδα ανθρώπων, μέλη τόσο εγχώριου, όσο και διεθνούς ακαδημαϊκού υποβάθρου, υπό την αιγίδα του τμήματος αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Onsekiz Mart στα Δαρδανέλια (ÇOMÜ).
Οι τουαλέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι σήμερα
O Δρ. Arslan, δήλωσε «Η αρχαιολογική δομή που είναι γνωστή ως Νυμφαίο, βρίσκεται στα ανατολικά της Αγοράς, όπου βρίσκονται οικιστικές περιοχές στις ανώτερες αναβαθμίδες, ενώ οι κενοί χώροι γύρω από το Νυμφαίο, ήταν χωματερή για κεραμικά και άλλα απορρίμματα οικιακής χρήσης. Τα ευρήματα της περιοχής έχουν μεγάλη σημασία. Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός τεχνουργημάτων από την περιοχή εκτιμώνται και αποκαθίστανται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου