Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

ΣYPIZA – Κεντρική Επιτροπή: Όλες οι προτεινόμενες ημερομηνίες ως τις εκλογές


 Πώς έχει διαμορφωθεί το χρονικό πλαίσιο που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την εκλογή προέδρου - Πότε κατατίθενται οι υποψηφιότητες και τι απαιτείται. - Αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή.

«ΟΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει μπροστά με ενότητα, υπευθυνότητα, με συντεταγμένες και δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα, 15 ημέρες μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη.

Στο λιτό κείμενο της ΠΓ ορίζονται τόσο οι (ως τώρα γνωστές) προϋποθέσεις υποψηφιοτήτων με τη συλλογή υπογραφών όσο και το ακριβές χρονοδιάγραμμα με τελικό προορισμό την εκλογή προέδρου με ενδιάμεσο σταθμό το έκτακτο συνέδριο. Επειδή πρόκειται για εισήγηση, η τελική απόφαση ανήκει στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα την εγκρίνουν ή θα την απορρίψουν, προκρίνοντας κάποιο εναλλακτικό πλάνο.

Ούτως ή άλλως στη διάρκεια της συνεδρίασης πρόκειται να κατατεθούν επιπλέον προτάσεις για πιθανά κριτήρια και δυνητικούς όρους συμμετοχής στις διαδικασίες, καθώς ενστάσεις εντός των αντίπαλων μπλοκ εξακολουθούν να υφίστανται. Μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθούν οι πάντα λεπτές ισορροπίες.


Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα:

Το έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί 1 ως 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενό του η έγκριση υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

Η εκλογή συνέδρου θα διεξαχθεί 19 και 20 Οκτωβρίου με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τον Φεβρουάριο, δηλαδή το 1/40 των εγγεγραμμένων μελών. Εξ οφίτσιο σε αυτό έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, τα μέλη της ΚΣ της Νεολαίας, η εξελεγκτική επιτροπή και η επιτροπή δεοντολογίας.

Η εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί τις Κυριακές 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου.

Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του κόμματος, τις διατάξεις του καταστατικό και τις αποφάσεις των οργάνων.

Κάθε υποψήφιος θα πρέπει να συλλέξει τις υπογραφές 30 μελών της Κεντρικής Επιτροπής και θα έχει διορία να θέσει υποψηφιότητα στην Πολιτική Γραμματεία ως τις 24 Οκτωβρίου. Μέλη της ΚΕ μπορούν να υπογράψουν για δύο και παραπάνω υποψηφίους.

Η Κεντρική Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου για τα προσυνεδριακά κείμενα και την επομένη (6/10) θα αρχίσει η διαδικασία του διαλόγου.

Η προθεσμία που δίνεται σε οποιονδήποτε να γίνει μέλος και να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα του εκλέγειν – εκλέγεσθαι στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων και εκλογή ΚΕ είναι η 18η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το κείμενο της εισήγησης ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε μέλη και φίλους για την ηγεσία μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας, η οποία «θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, από τη σύγχρονη αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις