Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Πέθανε στα 107 του χρόνια ένας από τους τελευταίους Ινδιάνους Ναβάχο


 Ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες κωδικοποιητές Ινδιάνους Ναβάχο, που βοήθησαν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να κερδίσουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πέθανε σε ηλικία 107 ετών πριν από λίγα 24ωρα.

Ο θάνατος του John Kinsel Sr, το Σάββατο, άφησε μόνο δύο εν ζωή ομιλούντες του κώδικα των Ναβάχο: τους συμπολεμιστές του Αμερικανούς πεζοναύτες Thomas Begay και Peter MacDonald, οι οποίοι είναι προσεγγιστικά 90 χρονών.

Για πολλές δεκαετίες κάτοικος του Λουκατσουκάι της Αριζόνα, κοντά στα σύνορα της πολιτείας του Νέου Μεξικού, ο Kinsel ήταν ένα από τα περίπου 400 μέλη των Ιθαγενών Ναβάχο που χρησιμοποίησαν τη μητρική τους γλώσσα Νταϊν για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κώδικα που επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να επικοινωνεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εχθροί των ΗΠΑ δεν έσπασαν ποτέ τον κώδικα πριν από την ήττα τους.

Τι έκανε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Kinsel κατατάχθηκε στους πεζοναύτες των ΗΠΑ το 1942, υπηρετώντας στο ένατο σύνταγμα και την τρίτη μεραρχία τους κατά τη διάρκεια της μάχης της Ίβο Τζίμα εναντίον της Ιαπωνίας.

Ο κώδικας, στην ανάπτυξη του οποίου συνέβαλε ο Kinsel, διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας των επιχειρήσεων που διεξήγαγε ο αμερικανικός στρατός κατά τη διάρκεια των εκστρατειών στην Ίβο Τζίμα, το Γκουανταλκανάλ και την Οκινάουα, αναφέρεται σε δελτίο τύπου του έθνους Νάβαχο που ανακοίνωσε τον θάνατό του.

Το 2015 δήλωσε στον Guardian ότι επί δεκαετίες κανείς δεν γνώριζε ποια ήταν η αποστολή του κατά τη διάρκεια της θητείας του στους πεζοναύτες. «Ούτε καν το έθνος των Νάβαχο δεν γνώριζε» είχε πει τότε.

Σε μία προφορική ιστορία που αρχειοθετήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, ο Kinsel περιέγραψε ότι γιόρτασε την επιστροφή του από το θέατρο του πολέμου στον Ειρηνικό μοιράζοντας ένα τσιγάρο με τον παππού του. «Έκλαιγε, το ξέρεις;» Ο Kinsel είπε για τη χειρονομία αυτή.

Όπως σημείωσε ο Guardian, ο αμερικανικός στρατός αποχαρακτήρισε στη συνέχεια το 1968 το έργο των κωδικοποιητών Ναβάχο, επιτρέποντας στον Kinsel και τους συναδέλφους του να τιμηθούν δημόσια για τη συμβολή τους στη νίκη κατά της Ιαπωνίας και των άλλων δυνάμεων του Άξονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις