Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Το ψωμί δεν μουχλιάζει ούτε μπαγιατεύει για 14 ημέρες αν διατηρηθεί στο σωστό σημείο – Συμβουλές από αρτοποιό


 Το ψωμί είναι ένα βασικό στοιχείο σε πολλά νοικοκυριά, αλλά τις περισσότερες φορές μουχλιάζει και ξεραίνεται γρήγορα. Μία αρτοποιός μοιράστηκε τον καλύτερο τρόπο αποθήκευσης του ψωμιού για να παραμείνει φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γιατί το ψωμί χαλάει γρήγορα; Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο αποθήκευσής του

Το φρεσκοψημένο ψωμί είναι ένα βασικό στοιχείο σε πολλά νοικοκυριά, αλλά είναι εκνευριστικό όταν ξεραίνεται και μουχλιάζει πριν από την ώρα του. Ο λόγος; Όλα εξαρτώνται από την αποθήκευση. Ενώ μπορεί να φαίνεται απλό να αποθηκεύσετε το ψωμί, η απλή τοποθέτηση του στον πάγκο της κουζίνας ή σε μία ψωμιέρα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη φρεσκάδα του.

Η αρτοποιός Emilie Raffa, ιδρύτρια του The Clever Carrot, μοιράστηκε συμβουλές από ειδικούς για το πώς να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο ​​για περισσότερο. Επισημαίνει ότι η θερμότητα από τις συσκευές κουζίνας είναι ένας κοινός ένοχος για την πρόωρη κακή φθορά του ψωμιού.

«Πριν από χρόνια, διατηρούσαμε το ψωμί μας σε μια πλαστική σακούλα, σε ένα συρτάρι ανάμεσα στο πλυντήριο πιάτων και στο ψυγείο. Η υπερβολική θερμότητα από τις δύο συσκευές, συν την υγρασία μέσα στην πλαστική σακούλα, δημιουργούσαν την τέλεια συνθήκη για να αναπτυχθεί μούχλα», θυμάται η ίδια.

Για να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η Emilie συμβουλεύει να το αποθηκεύετε σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από πηγές θερμότητας και υγρασίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τις περιοχές κοντά στο φούρνο, την κουζίνα, το ψυγείο και ακόμη και το μπολ με τα φρούτα.

Γιατί πρέπει να τοποθετείτε το ψωμί μακριά από το μπολ με τα φρούτα;

Ορισμένα φρούτα, όπως οι μπανάνες και τα μήλα, απελευθερώνουν αέριο αιθυλένιο, μια ουσία ωρίμανσης που όχι μόνο ωριμάζει τα φρούτα αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει τη γρήγορη αλλοίωση του ψωμιού.

Καθώς αυτά τα φρούτα ωριμάζουν, απελευθερώνουν υγρασία, δημιουργώντας ένα υγρό περιβάλλον που είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μούχλας. Η Emilie προειδοποίησε: «Η μούχλα αγαπά τη ζέστη, την υγρασία και τις πηγές τροφής. Για καλύτερα αποτελέσματα, κρατήστε το ψωμί σας μακριά από την υπερβολική ζέστη και την υγρασία».

Σημείωσε επίσης ότι, αν και το ψωμί για τοστ διαρκεί περισσότερο σε μια πλαστική σακούλα, η οποία συμβάλλει στην διατήρηση της υγρασίας και της απαλότητας της κρούστας, είναι σημαντικό να μην κλείνετε εντελώς τη σακούλα για να αποφευχθεί η μούχλα.

Η ειδικός είπε: «Το ψωμί για τοστ διατηρείται καλά όταν αποθηκεύεται σε μια πλαστική σακούλα. Κλειδώνει την υγρασία, η οποία διατηρεί απαλή την κρούστα. Όμως, η υπερβολική υγρασία θα δημιουργήσει μούχλα, οπότε έχω διαπιστώσει ότι είναι καλύτερο να μην κρατάτε τη σακούλα αεροστεγώς κλεισμένη. Στρίψτε χαλαρά το άκρο για να κλείσει».

Πώς να διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί για περισσότερες ημέρες

Για πιο ευαίσθητα είδη όπως τα ψωμιά brioche και τα μαλακά ψωμάκια, η Emilie προτείνει να χρησιμοποιήσετε χάρτινες σακούλες, επειδή αναπνέουν ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί για την είσοδο υπερβολικού αέρα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλοίωση του ψωμιού.

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, δήλωσε: «Οι χάρτινες σακούλες είναι πιο αναπνεύσιμες από τις πλαστικές, κάτι που είναι υπέροχο για τα ψωμιά με πρόσθετο λίπος. Όμως, ο υπερβολικός αέρας θα κάνει το ψωμί να ξεραθεί γρήγορα. Σκεφτείτε να κρατήσετε αυτές τις σακούλες κλεισμένες αεροστεγώς».

Αντί να βασίζεστε στις παραδοσιακές θήκες ψωμιού, η Emilie συμβουλεύει να τοποθετείτε το ψωμί του τοστ στο ψυγείο, διασφαλίζοντας ότι είναι σωστά τυλιγμένο για να μην μπαγιατέψει, μια μέθοδο που υποστηρίζει με βάση την πρακτική του εστιατορίου της.

«Το φρέσκο ​​ψωμί μπορεί στην πραγματικότητα να αποθηκευτεί στο ψυγείο, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να έχετε διαβάσει στο διαδίκτυο (δεν το συνιστούσα ποτέ εγώ). Το κάνουμε στο εστιατόριό μας με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Το φρέσκο ψωμί και τα ψωμάκια που αγοράζονται από το κατάστημα μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για μια περίοδο 2 έως 4 ημερών ή να διατηρηθούν στο ψυγείο για 7 έως 14 ημέρες.

Η Emilie συνιστά να ζεστάνετε το ψωμί στο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου πριν το σερβίρετε για να διατηρήσετε την τέλεια υφή του. Διαβεβαιώνει ότι η ψύξη του ψωμιού θα εμποδίσει την ανάπτυξη μούχλας και θα το διατηρήσει πιο φρέσκο ​​για περισσότερο σε σύγκριση με το να το αφήνατε έξω στον πάγκο εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.