Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Παιδί 11 ετών έκανε τυχαία σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη σε αγροτική έκταση – Ήρθαν στο φως αντικείμενα 8.500 ετών

 


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «πραγματικά σπάνιες» ενδείξεις για χιλιάδες χρόνια ζωής στην αρχαία Βρετανία – με πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς – χάρη στο έργο ενός 11χρονου αγοριού με μάτια αετού.

Μια ανασκαφή σε ένα χωράφι του Worcestershire αποκάλυψε στοιχεία ανθρώπινης δραστηριότητας που χρονολογούνται πριν από 8.500 χρόνια. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν λίθινα εργαλεία από τη Μεσολιθική περίοδο – και θραύσματα αγγείων από τη μεταγενέστερη νεολιθική εποχή, όταν πρωτοεφευρέθηκε η κεραμική.

Επίσης, στο σημείο αυτό, στο χωριό Cotswolds του Broadway ανακαλύφθηκαν κεραμικά των  ανθρώπων του Πολιτισμού του Λάγυνου – οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκ νέου στη Βρετανία, περίπου πριν από 4.400 χρόνια. Η περιοχή είναι επίσης, η περιοχή όπου βρίσκεται το θεωρούμενο μεγαλύτερο Ρωμαϊκό κοιμητήριο στο Γουορστερσάιρ, και τεχνουργήματα της ύστερης εποχής των Σαξόνων.

Η περιοχή περιλαμβάνει το μεγαλύτερο ρωμαϊκό κοιμητήριο. Φωτογραφία: Worcestershire Archive and Archaeology Service
Η περιοχή περιλαμβάνει το μεγαλύτερο ρωμαϊκό κοιμητήριο. Φωτογραφία: Worcestershire Archive and Archaeology Service

Ο περίπατος του 11χρονου έφερε σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Σύμφωνα με το BBC, όλες αυτές οι ανακαλύψεις οφείλονται στη δουλειά ενός 11χρονου αγοριού. Ο Nathan Hazlehurst, ο οποίος σήμερα είναι 30 ετών, ανακάλυψε εργαλεία από πυριτόλιθο, της Λίθινης Εποχής και «πολλά κομμάτια από ρωμαϊκή κεραμική», στη διάρκεια ενός περιπάτου, το 2004, με την αρχαιολογική ομάδα νέων του Γουορστερσάιρ.

Ο Nathan δήλωσε στο BBC: «Θυμάμαι ότι διέσχιζα την περιοχή, καλά ντυμένος γιατί έκανε πολύ κρύο εκείνη την ημέρα, και πρόσεξα τα ευρήματα. Είναι απίστευτο ότι αυτά δημιουργήθηκαν από τους προγόνους μας. Εκείνη την περίοδο, ήμασταν μία από τις πρώτες ομάδες νέων αρχαιολόγων που διεξάγαμε αυτού του είδους την επιτόπια έρευνα. Είναι εξαιρετικό αν σκεφτείς τι συμβαίνει τώρα στον αρχαιολογικό χώρο».

Ο  11χρονος τότε Nathan και άλλοι νέοι, επίδοξοι αρχαιολόγοι, ενθουσιάστηκαν με τα εργαλεία από πυριτόλιθο. Αυτά είναι «πραγματικά σπάνια» στοιχεία της Μεσολιθικής εποχής που ίσως να εξακολουθούσαν να είναι κρυμμένα, αν δεν τα πρόσεχε ο Nathan και οι μικροί αρχαιολόγοι. Η Nina O’ Hare, από την Υπηρεσία Αρχειοθέτησης και Αρχαιολογίας, είπε:

«Αυτά ανάγονται ακόμη και στην εποχή που το νησί της Μεγάλης Βρετανίας δεν ήταν καν νησί – στη διάρκεια της «Μεσολιθικής» εποχής, δηλαδή όταν η Βρετανία πήρε τη σημερινή της μορφή».

Ενώ το Broadway είναι γνωστό ως η νοσταλγική είσοδος για τα χωριουδάκια Cotswolds, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τώρα μπορεί να αξιολογηθούν εκ νέου ως ενδεικτικά ενός πιο σημαντικού οικισμού για τους προγόνους μας.

Ωστόσο, η αρχαιολογία της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής (Μέση και Ύστερη Εποχή του Λίθου) Εποχής στο σημείο, ανάγεται σε ανθρώπους που έχουν περάσει από την περιοχή και παρέμειναν για μικρό διάστημα. Οι άνθρωποι εκείνοι την εποχή, ήταν γενικά, νομάδες.

«Εδώ υπάρχουν 8,5 χιλιάδες χρόνια ιστορίας»

Ο  Jamie Wilkins, αρχαιολόγος του συμβουλίου του Γουορστερσάιρ, δήλωσε στο BBC, ότι «Είναι ένα εξαιρετικό σημείο».  

Συγκεκριμένα: «Εδώ υπάρχουν 8,5 χιλιάδες χρόνια ιστορίας».

«Έχουμε συλλέξει αρκετούς μεσολιθικούς πυριτόλιθους, οι οποίοι είχαν λαξευτεί σε μικρές λεπίδες οι οποίες χρησιμοποιούνταν για διάφορες επεξεργασίες. Τα ευρήματα της μεσολιθικής περιόδου, είναι εξαιρετικά σπάνια, όμως φαίνεται πως είναι διάσπαρτα στο σημείο, γεγονός αρκετά σημαντικό. Είναι ο καλύτερος χώρος που έχω δουλέψει ποτέ μου».

Η αρχαιολογική υπηρεσία του Γουορστερσάιρ διεξάγει την ανασκαφή εκ μέρους του περιφερειακού συμβουλίου του  Wychavon, όπου ετοιμάζονται να πουλήσουν την έκταση, με σκοπό την ανέγερση σπιτιών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι προγενέστερες αρχαιολογικές εργασίες και οι μελέτες στο σημείο και την περιβάλλουσα περιοχή, μαρτυρά προϊστορική και ρωμαϊκή ανθρώπινη δραστηριότητα στο σημείο. Ωστόσο, απαιτείται μια ολοκληρωμένη ανασκαφή, για την κατανόηση και την καταγραφή των χιλιετιών της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις