Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Διαμορφώσαμε κουλτούρα εκκενώσεων - Άδικο ότι το 112 είναι άλλοθι


 «Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων, σύμφωνα με τα στοιχεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση στη Βουλή επί του απολογισμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων.

Έκανε ειδική αναφορά στις συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες, την ξηρασία και τους έντονους ανέμους.

Λόγω τις κλιματικής κρίσης τέτοιες συνθήκες θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερο ανέφερε χαρακτηριστικά.


«Σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για την περιουσία τους και υπάρχει και η ατομική ευθύνη όπου ο καθένας πρέπει να την αναλαμβάνει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της κατάσβεσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον άμεσο εντοπισμό και την κατάσβεση.

«Είχαμε dones που πετούσαν 24ωρες το 24ωρο, ενώ τις κρίσιμες ημέρες, είχαμε έμφορτα ελικόπτερα και αεροσκάφη που πετούσαν για να έχουμε γρήγορη πρώτη παρέμβαση» είπε και επεσήμανε ότι «έτσι καταφέραμε να σβήσουμε το 70% των πυρκαγιών που ξέσπασαν, γιατί τις εντοπίσαμε και επεμβήκαμε άμεσα».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις εκκενώσεων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. «Έχουμε διαμορφώσει κουλτούρα εκκενώσεων γιατί έχουμε βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζώη» σημείωσε.

Είναι άδικο και λάθος να λέγεται ότι το 112, είναι άλλοθι για να μην λαμβάνει μέτρα η κυβέρνηση επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της αποκατάστασης, ο πρωθυπουργός σημειώσε ότι υπάρχει πρόοδος. «Είναι μια δύσκολη και μακρά διαδικασία, η οποία όμως σε σχέση με το παρελθόν γίνεται πολύ πιο γρήγορα» είπε. «Για την τελευταία πυρκαγιά στην Αττική έχει καταβληθεί ένα εκατομμύριο από την πρώτη αρωγή, ενώ θα συνεχιστούν οι καταβολές και οι έκτακτες ενισχύσεις για τους δήμους» σημείωσε και πρόσθεσε πως «έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ θα ξεκινήσουν σύντομα οι πρώτες αναδασώσεις».

Πολιτική Προστασία

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το νέο δόγμα σε ό,τι αφορά την Πολιτική προστασία.«Η επένδυση στις δομές και τους ανθρώπους για το μέλλον, το πρόγραμμα «Αιγίς», για την ενίσχυση των υποδομών Πολιτικής Προστασίας» είπε και τόνισε πως «έχουν δρομολογηθεί έργα 1,7 δις Ευρώ, που έχουν να κάνουν με προμήθειες εξοπλισμού».

« Το 2027, θα είμαστε οι πρώτοι που θα εντάξουμε στον στόλο μας τα 7 νέα αεροσκάφη Καναντέρ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά Καναντέρ» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Έκανε ειδική αναφορά στα καινούργια ελικόπτερα μεσαίου τύπου, με δυνατότητα μεταφοράς και ρίψης νερού, αλλά και μεταφοράς προσωπικού της ΕΜΟΔΕ, τα καινούργια αεροσκάφη air tractor, σε αντικατάσταση των παλαιότερων PZL, την προμήθεια νέων ραντάρ και μετεωρολογικών σταθμών και τα σχεδόν 1.200 πυροσβεστικά οχήματα, από τα οποία τα 235 θα έχουν παραδοθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.

«Παράλληλα με το πρόγραμμα ενίσχυσης εξοπλισμού, συνεχίζεται και το πρόγραμμα ενίσχυσης του προσωπικού με νέες μονάδες δασοκομμάντος» έκανε γνωστό ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών «για να έχουμε πρόσθετες δυνάμεις, όταν ακριβώς τις χρειαζόμαστε». «9.000 εθελοντές, 4.000 από αυτούς στην Πυροσβεστική, εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι με μεγαλύτερη συνεργασίας και ένταξη στον σχεδιασμό της πυροσβεστικής» σημείωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις